Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

ADL: aggasztóan magas az antiszemitizmus foka Európában, Magyarországon is

"Aggasztóan magas" továbbra is az antiszemitizmus foka Európában, különösen Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban.
"Aggasztóan magas" továbbra is az antiszemitizmus foka Európában, különösen Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban - állapította meg a Rágalmazás elleni liga (ADL) amerikai zsidó szervezet kedden New Yorkban ismertetett, 10 európai országban elkészíttetett felmérése.

A közvélemény-kutatás Magyarországra, Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára, Lengyelországra, Spanyolországra, Norvégiára és Nagy-Britanniára terjedt ki. A felmérés megállapította, hogy ezekben az országokban a lakosság nagy csoportjainak körében tovább élnek azok a klasszikus antiszemita vélemények, amelyek szerint a zsidóknak túl nagy a gazdasági befolyása, lojálisabbak Izraelhez, mint a saját hazájukhoz és "túl sokat beszélnek" a holokausztról.

"A felmérés megállapította azt a nyugtalanító tényt, hogy az antiszemitizmus foka továbbra is magas az egész kontinensen és sok európait sokkal magasabb szinten fertőz meg, mint amit az Egyesült Államokban tapasztalunk" - jelentette ki Abraham H. Foxman, ADL amerikai országos igazgatja. "Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban az antiszemita magatartást mérő számok szó szerint túllépnek a grafikonon és komoly választ követelnek a politikai, civil és vallási vezetőktől."

Az antiszemitizmus általános foka a felmérés szerint a "tízek" közül Magyarországon a legmagasabb, 63 százalék (2009-ben 47 százalékot mértek). Spanyolországban ez az érték 53, Lengyelországban pedig 48 százalék. Franciaországban - ahol egy toulouse-i zsidó iskolánál hétfőn három gyerek és egy tanár életét követelte az erőszak - az antiszemitizmus általános foka a 2009-ben mért 20-ról 24 százalékra nőtt.

Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint a saját országukhoz", Spanyolországban a megkérdezettek 73 reagálta azt, hogy "ez valószínűleg igaz". Magyarország ebben a "rangsorban" 55 százalékkal az ötödik negyedik helyen áll, Lengyelország és Olaszország (61-61%), valamint Norvégia (58%) mögött.

Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek az üzleti életben", 73 százalékkal Magyarországon volt az első abban, hogy a megkérdezettek kijelentették: "ez valószínűleg igaz (2009-ben még 67 százalék vélekedett így). Ebben a kategóriában Spanyolország (60%) került a második helyre, Lengyelország (54%) pedig a harmadikra. Erről a kérdésben Hollandiában (10%) tért a legjobban a megkérdezettek véleménye.

Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon" Magyarországon a megkérdezettek 75 (2009: 59), Spanyolországban 67, Lengyelországban 54, Olaszországban pedig 43 százalék mondta azt, hogy "ez valószínűleg igaz".

Azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy "a zsidók még mindig túl sokat beszélnek arról, hogy mi történt velük a holokauszt alatt", Magyarországon 63 (2009: 56), Lengyelországban 53, Olaszországban 48, Spanyolországban 47, Ausztriában 45, Németországban pedig 43 százalék mondta az, hogy "ez valószínűleg igaz".

Az ADL-nek az Ipsos-Reid Public Affairs által felmérése, amely mind a 10 érintett országban egyaránt 500-500 fős mintán, januárban készült, a statisztikai hibahatár, országtól függően, 4,43-4,85 százalék.

Olvasóink írták

 • 7. bambinaXX 2012. március 23. 05:36
  „4. "Ha valaki külföldre kerül, lehet-e hibáztatni azért, mert az anyaországgal szemben lojálisabb? Aligha."
  Te most Izraelről beszélsz amit 1948-ban hozott létre az USA? Nem anyaországa azoknak,akik nem ott születtek, ott sohasem jártak.. mellesleg a Közel-Kelet egy nagy gyújtópontja..
  Egyébént:" Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak nyilatkozó Kovács András szociológus azonban problémásnak látja a felmérés módszertanát...erősen kérdéses az is, hogy a kutatásban feltett kérdések valóban alkalmasak-e arra, hogy mérjék az antiszemitizmust, vagy inkább azt mérik, hogy mennyire elterjedt az adott országban néhány, a zsidókkal kapcsolatos ismert sztereotípia"”
 • 6. Celtis 2012. március 21. 17:12
  „http://index.hu/belfold/2012/03/21/vitatathato_a_zsidoellenessegrol_szolo_vizsgalat/
  Hoppá.”
 • 5. Beroesz 2012. március 21. 12:50
  „Ha valaki a teljes elmés anyagra lenne kíváncsi akkor itt találja:
  http://www.adl.org/Anti_semitism/adl_anti-semitism_presentation_february_2012.pdf

  Nagyon tetszenek a táblázatok alá fűzött elmés közlések, amelyek betűvel írják le a diagramon látható számokat, amelyet csak kereskedelmi tévéken nevelkedett szerényebb képességű polgártársak nem tudnak azon nyomban értelmezni. Aki írt már szakdolgozatot az tudja, hogy a témavezető elsőként az ilyen diagrammagyarázó szövegeket szedeti ki elsőként a dolgozatból.

  Az egész összecsapott maszlagnak tűnik. A tartalomjegyzék 49 oldalról szól, de csak 29 van benne. A felmérést készítő cég honlapját 2005 óta nem piszkálták. Érdemes elolvasni a cég szakértőinek pályafutását: "Bachelor of Arts degree"

  MÉH-be való, még jó, hogy nem nyomtatták ki.”
 • 4. LukSzkaivoker 2012. március 21. 08:42
  „Érzelmekkel keverik a tényeket. A zsidók aránya jóval nagyobb egyes területeken, mint azt az össznépességbeli arányuk indokolná, ez tény. Ha valaki külföldre kerül, lehet-e hibáztatni azért, mert az anyaországgal szemben lojálisabb? Aligha.
  Segítik egymást mások kárára? Talán ez is igaz. Valamit nagyon jól csinálnak, és ezt inkább meg kellene tőlük tanulni, mintsem gyűlölködni. Egy dologgal nem értek egyet: hogy büntetik a holokauszt tagadását, mert ezzel már a véleménynyilvánítás szabadságát erősen korlátozzák. Ez már az a kategória, amikor Galileit perbe fogták a tanai miatt. Gondolom ezt annak ellenére, hogy szerintem is megtörtént a holokauszt, Ha valaki hülye, és azt állítja, hogy szerinte nem volt, hát nem különösebben érdekel, de emiatt nem kellene büntetni embereket.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. március 21. 08:42
  „Csak annyit mondok : Rosenheim Mátyás , az élőket nem nevezem meg , mindenki tud neveket ! jellemző hogy kihegyezték a kérdést a mi térségünkre ! nézzenek szét az egész világban !
  Egyébként a feltett kérdések adják a választ !”
 • 2. bánki 2012. március 21. 08:10
  „Kertész Ákos, Kertész Imre, Kende Péter, Heller Ágnes = egy-egy !”
 • 1. t680822g 2012. március 21. 07:00
  „Ismerős paraszt bácsi vidéken reszkető térddel vigyázzba állt, amikor leantiszemitázták, pedig mondtam neki, hogy már más idők járnak, Acél elvtárs értelmi szerző igaz, hogy hazajött Izraelből, ahová 89-ben menekült, de már meghalt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 évet kapott emberrablásért egy mágocsi férfi

A per mindkét vádlottja felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért az… Tovább olvasom