Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Atomenergiai értekezlet: Magyarország kitűnő adottságokkal rendelkezik

A energiapolitikának világszerte három fő kérdése van: elég energiához jut-e az adott ország, mennyiben van ráutalva más államokra energiaszükségleteinek kielégítésére, valamint mennyire terheli a környezetet az energia előállítása.
Magyarország kitűnő adottságokkal rendelkezik az atomenergia-termeléshez, amely megoldást jelenthet az ország energiaimporttól való függetlenségére, és a gazdasági növekedés beindításához is nagyban hozzájárulhat - mondta Lady Barbara Judge, a brit atomenergiai hatóság tiszteletbeli elnöke, a második budapesti európai atomenergiai értekezlet elnöke az MTI-nek vasárnap Budapesten.

Lady Judge kifejtette, hogy az energiapolitikának világszerte három fő kérdése van: elég energiához jut-e az adott ország, mennyiben van ráutalva más államokra energiaszükségleteinek kielégítésére, valamint mennyire terheli a környezetet az energia előállítása. Erre a három kérdésre egyszerre csak az atomenergia tud megoldást kínálni - mutatott rá.

"Az atomenergia-termelést illetően Magyarország az egyik legjobb adottságokkal rendelkező ország. Kitűnő mérnökökkel rendelkezik, hatalmas tapasztalata van a gépgyártásban, nincsenek földrengések, hosszú ideje balesetek nélkül működtet erőművet, a költségvetése egyensúlyban van, és képes lehet jelentős gazdasági növekedés elérni. Ezért - kívülállóként - úgy vélem, hogy a kormánynak és az embereknek is hasznára válna, ha elegendő, relatíve olcsó energiával rendelkezne úgy, hogy nincs ráutalva nagy szomszédjaira - jegyezte meg Judge.

Magyarországnak - vagy bármely más ipari országnak - az amerikai példát kellene követnie, ahol az energiaellátás növekedése az ipari termelés bővüléséhez vezetett - tette hozzá.

A 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset sok szempontból fontos lecke volt az atomenergetikai ipar számára, és komoly tanulságokkal szolgált - mondta. Fukusima óta dollár-, font-, eurómilliókat költöttek az atomerőművek biztonsági rendszereinek fejlesztésére, ezek ma "biztonságosabbak, mint valaha" - fogalmazott.

Megjegyezte: Fukusima "japán baleset" volt, szerepet játszott benne a szeizmikus aktivitás, a japán döntéshozatali mechanizmusok lassúsága és bonyolultsága, továbbá az is, hogy a japán biztonsági előírások nem voltak elég szigorúak a baleset idején.

Judge szerint fontos, hogy a közvélemény tudjon az atomenergia előnyeiről és költségeiről. Bár szerinte az előnyök sokkal jelentősebbek, mint a hátrányok, az atomipari szereplők ezt nem kommunikálják megfelelően. Az embereknek joguk van tudni az atomenergiáról, és joguk van valódi közéleti vitát folytatni róla - mondta.

Judge szerint a fukusimai baleset energiapolitikai szempontból nem fog sokat változtatni. Azok az országok, amelyek eddig is elkötelezettek voltak az atomenergia mellett, nem inogtak meg, azok pedig, amelyek most az atomenergia feladása mellett döntöttek, belpolitikai okok miatt már korábban sem szorgalmazták a nukleáris áramtermelést.

A közelmúltban nagy figyelmet kapott alternatív energiahordozókkal kapcsolatban Judge elmondta: a megújuló energiaforrások fontosak, de jelenleg nagyon drágák, a természeti adottságoktól és az időjárástól függnek, a tárolásukhoz és szállításukhoz szükséges infrastruktúra sem megfelelő. A palagáz viszont azokon a helyeken, ahol nagy mennyiségben áll rendelkezésre és könnyen kitermelhető - elsősorban az Egyesült Államokban -, komoly szerepet játszhat a jövőben - vélte.

"Az atomenergia olcsó alternatívát jelent az olajjal és a földgázzal szemben, de ha az olaj- és gázárak csökkenni kezdenek (a palagáz-kitermelés növekedése miatt), ez relatíve drágábbá teheti az atomenergiát" - mondta Lady Barbara Judge, a brit atomenergiai hatóság tiszteletbeli elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek tüntettek a verespataki aranybánya-beruházás ellen Budapesten

Több tucatnyian vonultak fel Budapesten vasárnap délután a romániai Verespatakra tervezett… Tovább olvasom