Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Az alkotmányozásról egyeztet Schmitt Pál pénteken a pártok képviselőivel

Budapest – Egyeztetésre hívta a parlamenti pártok politikusait péntekre Schmitt Pál köztársasági elnök - tudta meg az MTI. A pártoktól származó információ szerint az államfő az egyeztetésen az alkotmányozás folyamatáról szeretné megismerni a képviselőcsoportok véleményét.
Az MTI úgy értesült: a KDNP-t Harrach Péter képviseli, ahogyan lesz fideszes résztvevője is az egyeztetésnek, az azonban a frakciószövetség háromnapos siófoki ülése miatt nem biztos, hogy Lázár János frakcióvezető. Az MSZP részéről várhatóan Mesterházy Attila lesz jelen, a Jobbikot Balczó Zoltán frakcióvezető-helyettes, az LMP-t pedig Schiffer András képviseli majd.

A Fidesz-KDNP csütörtökön szövegező bizottságot hozott létre Szájer József vezetésével az új alkotmány tervezetének megalkotására. A kormánypárti frakciószövetség március közepéig tervezi benyújtani alkotmányszövegének tervezetét az Országgyűlésnek.

Szájer József az alkotmányozás menetrendjéről szólva elmondta: az nincs kőbe vésve. A tervek szerint először az alkotmány alapvető kérdéseiről indulna vita a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának koncepciója alapján, majd március közepére kellene beterjeszteni az alkotmánytervezeteket, amelyeket március második felében kezdene tárgyalni az Országgyűlés, és várhatóan április második felében fogadnák el az új alaptörvényt.

A fideszes politikus beszámolt arról is, eltérnének a házszabálytól annak érdekében, hogy a parlamenti pártok alkotmánytervezetét egymással párhuzamosan lehessen tárgyalni. Hangsúlyozta, szeretnék, ha minél több parlamenti frakció előállna a saját alkotmánytervezetével. Az egyes javaslatokat szavai szerint az Országgyűlés fogja összefésülni.

Az MSZP már elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját. Hogy a szocialisták benyújtják-e azt a parlamentek, arról a frakció vasárnapi ülésén születhet döntés. Arról azonban már korábban határoztak a szocialisták, hogy az új alkotmány parlamenti vitájában nem vesznek részt.

Az LMP még nem döntött arról, hogy távol marad-e alkotmányozás parlamenti vitájától, amelyben így az ellenzéki pártok közül eddig csak a Jobbik jelezte biztos részvételét.

Schmitt Pál köztársasági elnök legutóbb november végén fogadta a parlamenti pártok képviselőit, akkor azért, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen velük.

Olvasóink írták

 • 4. zoltanszabo 2011. február 11. 10:50
  „Ezen a megbeszélésen készült jegyzőkönyvet ugye nem S.P írja le ??
  10 millió Ft-ért települtek ki Siófokra ! Ha már mindenki ott van S.P. miért nem Ő ment oda ? nem egyszerűbb-és olcsóbb lett volna ??
  Mit beszélhet ez a báb velük ??hiszen a főnök úgy is mindent eldöntött már előre--minden borítékolva van már !”
 • 3. tótkomlósi 2011. február 10. 21:26
  „....hazudtunk a választások előtt, közben és utána.....”
 • 2. queenmargareth 2011. február 10. 21:07
  „készül a siófoki beszéd?”
 • 1. queenmargareth 2011. február 10. 19:26
  „Miért mentek Siófokra, buli? És aláírták a halálos ítéletünket?
  Miért van az a ...Parlament?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény: elkészültek a kormány módosítási javaslatai

A magyar szakértők megtették szövegszerű javaslataikat a médiatörvény pontosítására. Tovább olvasom