Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Alacsonyabb áfa fokozná a magyar szállodák versenyképességét

A Magyar Szállodaszövetség szerint azonnal javítható lenne a hazai turizmus versenyképessége és a szállodaipar jövedelmezősége, ha a szállodai és vendéglátó áfakulcsokat az uniós átlag irányába közelítenék.
A szakmai szervezet elkészítette helyzetértékelését és javaslatait a magyar szállodák válságból való kilábalására, amely szerint ez a szobakiadásnál 10 százalékos, a vendéglátásnál 15-18 százalékos áfát jelent. Jelenleg a szálláshelyi áfakulcs Magyarországon 18 százalék, a vendéglátásé 25, az alkoholmentes és az alkoholos italoknál szintén 25-25 százalék.

Szakértői számításokra hivatkozva az összeállításban megjegyzik, hogy az áfakulcs csökkentésével a turisztikai kereslet nagyfokú árérzékenységének hatásaként a forgalom növekedése várható. Egy tanulmány alapján azt írták, hogy a javasolt 10 százalékos áfakulcs mellett a közvetlen adóbevételek csökkenése ellenére a turizmusból származó költségvetési bevételek - a kumulált hatások következtében - nem változnak.

A szállodaszövetség összeállításában megjegyzik, hogy Magyarország legfontosabb versenytársai közül a szállodai szobakiadás áfája Németországban, Lengyelországban 7 százalék, Bulgáriában a szervezett beutazás keretében 2 százalék, egyébként 7, Szlovéniában 8,5, Romániában 9, Ausztriában és Csehországban egyaránt 10 százalék.

A vendéglátás területén a Magyarországon alkalmazott áfakulcs a legmagasabb az összeállításba bevont 31 európai ország közül. Hasonlóan a magyar szinthez 25 százalékos áfa terheli a vendéglátást Dániában, Svédországban és Norvégiában. A legalacsonyabb Luxemburgban, ott 3 százalék a vendéglátás áfája.

A szálláshelyi áfakulcs - az összeállításba bevont országok közül - Luxemburgban a legalacsonyabb, ahol 3 százalék, Svájcban 3,6, Máltán és Portugáliában pedig 5-5 százalék. A legmagasabb Dániában, ott 25 százalékos áfa terheli a szobakiadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek a SOTE épületére

Rálőttek a SOTE Nagyvárad téri épületére péntek este. Tovább olvasom