Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Arvit: a név marad a perek végéig

Az Arvit név már csak papíron létezik, a még várhatóan egy-két évig elhúzódó perek után tűnik el.

Tavaly tavasztól, a felszámolás megkezdésétől mostanáig húzta a győri Arvit Rt.: egy-két adminisztrátort nem számítva mostanra mindenkit elbocsátottak a cégtől. Az Arvit név papíron létezik, a még várhatóan egy-két évig elhúzódó perek után tűnik el.
Az első nagyon rossz hír tavaly tavasszal jelent meg az Arvit Rt.-ről. A tudósítás arról szólt, hogy megkezdődött a cég felszámolása. Először a hűtés, a feldolgozás szűnt meg, majd a gyártás is. A múlt év végétől már csak tésztát gyártottak és az óriás hűtőkamrákban lévő alapanyagot dolgozták fel.

Horváth Attilától, az Arvit felszámolási biztosától tudjuk, hogy május végéig egy-két adminisztrátort nem számítva, valamennyi dolgozót elbocsátották. A felszámolónak sikerült túladni a készlet egészén és valamennyi gyártóberendezést is értékesített.
Mezőgazdasági szállítóval szemben nem maradt adóssága az Arvitnak, adósa maradt viszont nem keveseknek így is, összességében több százmillióval.

Az Arvit ellen indított perek még akár egy-két évig is elhúzódhatnak, az Arvit nevet azután törölhetik véglegesen a cégjegyzékből.
Az Arvit gyakorlati léte tehát május végével szűnt meg, és az 1953. augusztusi indítását figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy „élt" 52 évet.
Az Arvit nevet 1992-ben vette fel, s csúcsidejében hatszáz alkalmazottat foglalkoztatott. Hűtőkamráiban tízezer tonna árut tárolhattak.
Legnagyobb forgalma 2000-ben volt, akkor meghaladta a 3,3 milliárdot. A cég kivitele a ’90-es években még elérte a termelés 60 százalékát. Az Arvitot az ország harmadik legnagyobb hűtőházának tartották, fagyasztott paradicsom feldolgozásában pedig az első volt.

Az Arvit megszűnésével a kisalföldi és főleg Győr környéki paradicsomfeldolgozók hoppon maradtak. Közöttük például a bőnyi mezőgazdasági szövetkezet, amely évente 30 hektáron termelt paradicsomot az Arvit számára – és persze nem csak paradicsomot. Érthető, hogy a bőnyiek például nagyon megérzik az Arvit hiányát, ráadásul Győrben a tejfeldolgozó központ is megszűnt és az olajgyárat is rég bezárták. Az Arvit hűtőkamráiban az új ingatlantulajdonos most bérhűtést végez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elölről kezdhetik

Megsemmisítő, 31 pont különbségű verést (102–71) mért a Detroit Pistons a San Antonio Spurs… Tovább olvasom