Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Az IKSZ üdvözli a Való Világ elleni bírságot

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) megelégedéssel értesült arról, hogy a Médiahatóság 144 millió forintos bírsággal sújtotta az RTL Klub Való Világ című sorozatát, melynek csaknem negyven adásában találtak törvénysértést. A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete szerint a végül kiszabott 144 millió forintos bírság a jövőre nézve kellő visszatartó erőt jelenthet.
Stágel Bence, a szervezet elnöke a döntés után szerdán az MTI-nek felidézte, hogy az IKSZ korábbi felhívásában szankció alkalmazását kérte a médiahatóságtól a műsor ellen, és arra bátorította a jóérzésű embereket, hogy élve az új médiatörvény adta lehetőséggel tegyenek bejelentést a hasonló család- és erkölcsromboló műsorok ellen. A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete a médiahatóságtól a középmértéket meghaladó, példaértékű büntetés kiszabását kérte.

Hozzátette: a Való Világhoz hasonló reality-műsorokban a szereplők kihasználtan nem csak a maguk, hanem - a producerekkel közreműködve - tulajdonképpen a nézők emberi méltóságát is meggyalázzák, hasonlóan azokhoz a beszélgetős műsorokhoz, ahol kiárusítják az emberek sorsát és nyomorúságát.

Az IKSZ álláspontja szerint a nézők nem azért fogyasztanak "médiaszemetet", mert erre van igényük, hanem azért, mert ezt teszik eléjük. Ha kialakulna egy széles és mélyen tagolt médiapiac, amelyben az egyetemes és nemzeti kultúra elemei képeznék a "mainstream" vonalat, akkor az olyan nyomasztó műsorok, mint a Való Világ, a perifériára szorulnának. Kiemelte: szakértők álláspontját osztják, ezt a célt csak megfelelő médiaszabályozással lehet elérni, amit a most hatályba lépő médiatörvény végre megteremt.

Stágel Bence szerint a nemzetközi példák azt mutatják, hogy megfelelő szabályozással sikeresen lehet integrálni a kínálatba értékeket közvetítő tartalmakat. Nem véletlen, hogy a britektől a németekig mindenhol népszerűek a nemzeti kultúra kortárs kultúrába igényesen visszalopott elemei - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a médiahatóság kiemelt szerepe azt felügyelni, hogy az egyetemes és nemzeti kultúra újra hangsúlyosan megjelenjen az audiovizuális környezetben. Nálunk ugyanis túl kicsi a piac ahhoz, hogy ezek maguktól megjelenjenek. Ha ezt a kötelezettséget egy csatorna nem akarja bevállalni, akkor jogi eszközökkel korlátozni kell, teret engedve egy olyan új csatornának, ami ezt majd vállaltan megteszi.

Olvasóink írták

 • 7. t680822g 2011. május 12. 15:23
  „6. macs: Nálad a pont!”
 • 6. macs 2011. május 12. 10:56
  „Kérdés: ki nézte ki magának az RTL frekvenciáját?
  Miért néznek minket gyereknek, akinek majd apuci és anyuci megmondja, mi a helyes, mi a követendő példa, miről mit szabad gondolni, mondani? Könyörgöm, a mai világban hála a tecnikának, minimum 50-60 csatona között lehet választani, arról nem beszélve, hogy van egy távirányító is, fel se kell állni a fotelból, lehet csatornát váltani. A modern TV-ken van gyerekzár. Minden adott, hogy ahhoz, hogy mindenki azt nézze, ami az értékrendjének megfelel.”
 • 5. Nostradamus 2011. május 12. 05:37
  „Elég baj, hogy többen szavaznak korlátolt alkoholistákra, mint ahányan felemelik a hátsójukat egy választáskor. Ezért tartunk itt.”
 • 4. nagyvarilaszlo 2011. május 12. 05:19
  „Semmi közöm az IKSZ-hez sem politikailag,sem vallásilag,de ebben az egy dologban egyetértek velük. Ahogy előttem booo is írta,agysejt pusztító hülyeség. Kenyeret és cirkuszt a népnek. Kenyér már sokaknak alig jut,cirkusz az meg megy minden szinten. Rossz példa az ifjúságnak is : -Minek tanuljak,ha szép vagyok és mutogatom magam sokra vihetem. Hazánk lakosságának egyharmada meg úgy isteníti ezeket a celebeket,mintha feltalálták volna a rák-vagy az aids ellenszerét. Ezek a celebek antipéldaképek !!!!”
 • 3. booo 2011. május 12. 04:57
  „Nagyon helyes!
  Csodálom hogy nem tiltják be ezt az agysejt pusztító hülyeséget. Adhatnának helyette kvízműsort, vetélkedőt, ismeret terjesztő műsort.
  De tudom, sajnos nem lehet mert az embereknek az igénye megváltozott.
  Engem sosem kötött le egy olyan műsor, ahol az emberek a magánéletüket beszélik kis, vagy felnagyitják azt. Sokan ebbe bele tudják élni magukat. Lehet hogy ezeknek az embereknek a magánéletükből hiányzik valami? pl a szeretet?”
 • 2. t680822g 2011. május 12. 00:43
  „Gusztustalan, korlátolt emberek üdvözlik, hogy a begyepesedett, ellenzős mélykeresztény senkik visszaélve a hatalmukkal el akarják rontani mások jövőbeni szórakozását, meg akarják határozni, hogy mit nézhetünk és mit nem. A VV4-ről nem tudok számokat, de a VV3-ban a végső szavazáson többen szavaztak a mobiltelefonjukkal, mint amennyi szavazatot az Orsós Viktor most kapott a választásokon...”
 • 1. kilo 2011. május 11. 23:38
  „Kedves Bence,

  te magad is egy mediaszemet vagy. Nem vagy a VV versenytarsa, de egy masik teruleten szennyezed az emberek gondolkodasat es eletet. De nyugodj meg, legalabb olyan kartekony vagy te magad is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: senki sem akar távozni a frakcióból

Az MSZP-frakció minden tagja megerősítette, hogy továbbra is a szocialista pártban kíván… Tovább olvasom