Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Berlusconi igazságügyi reformot akar

Az igazságszolgáltatás reformjára és az alkotmány módosítására készül az olasz miniszterelnök, miután az alkotmánybíróság a múlt héten megsemmisítette a legfőbb közjogi méltóságok, köztük a kormányfő kiemelt mentelmi jogát büntetőperek esetében.
"Ha meglesz hozzá a többségünk, akkor a parlamentben fogjuk keresztülvinni az igazságügyi reformot, ellenkező esetben népszavazást fogunk kiírni" - mondta pénteken a szófiai látogatáson tartózkodó Silvio Berlusconi, újságírókkal beszélgetve.

Új elképzelésének központi eleme a bírák és ügyészek tevékenységi körének szétválasztása. Emellett el akarja érni, hogy az ügyészségnek ne legyen lehetősége másodfokhoz fordulni, ha a vádlottat első fokon fölmentették.

A miniszterelnök ismét nekiment az alkotmánybíráknak, akik a múlt héten érvénytelenítették a parlament által már jóváhagyott, úgynevezett Alfano-törvényt, amely mindeddig akadályozta peres eljárások megindítását a kormányfő ellen. "A politikailag erősen befolyásolt bírák a politikai harc céljaira használják az igazságszolgáltatást, s emellett úgy befolyásolják az alkotmánybíróságot, hogy az ténylegesen megsemmisítse a parlament határozatait" - fejtegette Berlusconi.

A valójában a kormányfőre szabott Alfano-törvény két eljárást blokkolt eddig: egyrészt Berlusconi korrupciógyanús ügyeleteinek kiderítését egykori brit ügyvédje, az azóta már hamis tanúzásért elítélt David Mills kapcsán; másrészt a kormányfő médiabirodalma, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlása során történt pénzügyi bűncselekmények ügyében.

"Az alkotmánybíróság határozatával újrakezdődik a miniszterelnök elleni hajtóvadászat. Minthogy 1993 óta a parlament tagjai nem élveznek semmilyen mentességet, a bírák és nem a polgárok döntik el, hogy ki kormányozhatja az országot. Ez minden, csak nem valódi demokrácia, és én határozottan el vagyok szánva rá, hogy ezen a helyzeten változtatok" - tette hozzá.

Massimo Donadi, az Értékek Olaszországa (Italia dei Valori) nevű ellenzéki párt vezetője válaszul "peronizmussal" vádolta Berlusconit - a háború utáni Argentínában diktatúrát kiépítő Juan Domingo Perón elnökre utalva -, és ismét azt hangoztatta, hogy minden demokratikus erőnek össze kell fognia Berlusconival szemben.

Olvasóink írták

 • 3. bo 2009. október 16. 21:50
  „Azzal fog az az új törvény szövege kezdődni: Silvio Berlusconi szent és sérthetetlen!”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 16. 18:36
  „Nem is tudtam, hogy Olaszországot hozzánk csatolták! De jó!

  " Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Berlusconi igazságügyi reformot akar"”
 • 1. KolompárRómeó 2009. október 16. 18:36
  „Nem is tudtam, hogy Olaszországot hozzánk csatolták! De jó!

  " Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Berlusconi igazságügyi reformot akar"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy teljes ülésnapot szentelne a Ptk.-ra a kormány

A kormány egy külön ebből a célból, néhány héten belül megtartandó teljes ülésnapot javasol az… Tovább olvasom