Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Az EB-döntésre megizmosodott a forint

Nagyot erősödött a forint kedden és szerdán, annak köszönhetően, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU hitelkeret-tárgyalások elől.
Brüsszelben bejelentették: az Európai Bizottság kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében, valamint szabad utat ad arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások egy elővigyázatossági hitelkeretről.

Szerdán délután négykor az eurót 288,05 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, szemben a kedd délutáni 294,11 forinttal, illetve a hétfő délutáni 299 forint feletti jegyzésekkel.

Kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót, ami mindössze egy forinttal tér el a február 21-én 285,56 forinton elért idei forintárfolyam-csúcstól.

Szerda délutáni legerősebb jegyzésén a forint négy és fél százalékkal erősebb a brüsszeli tárgyalások megkezdése előtt hétfőn délután még jellemző 299 forint feletti eurójegyzésnél. Az idén január 5-én elért mélypontjához képest pedig szerdai legerősebb árfolyamán a forint már csaknem 12 százalékkal erősödött.

A brüsszeli bejelentés pozitív visszhangra talált a tőkepiacokon: az állampapír-hozamok meredeken estek a másodpiacon. A szuverén törlesztésbiztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazása is nagyot csökkent a londoni CMA DataVision jegyzésében: az előző esti 570,3 bázispontról 559 bázispontra. A CDS-árazást a piacok tapasztalati alapon a befektetési kockázat egyik legpontosabb számszerűsített mutatójának tekintik.

Miközben a forint szerdán a nyitáshoz képest 1,95 százalékkal erősödött, a lengyel zloty mindössze 0,33 százalékkal, a cseh korona 0,60 százalékkal, a román lej pedig 0,11 százalékkal erősödött.

A svájci frankot szerdán délután 239,45 forinton jegyezték a kedd délutáni 245,00 forint után, a dollár árfolyama szerda délután 217,93 forint a kedd délutáni 222,80 forinttal szemben, a jent pedig 2,6815 forinton jegyzik 2,7179 forint helyett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Endrésik Zsoltot kizárta a Jobbik

A Jobbik képviselőcsoportja szerdán titkos szavazással kizárta a frakcióból Endrésik Zsolt… Tovább olvasom