Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Az adatvédelmi hatóság elnökének jogállását tárgyalja újra az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma kezd általános vitát az adatvédelmi hatóság elnökének függetlenségét növelő kormányzati előterjesztésről, amelyet a kabinet az Európai Bizottság aggályai hatására készített.
Az ülésnap a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénymódosítás általános vitájával kezdődik. A kormány előterjesztése a Williams szindrómában szenvedőkre is kiterjeszti a fogyatékossági támogatásra jogosultak körét. A képviselők ezután kezdhetik tárgyalni a kabinet azon javaslatát, amely az adatvédelmi hatóság elnökének függetlenségét kívánja erősíteni. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indoklásában azt írta: a változtatások figyelembe veszik az Európai Bizottság által felvetett aggályokat, és javasolja mielőbbi hatályba léptetésüket.

 A törvénymódosítás megszüntetné azt a lehetőséget, hogy az államfő a miniszterelnök javaslatára felmentse a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, ha három hónapon túlmenően képtelen eleget tenni feladatainak. A tervezett változtatás szerint a kormányfő csak összeférhetetlenség vagy a vagyonnyilatkozat-tételi előírások megsértése miatt kezdeményezhetné az adatvédelmi hatóság elnökének felmentését, az utóbbi esetben akkor, ha lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közöl. A fentieken kívül napirendre kerül még a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elektronikus hírközléssel összefüggő 2010-es beszámolójának megvitatása, valamint a szövetkezetekről, az illetékekről és a közfoglalkoztatásról szóló törvényekhez köthető módosítások tárgyalása is.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. március 20. 09:55
    „Régen 4 ombucman volt , évi 8 ezer ügyet vizsgált. Ma csk 1 van és 2 hónap alatt 1000 ügyet kellett vizsgálnia !
    Jól megnyírbálták a hatáskörét . Ez mindd EU szabály ellenes !
    Amit orbánék új törvényt hoztak : kb 300 db. ennek 1 / 3 mindd Eu törvénybe ütközik ! " súlyos kodifikációs hibáktól hemzseg ! "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxisofőrt raboltak ki Bágyogszováton - A taxis lőtt is

A sofőr az engedéllyel magánál tartott gázlőfegyvert többször elsütötte, a talaj irányába célozva. Tovább olvasom