Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Agrár szakképzési megállapodásokat írtak alá Gödöllőn

A közös oktatási, kutatási, szaktanácsadási és vidékfejlesztési területek erősítéséről írtak alá megállapodást Gödöllőn.
Együttműködési szerződéseket írt alá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) a Szent István Egyetemmel és a Kisállattenyésztési Kutatóintézettel (KÁTKI) szerdán Gödöllőn, a megállapodások célja a közös oktatási, kutatási, szaktanácsadási és vidékfejlesztési területek erősítése.

A VKSZI és a Szent István Egyetem által kötött megállapodás értelmében a két szervezet együttműködik a szakképzés, szaktanácsadás és a felnőttképzés területén, míg a szintén gödöllői KÁTKI-val a közös munka az öngondoskodásra építő gazdasági tevékenységekre és a kistermelői termék-előállítás együttes kezelésére terjed ki.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium törekszik arra, hogy együttműködési megállapodásokat kössön egyetemekkel, szakképző és szaktanácsadást végző intézetekkel. Kiemelte: az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) alakítása során már látszik, mennyire fontos feladat, hogy „a legkorszerűbb ismeretekkel vértezzük föl az agrárgazdaság szereplőit", és tapasztalható az is, hogy ma már Európa-szerte energiát fordítanak arra, hogy a KAP lényegét az agráriumon kívüli szereplőkkel is megismertessék, hiszen például a klímaváltozás őket is érinti.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM VKSZI főigazgatója elmondta: zárásához érkezett az intézet "Mire KAP-ható a városi ifjúság?" című rendezvénysorozata, amely 2011 októberében indult és hét magyarországi régiót érintett. A konferenciákból, fotó- és workshoppályázatból álló sorozat utolsó, közép-magyarországi állomásának a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont.

A program célja az volt, megismertesse az Európai Unió Közös Agrárpolitikáját (KAP) a városi lakossággal, különösen a fiatalokkal, és bemutassa szerepét többek között az élelmiszer- és az ellátásbiztonság, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a vidékfejlesztés terén. A sorozat a KAP indulásának ötven éves évfordulójának ünnepségeibe is bekapcsolódott – mondta a főigazgató.

A rendezvények eddig tényeit ismertetve elmondta: a hét régióban összesen 56 csapat mérette meg magát írásban és a helyszínen szóban, közülük 17 középiskolás tanulókból állt, akik külön kategóriában indultak; a sorozat első hat helyszínén több mint 1560 diák és érdeklődő ismerhette meg kicsit közelebbről a KAP-ot.

Szalay István, a KÁTKI igazgatója szólt arról, hogy kutatási alaptevékenységük két újabbal bővült: a génmegőrzési feladattal, amely az őshonos fajtákat, a régi magyar háziállatokat érinti, valamint az oktatással, aminek során felnőtt- és gazdaképzést is végeznek. Az igazgató kitért arra is, hogy a VM háttérintézetével való közös munka részeként kistermelői képzési és bemutatóközpont segíti a tananyagok gyakorlatban való elsajátítását, az öngondoskodási programok keretében pedig baromfi-kihelyezésekkel szeretnék „visszanépesíteni" a falusi udvarokat.

Hornok László, az egyetem rektor helyettese emlékeztetett, hogy a mai Szent István Egyetem az egykori agráregyetemből nőtte ki magát, de életében továbbra is fontos szerepet játszott a mezőgazdasági oktatás, és vannak olyan agrárképzések, amelyek ma is csak itt találhatók meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: ezermilliárdot pazarolt el eddig a kormány

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Orbán-kormány több mint ezermilliárd forintot pazarolt el az… Tovább olvasom