Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Az MSZP szerint meg kell védeni a köztársaságot

Az MSZP választmánya azt kezdeményezi, hogy április 18., az új alaptörvény elfogadásának tervezett dátuma legyen a köztársaság védelmének napja - mondta Simon Gábor, a testület elnöke szombaton sajtótájékoztatón.
A politikus beszámolt arról, hogy a választmány - miután meghallgatta Bárándy Gergely előadását - állásfoglalást fogadott el, amely szerint a Fidesz-KDNP alaptörvény-tervezete és a mögötte lévő hatalmi szándék ellentétes az ország demokratikus hagyományaival, a magyar alkotmányossággal. Simon Gábor elmondta, hogy véleményük szerint a kormánypárti javaslat idealizálja a Horthy-korszakot, és nem tükrözi a köztársasági eszme értékeit.

A Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét naftalinszagúnak nevezte, és úgy értékelte: az mintha nem a köztársaságot tekintené a legmegfelelőbb államformának, s helyette a húszas-harmincas évek berendezkedését tartja követendőnek. Hozzátette: meg kell védeni a köztársaságot a jelenlegi hatalomtól, "akár utcai akciókkal, demonstrációval".

A választmányi ülésen elfogadott állásfoglalás alapján Simon Gábor a kormánypárti indítványról azt mondta: a dokumentum nem alkalmas arra, hogy mindenki alkotmánya legyen. A tervezet gyengíti "a fékek és ellensúlyok rendszerére" épülő alkotmányos berendezkedést; a hatalom megszerzését és megőrzését szolgáló eszközöket és intézményeket rögzít, korlátozza az egyéni szabadságot, és bebetonozza a Fidesz igazságtalan adórendszerét - jelentette ki.

Kitért arra, a testület elfogadta azon javaslatát, hogy Wittner Mária csütörtöki parlamenti felszólalását ismertessék meg az európai baloldal vezetőivel. (A fideszes képviselő hóhérnak nevezte Horn Gyulát, majd úgy fogalmazott a volt miniszterelnökről: "már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".)

A választmány - amellett, hogy követeli: Orbán Viktor és a Fidesz határolódjon el a kijelentéstől - felkérte az MSZP EP-delegációjának tagjait, hogy szólaljanak fel az ügyben az Európai Parlamentben, ismertessék meg az uniós tagállamok képviselőivel Wittner Mária szavait - mondta Simon Gábor, megjegyezve: ettől azt remélik, a kormánypárt belátja, hogy ez a stílus megengedhetetlen.

A választmány ezenkívül meghallgatta Tóbiás József frakcióigazgatót, aki a képviselőcsoport munkájáról és terveiről számolt be, valamint tájékozódott az MSZP képzési bizottságának munkájáról is.

Olvasóink írták

 • 9. lambada 2011. március 27. 12:51
  „Nem turkáltak még eleget az emberek zsebeiben?”
 • 8. Apátfalvi** 2011. március 27. 04:07
  „az mszp-nek nincs joga politizálni!”
 • 7. radic 2011. március 26. 20:35
  „Érdekes, hogy az mszp mindig a demokráciáért, meg a köztársaságért aggódik, amikor nem lophat eleget.”
 • 6. Nátrix73 2011. március 26. 20:19
  „7. Léni 2011.03.26. 19:37

  Legyen igazad abban, hogy ne ők legyenek hatalmon, de én nem vagyok ilyen optimista. Ez az új "tákolmány" még csak az alap, az igazi finomságok majd az ennek alapján megalkotandó választójogi törvényben lesznek! Egyébként az ilyen trükközés egyidős a demokráciával, már anno Athénban Kleiszthenész úgy rajzolta meg a választókerületek határait, hogy az ő klientúrája mindegyikben többségben legyen. Modern és közeli példa: ha a három szegedi választókerülethez nem tartoznának a környező falvak, tavaly tavasszal Botka bejut egyéniben...”
 • 5. Léni 2011. március 26. 19:37
  „Igen, meg kell védeni a kötztársaságot, a demokráciát és a jogállam maradványait!
  Másik lehetőség, birka módjára tűrni a fideszes ámokfutást, a hatalom bebetonozását,
  ami azt fogja jelenteni, hogy ha már nem ők lesznek hatalmon - mert erre minden esély megvan-,
  gúzsbakötik a következő kormányok kezét, aminek ismét csak az egyszerű, védtelen
  emberek lesznek az áldozatai! Lehet választani!”
 • 4. jozko 2011. március 26. 18:22
  „Meg kell védeni.
  Már amit meghagytak belőle.

  Van ennek a fontoskodásnak bármi értelme?
  Demonstráljon a nép az utcán...
  Pontosan miért is, kiért is?
  Kinek kaparja ki a gesztenyét?”
 • 3. Nátrix73 2011. március 26. 17:44
  „Már megint egy jó ügy, amit az MSZP lejárat azzal, hogy az élharcosává válik. (Lásd: Piszkos Fred: "Az én szeretetem öl, butít és nyomorba dönt.")”
 • 2. zero 2011. március 26. 17:34
  „Így ahogy írod”
 • 1. szentmiki 2011. március 26. 16:59
  „Magyarországot meg a komcsiktól, csak előbb teljes vagyonelkobzás, aztán irány Szibéria az elftársakhoz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az életfogytiglan is bekerülhet az alaptörvénybe

Az életfogytig tartó szabadságvesztés is bekerülhet a készülő alkotmány szövegébe - mondta Orbán… Tovább olvasom