Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Az európai ombudsman segíthet, ha késik az uniós pénz

Ha valakinek gondja van az uniós pénzek kifizetésével, akkor panaszával az európai ombudsmanhoz is fordulhat. A késedelmes kifizetéseknél sokkal egyszerűbb a hivatalához fordulni, mint bírósághoz, mert nem csak gyorsabban rendeződhet az ügy, hanem pénzbe sem kerül.
Az ombudsmanhoz forduló uniós polgárok, civil szervezetek, cégek, vagy unión kívüli, de a közösség területén élők érdekeit ugyanis díjmentesen védi a hivatal.

Nikiforosz Diamandourosz, a Budapesten tartózkodó európai ombudsman elmondta, hogy az ügyek megoldása csak viszonylag gyors, és nagyban függ az esetek jellegétől. "Ha valaki az irodámhoz fordul, akkor egy héten belül kap egy értesítést arról, hogy ügyét átvettük. Egy hónapon belül mondjuk meg neki, hogy panasza egyáltalán hozzánk tartozik-e. És azon vagyunk, hogy az ügyeket egy éven belül megoldjuk. Az összetett esetekhez azonban ennél hosszabb időre is szükség lehet" - fogalmazott az ombudsman hozzátéve: ha valakinek az ügyében nem illetékes eljárni, akkor válaszában azt is leírja, hogy a panaszos kihez fordulhat jogorvoslatért. "Telefonszámot, címet is mellékelünk"- mondta Diamandourosz.

Diamandourosz: Az elmúlt 13 évben, amióta működik az európai ombudsman intézménye, csak 15 külön jelentés készült
Diamandourosz: Az elmúlt 13 évben, amióta működik az európai ombudsman intézménye, csak 15 külön jelentés készült

Az európai ombudsman nem szankcionálhat, de megalapozott állásfoglalással "változtatásra bírhatja az uniós előírásokat megsértő uniós intézményeket" - fogalmazott Diamandourosz. "Arra is lehetőségük van persze a közösségi intézményeknek, hogy ne fogadják el az állásfoglalásom. Ekkor kell a legerősebb fegyverhez nyúlnom, a nyilvánossághoz"- tette hozzá az ombudsman. Mint mondta: ilyen esetben külön jelentést tesz az Európai Parlamentnek. "Ez azonban ritka. Az elmúlt 13 évben, amióta működik az európai ombudsman intézménye, csak 15 külön jelentés készült" - mondta Diamandourosz.

A panaszokat levélben, faxon, vagy emailben lehet eljuttatni az európai ombudsmanhoz, az unió valamely hivatalos nyelvén. A választ is ezen kapja meg a segítségért folyamodó. Diamandourosz egyébként az ígéri, hogy jövőre megújult honlap várja az érdeklődőket, akik az interaktív honlapon sokkal könnyebben választ kaphatnak kérdéseikre. Az ombudsman szerint a magyarok az uniós átlagnak megfelelően keresik föl hivatalát. Tavaly 67 panasz érkezett irodájához. "Fontos lenne, hogy minél többen tudjanak tevékenységemről, és hogyha szükséges, hozzám forduljanak segítségért" - fogalmazott Nikiforosz Diamandurosz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt forinttal drágul a benzin szerdától

Újabb öt forinttal nő a benzin ára szerdától a hazai töltőállomásokon - értesült piaci forrásból a… Tovább olvasom