Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Bajnai: az elmúlt 20 év legnagyobb adóreformja

Az adóváltoztatások és az állami kiadások csökkentése nyomán stabilizálódni fog a forint árfolyama, és lehetőség nyílik majd kamatcsökkentésre - mondta Bajnai Gordon kormányfő a kabinet egyhónapos munkáját értékelve a Bloomberg hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.
Ha a kormány "elvégzi házi feladatát", vagyis kiszámítható, megbízható, átgondolt, növekedésbarát pénzügyi politikát folytat, ennek eredményeként csökkenhet a kamat, és egy reális árfolyamon stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz - vélte a magyar kormányfő. A forint stabilizálásáról Bajnai azt mondta: olyan árfolyam szükséges, amely nem fenyegeti sem a magyar bankrendszert, sem azokat az embereket, akik devizahiteleket vettek fel.

A kabinet munkájáról szólva a kormányfő kiemelte, hogy az elmúlt húsz év legnagyobb adóreformját hajtják végre, illetve a munkát terhelő adó legnagyobb arányú csökkentését végzik el. Bajnai elmondta, hogy a kormány az adóterhet a munkától a fogyasztás és a vagyon irányába tolja, ezáltal védi a munkahelyeket és növeli Magyarország versenyképességét. A Bloomberg megjegyzi, hogy az első negyedévben 9,7 százalékra nőtt a munkanélküliség hazánkban, amely a legmagasabb adat 1998 óta, amikor a jelenleg érvényben lévő számítási módot bevezették.

"Sokkal stabilabbnak" nevezte kormányát az interjúban Bajnai az előző kabinethez képest.

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet rá, hogy hazánkban és Romániában a legmagasabb a jegybanki alapkamat az Európai Unión belül. A 9,5 százalékos értéket a Magyar Nemzeti Bank áprilisban, immár harmadik hónapja változatlanul hagyta, legközelebb május 25-én kerül napirendre a kérdés.

Olvasóink írták

 • 14. Power 2009. május 23. 13:35
  „Bajnai legnagyobb adóelkerülő reformja: offshore cégek
  A valós tulajdonos rejtése
  A jövedelem helyének megváltoztatása
  Látens ügyletek elszámolása
  Valós ügyletek lefölözése”
 • 13. klj_54 2009. május 23. 08:16
  „12. hozzászólás tahoszegedi 2009.05.23. 07:27

  Te komolyan írod gondolataid?
  Nem félsz, hogy börtönbe kerülsz?
  Még a jobboldali sajtó is (igaz, bírói végzésre) leírta, hogy őrült gordonunknak nincs köze a libások kifosztásához!
  Ha nincs saját gondolatod, akkor én az olvasást javallanám a hülyeségek irkálása helyett.”
 • 12. tahoszegedi 2009. május 23. 07:27
  „A libatolvaj, családok ezreinek életét tönkretevő, csaknem egy tucatnyi embert a halálba kergető miniszterelnöknek mondott rablóprivatizátor megkezdte ígért ,,válságkezelő reformprogramja" végrehajtását. Amilyen aljas, magyar emberek millióinak életét teljesen ellehetetlenítő szándék él Bajnaiban, éppoly aljas a programja.
  Annak a súlyos gazdasági , társadalmi és erkölcsi válságnak a kezelését, melyet ő és haramiabagázsa idézett elő, úgy kívánja megoldani, hogy még tovább rabolja-fosztogatja a már ma is a teljes egzisztenciális ellehetetlenülés szakadékának szélén tántorgó családokat. Az ingatlanadónak nevezett sarc bevezetése következtében milliók kerülhetnek az utcára. Már ma is kb. 750- 800 ezer ember feje fölött lebeg Damoklész kardjaként a kilakoltatás réme, mert nem tudják törleszteni a haszonleső bankok és az ő érdekeiket hűen kiszolgáló kormányaink által korábban mélységesen ajánlott devizaalapú hiteleik törlesztőrészleteit. S akkor a Bajnai- és Bokros-féle senkiháziaknak van bőr a pofájukon azt a cinikus javaslatot tenni, hogy kisebb lakásba is lehet költözni. Igen? Éppen ma, amikor úgy pang az ingatlanpiac, hogy lehetetlenség lakást eladni! S mivel a tömeges elszegényedés napjainkban már a társadalom mintegy 70 százalékát érinti, ki fogja kisebb lakását egy drágább, nagyobb alapterületűre kicserélni? Épelméjűek ezek? Nem mindenki tolvaj, gazember, s nem mindenki lopott össze milliárdokat, hogy több luxuspalotát is fenn tudjon tartani! S alkalmasint miért kellene kemény munkával összekuporgatott, s ehhez felvett hiteleikből vásárolt kutyaólakban tengetnie életét emberek millióinak? Sokkal inkább rászolgáltak e becsületes magyar emberek , hogy villákban éljenek, mint a milliárdokat lenyúló Bajnai-féle gazfickók. S miért kőbe vésett törvényszerűség az, hogy a mai válságban a bankok és a nagy tőketulajdonosok esetleg veszteséget is elkönyveljenek? Különösen, hogy ezek az uzsorás kufárok a válság fő okozói. Mi több, nem hogy a legkisebb áldozathozatalra nem hajlandók, hanem rajtunk történő élősködésükkel évről évre tovább növelik irdatlan extraprofitjukat, és különböző adóelkerülési trükkökkel (pl. off-shore cégek) egy fillérrel nem járulnak hozzá a közteherviseléshez. Sőt, ami a pofátlanság netovábbja, hogy miközben ezek az 1990 óta a Jóisten tudja , közpénzekből hányszor konszolidált, kistafírozott pénzintézetek vérünket szívva kiuzsoráznak minket, a rablókormány újabb 600 milliárd forinttal készül őket megtámogatni.
  Eljött, nagyon eljött az ideje a magyar társadalom megszerveződésének, s ha majd százezrek - év végére jó eséllyel már több mint egy millió ember - nem fizeti a parazita bankoknak a törlesztőrészleteket, és megszervezi magát, akkor mit tudnak csinálni? S amennyiben jönnek a kilakoltatók - a legundorítóbb ,,foglalkozások" egyike -, s szembe találják magukat ötszáz vagy ezer elszánt emberrel, akkor mi a fenét fognak tudni csinálni? Semmit, mert el fogják őket zavarni a pokolba.
  S mindeközben újra és újra jönnek a bűnügyi krónikák lapjaira való híradások. A legújabbak egyike, hogy a MÁV-nál évente hozzávetőleg 5 milliárd forint értékű Diesel-olajat lopnak el. S ne legyenek illúzióink: ezek a gazemberségek mennek minden nagy cégnél, az autópálya-építéseknél, a pályáztatásoknál, s ha minden korrupciós és piszkos pénzt sikerülne visszaszerezni, meg a tolvaj haramiákat rács mögé juttatni, valószínűleg 1-2 éven belül Kánaánt lehetne ide, a Kárpát- medence közepébe varázsolni.
  Persze, hogy nemzetünk vak tudatlanságban tántorogjon, kellőképpen el kell butítani. Ebben nagyon ,,jó" szolgálatot tesznek a minősíthetetlen színvonaltalanságú kereskedelmi kanálisok, meg az oktatási rendszer örökös ,,reformjai". A lexikális ismeretanyag lassan teljes kiszorítása a tananyagból, a kétszintű érettségi bevezetése és a gagyi érettségi feladatlapok összeállítása mind- mind ezt az aljas célt, illetve a nemzettudat teljes elsorvasztását szolgálják. Az idei magyar érettségin például, mint közismert, Spiró egy épületes írásának alapján kellett érvelő szöveget megalkotni, hogy Jókai vajon eredetiben, avagy kivonatolt, művészietlen átiratban olvasandó. Mert a hülyék szerint az eredeti állítólag ma már érthetetlen. Én valahogy mégis megértettem a Kőszívű ember fiait 13 éves koromban, bár tény, nem volt könnyű olvasmány, no, de azért némi szellemi erőfeszítés talán alapkövetelményként elvárható az iskolai képzés során. Ilyen alapon jövőre akár a következő írásbeli feladatot is adhatná a Hiller- féle minisztérium (bár remélhetőleg akkorra már rég bukott társulat lesznek): Érveljen amellett, hogy az őszödi beszéd mind retorikailag, mind stilisztikailag az ékesszólás történetének klasszikus remekműve! Dolgozata elkészítésekor utalhat a jeles rétor egyéb nyilvános megszólalásaira pl. a Zuschlag-ügyben keletkezet telefonlehallgatási- és egyéb jegyzőkönyvekre is!
  A legfrissebb, Antimagyar Valentin nevéhez köthető orbitális baromság pedig az általános iskolai képzés teljes átalakítása. A javaslat szerint hat évig a gyerekek nem tanulnának semmiféle tantárgyat, hanem ún. készségfejlesztő órák és gyakorlatok lennének,s ezen idő alatt osztályzatot, illetve házi feladatot sem kaphatnának, majd csupán az utolsó két tanévben lenne tantárgyi oktatás. No, két esztendő alatt igazán alapos alaptudást lehetne elsajátítani! Hetedik osztályos történelem tananyagnak javasolnám például A kirekesztő, rasszista, antiszemita tendenciák a magyar történelemben kurzust, nyolcadik osztályban pedig megismerhetnék növendékeink A zsidóság permanens szenvedése a történelem során és a holokauszt 6 milliárd áldozata címszó alatt futó tananyagot.
  Természetesen ne legyenek illúzióink: a ma uralkodó csőcselék vezető csoport nem azért tesz ilyen javaslatokat és folytat efféle politikát, mert ennyire ostoba és tudatlan volna, bár kétségtelen vannak közöttük szép számban ilyen egyedek is, hanem nagyon is céltudatosan folyik a magyar élet lerombolása, vállalkozóink és gazdáink tönkre tétele,a vidék ellehetetlenítése, nemzeti vagyonunk elkótyavetyélése, hiszen Simon Peresz hírhedett mondatainak elhangzása óta senkinek nem lehetnek kételyei: kell a hely az új honfoglalóknak...
  Lipusz Zsolt”
 • 11. Power 2009. május 22. 20:48
  „11-nek: Őszinte részvétem! :(”
 • 10. klj_54 2009. május 22. 20:38
  „7. hozzászólás Power 2009.05.22. 09:55

  Nem a demokrácia arcul csapása.
  Ez bizony a joggal való viszzaélés!
  Eddig MSZP szimpatizáns voltam, de méltatlanná váltak rá.”
 • 9. katcsi 2009. május 22. 12:56
  „amiota élek azt hallom, még csak most szoritsunk 1 kicsit és akko majd jobb lesz...........
  pedig még sok van a nyugdijig!!!
  és ahogy öregszem ugy tölődik ki a korhatár
  :(”
 • 8. Zs 2009. május 22. 11:18
  „DMgógia”
 • 7. Power 2009. május 22. 09:55
  „Gyurcsány nyakunkba ültette a bukott gazdasági miniszterét Bajnai Gordont. Az öszödi beszédnél egyetlen egy MSZP-és sem emelkedett szóra (Lampert Mónikának most jutott az eszébe), úgy tűnik most sem történik más.
  A választópolgárokat megfosztották a választási lehetőségektől, Gyurcsány bizalmatlansági indítványával tovább folytatódhat a magyar demokrácia arcul csapása, az ország nyomorba döntése és a választópolgárok becsapása.”
 • 6. klj_54 2009. május 22. 08:59
  „Én a foxi-maxin azt tanultam, hogy a likvid tőke az alapja a működő tőkés gazdaságnak.
  Nomármostan ez a szellemi árvízkárosult nagybőgő (és 1990 óta minden elődje!)elveszi az emberek zsebéből a pénzt.
  Ha nincs pénzem nem vásárolok, akkor nem kell termelni, a meg nem termelt árut nem kell szállítani és így tovább.
  Szóval úgy sz@r a jelen szisztéma ahogy van!”
 • 5. comet 2009. május 22. 08:12
  „"olyan árfolyam szükséges, amely nem fenyegeti sem a magyar bankrendszert, sem azokat az embereket, akik devizahiteleket vettek fel."
  Ehhez stabil gazdaság kéne aminek kialakítására egyenlőre semmi érdemi lépés nem történt. Az hogy a kormány növeli az elvonásokat rövid ideig tűnhet stabilizálásnak, de hosszútávon a lakosság lerongyolásából következő kereslet visszaesésnek súlyos következménye lehet. Persze be lehet hozni az országba a leszegényített magyar lakosság helyett tehetősebb külföldieket is. Az elvonások növelése a tehetetlen kormányok eszköze. Ahhoz nem kell nagy szakértelem. Az országot a korrupció, kontraszelekció és az ezekből következő korszerűtlen gazdasági struktúrák bénítják és fosszák ki. Jelenleg már a földeket, ingatlanokat, természeti kincsket adják el külföldi befektetőknek, azaz az ország hamarosan külföldi tulajdonba kerül...”
 • 4. bo 2009. május 22. 08:00
  „Na majd a fityesz mögmutassa!”
 • 3. klj_54 2009. május 22. 07:36
  „Amit ez a fazon javasolt az vicc!
  Egyszerűen csak pénz átcsoportosítás amit beterjesztett.
  Maga az érdemi,, srtukturális reform az biza elmaradt, azaz nem tett semmit!”
 • 2. Pupets 2009. május 22. 05:06
  „Elmúlt 20év legnagyobb adóreformja? Ha csak egy százalékot engedett volna az is az lenne, hiszen az elmúlt 20 évben nem történt ezzel kapcsolatban semmi! Szép szavak, ezeket imádom olvasni,az ember úgy érzi,hogy jobb lesz az élete. Aztán eltelik pár hét és rájön,hogy mégsem,mert ugyan a fizu emelkedett,de ezzel együtt az árak is.Rádöbbenünk,hogy valójában reálértékben kevesebbet viszünk haza, mint eddig.”
 • 1. Power 2009. május 21. 21:46
  „A Bajnai bukott gazdasági miniszter és a "kormány házi feladata" nem az volt hogy eladósítsák az országot.
  A pénzbeszedés nem reform, ehhez nem kell diploma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a kormány a jövő évi adócsomagot

Elfogadta a kormány a 2010-es adócsomagot - közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter a csütörtöki… Tovább olvasom