Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Az Illatos úton 2200 tonna veszélyes hulladékot kell felszámolni

Számítások alapján 1,18 milliárd forintba kerül a telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítása.

A Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telepén több mint 2200 tonna veszélyes hulladék található - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Tekintettel arra, hogy a Budapesti Vegyiművek alapítása óta eltelt 139 év során számtalan különböző típusú szerves és szervetlen vegyi anyagok gyártásával foglalkozott (például klór, sósav, hypo, különféle enyvek, műtrágyák, ásványi sók és különböző típusú növényvédőszerek), az ügyben mindenképp részleteket is feltáró, alapos szakmai felmérést, tervet kell készíteni annak érdekében, hogy eredményes kármentesítés történjen - szögezi le a sajtóiroda közleménye.

Tudatták, hogy a veszélyes hulladék kezelésének várható költségeivel kapcsolatban a Pest Megyei Kormányhivatal végzett előzetes kalkulációt, e számítások alapján 1,18 milliárd forintba kerül a telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítása és az ehhez szükséges további feladatok elvégzése.

A szaktárca ezért terjesztette a szóban forgó forrásigényt a kormány elé.

A kormány döntését követően a közbeszerzési eljárás lebonyolítása következik, aminek várható ideje 4-6 hónap. Ezt követően kezdődhetnek meg a munkák, amelyek előzetes számítások szerint 6-9 hónapot vesznek majd igénybe.

A már lezajlott kármentesítés sikertelenségéért a környezetvédelem általános szabályairól szóló törvény alapján a környezethasználó Budapesti Vegyiművek Zrt. és annak jogutódja, felszámolója a felelős. Büntetőjogi feljelentést a környezetvédelmi hatóság 2011-ben tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP illetékes bizottsága meg fogja vitatni Orbán javaslatát a halálbüntetésről

Ujhelyi szerint a frakcióvezetők fontosnak tartják, hogy az európai közösség vizsgálja meg, mit… Tovább olvasom