Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Bankot rabolni belülről a legkönnyebb

A vállalatokat, bankokat meglopni akkor a legkönnyebb, ha valaki vezető pozícióban van, mivel ő tudja kiiktatni a belső ellenőrző rendszereket. Egy felmérés szerint az ilyen bűntettek csaknem felét bejelentésre, egyötödét véletlenül leplezik le; belülről alig 20 százalék a lebuktatás - állítja a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég.
A csaló alkalmazottaknak van tipikus személyiségrajzuk: először próbálkoznak, lehetőségeik felett élnek, mindent elintéző ember hírében állnak. A válság hatására gyarapszik a visszaélések száma - figyelmeztetnek a tanácsadók.

Másfél évszázada lóval és pisztollyal lehetett legkönnyebben bankot kirabolni, ötven éve pénztárosként, ma pedig akkor, ha az ember vezető pozíciók közelében tud elhelyezkedni - olvaható a Deloitte elemzésében. A vezetés tagjaként van ugyanis mód arra, hogy megkerüljék, kiktassák a kontrollokat, és ők adnak magyarázatot is az előforduló anomáliákra.

A statisztika azt mutatja, hogy a vállalon belüli visszaélések harmadát a belső kontroll hiánya, a vezetői ellenőrzés elmaradása és az elhárítórendszerek kiiktatása okozza. Vagyis a vállalaton belüli visszaélések mind gyakoriságban, mind értékben nagyobb veszélyt hordoznak, mint a kívülről elkövetett bűncselekmények - vonják le a következtetést a Deloitt-nál. A cégeken belüli visszaélések módozatai közt toronymagasan vezetnek az eszközökkel való jogsértések (például lopás, jogosulatlan adatletöltéssel végrehajtott cselekmény), bár értékben még mindig a korrupció és a mérleghamisítás áll az élen a Deloitte tapasztalatai szerint.

A vállalati csalások elleni védekezési programot igen kevés helyen tartanak fenn, így az esetek alig 20 százalékát deríti fel a belső ellenőrzés. Ezer megvizsgált ügy szintén ötödére véletlenül, 46 százalékára bejelentés nyomán derült fény. Azt is megfigyelték, hogy a nemzetközi vizsgálatokban, hogy a vállalati nyomozás korai szakaszában inkább árt a rendőrség bevonása, mert a hatóság soraiban kevés olyan ember akad, akinek kellő felkészültsége van az ilyen ügyekben.

A belső visszaéléseket elkövetőknek van sajátos személyiségrajzuk, amiket a belső ellenőr észrevehet. A hétköznapi elkövető legtöbbször először próbálkozik, jól láthatóan lehetőségei felett él, mindent elintéző ember hírében áll. A pénzügyi nehézségek, családi problémák, az üzleti partnerekkel ápolt rokoni-baráti viszony, a megmagyarázhatatlanul agresszív vagy defenzív viselkedés is jelek lehetnek - írják a Deloitte szakértői.

A globális vállalati és pénzügyi tanácsadóban úgy vélik, hogy a mostanában tapasztalható gazdasági nehézségek miatt a belső visszaélések szaporodni fognak. Részben azért, mert az elbocsátások következtében a maradó embereknek több feladatuk van és problémát okozhat az új felelősségi területek elhatárolása. Az elbocsátásokkal fenyegetettek pedig hajlamosabbak a visszaélésre, például előre felhalmozni némi tartalékot.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. június 29. 17:33
    „Ez egy marhaság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a telefonos ügyintézés az APEH-nél

Telefonos ügyintézéssel és több ügyfélszolgálattal teszi gyorsabbá a munkát az APEH. Az ügyfelek egy… Tovább olvasom