Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Árfolyamgát: még több devizahitelesnek segítene a Fidesz

Egy fideszes javaslat többek között csökkentené a japán jennél alkalmazott árfolyamrögzítés mértékét.
Több, a devizahiteleseknek kedvező fideszes módosító indítvány is érkezett az új árfolyamgát alkalmazásáról szóló törvénymódosításhoz kedd délutánig.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Németh Zoltán fideszes képviselő közös módosítója, az ingatlanokra vonatkozó korábbi, 30 milliós értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálná 30 millió forintban. Heintz Tamás fideszes képviselő pedig az árfolyamrögzítésnél alkalmazott árfolyamok közül csökkentené a japán jennél alkalmazott mértéket, a tervezett 2,5 forintról 2 forintra.

Rogán Antal egy további indítványa a közszférában dolgozók egyösszegű, vissza nem térítendő támogatását előtörlesztésként számoltatná el, míg egy másik javaslata lehetővé tenné, hogy a devizahitelek kiváltására felvett forintkölcsönöket ki lehessen váltani lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásával is.

Ugyancsak az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke jegyzi azt az indítványt, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügyi intézmények részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében.

Rogán Antal kedden a parlamentben ismertette a 30 milliós korlát változtatására irányuló javaslatot. Elmondta: akinek 30 milliónál magasabb hitele van, nyilván egy jóval nagyobb értékű ingatlannal is rendelkezik, s ha neki probléma ennek a kölcsönnek a törlesztése, még mindig megvan az a lehetősége, hogy a lakását egy kisebb értékűre cserélje, éljen a kedvezményes résztörlesztés lehetőségével, azután pedig esetleg egy másik könnyített fizetési konstrukcióval. Arról is beszámolt, hogy a módosítóról a kormánypárti frakció megkezdte az egyeztetéseket a kabinettel és a bankszövetséggel is.

Korábban a Jobbik is hasonló tartalmú módosítót nyújtott be a javaslathoz: Volner János indítványa is eltörölte volna a 30 millió forintos ingatlan értékhatárt, hogy bővítse az új árfolyamgáttal élők körét.

Heintz Tamás (Fidesz) indoklásában kifejtette: módosító indítványa azt célozza, hogy megegyezően a svájci frank és az euróhitelt felvevőkkel, a japán jen hitelekkel rendelkezők is megfelelő segítséghez juthassanak, bár számuk az első két devizanemben eladósodottakhoz képest elenyésző. Bemutatta, hogy míg a svájci frankban eladósodottak törlesztőrészletét a 2008-as árfolyamhoz képest 121,9 százalékon, az euróban hitelt felvevőkét 104,9 százalékon rögzítenék, a japán jen adósoknál ez a mérték a tervezett 2,5 forinttal számolva sokkal magasabb, 168,6 százalék lenne. (Az eredeti, tavaly év végéig élő árfolyamrögzítési lehetőségnél is 2 forinton rögzítették a jen árfolyamát.)

Rogán Antal a pénzügyi szolgáltatók jogosítványait módosító indítványában emlékeztet rá: a hitelintézeti törvény jelenleg csak a pénzügyi intézmény tulajdonába került fedezeteknél engedi meg a pénzügyi intézmény számára, hogy a veszteségmérséklés érdekében azokat hasznosítsa. A nehéz helyzetbe került, fizetési kötelezettségeinek nem, vagy csak korlátozott mértékben eleget tenni tudó lakáshitel-adósok számára ugyanakkor sok esetben csak olyan megoldás jelenthet kiutat, amely az ingatlan harmadik személy javára történő értékesítésével és a hiteladós által történő visszabérlésével, visszalízingelésével, vagy éppen ingatlancserével jár. Amennyiben a hitelező ezekben a folyamatokban aktívan részt tud venni, mind a hiteladós, mind pedig a saját veszteségei jelentősen csökkenhetnek - fogalmaz a gazdasági bizottság elnöke.

Olvasóink írták

 • 1. BBCS 2012. április 10. 13:01
  „A jen árfolyamának 2,50 értéken történő rögzítése egyértelműen a folyósító banknak kedvez (OTP)
  Legalább ne hangoztatnák olyan nagy mellénnyel, hogy itt adósmentés folyik. Mármint az árfolyamrögzítésnél.
  Jelenleg a bankok iránti "szimpátiamutató index" jó esetben 0 % körül mozogna.
  Sajnos úgy alakítják a gazdaságot, a lakosság életkörülményeit, ahogyan kedvük és haszonvágyuk tartja.
  Valaki, akinek hatalmában áll, végre tehetne a zsarolás határát súroló intézkedések ellen.
  (a jenhitelesek többnyire a fent nevezett bank ügyfelei - a világhitel elnevezésű konstrukció lakástakarékkal kombinált termék. A felvett összegnek a kamatát fizetjük az ltp lejáratáig. ) Nehogymáresetleg a számukra teljesen közömbös adós egy kicsivel is kevesebbet fizessen .....Akkor nem tudnák megpályázni a thai bank megvételét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: a pótfelvételik előtt korrigálják a keretszámokat

"Szelíd érdeklődés jellemzi" a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozatot. Tovább olvasom