Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bírság és eltiltás a MÁV szén- és fabeszerzésén

Budapest - A MÁV Zrt. által szén- és fabeszerzésre kiírt közbeszerzésen az egyik ajánlattevő hamis referencia igazolást adott, ezért ezt az ajánlattevőt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 2 évre kizárta a közbeszerzési eljárásokból, az ajánlatkérőt indokolatlan elektronikus árlejtés lefolytatása miatt egymillió forintra bírságolta - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.
A MÁV Zrt. 2010 augusztusában indított közbeszerzést több mint 5 ezer tonna tüzelőanyag szállítására, amely nagyobb részt fekete- és barnaszénre, kisebb részt aprított fára szólt, nyolc részben. A három ajánlattevő közül a Transped Kft. 7 részre adott ajánlatot mintegy félmilliárd forint értékben, a Carbonex Kft. három részre mintegy 450 millió, míg a Gránit Plusz Kft. egy részre 21 millió forint értékben tett ajánlatot.

Az ajánlattételi felhívásban szerepeltek a szükséges referenciák is, a Transped Kft. által beadottakat - a többivel együtt - az ajánlatkérő elfogadta, majd annál a három részajánlatnál, ahol két ajánlattevő volt, elektronikus árlejtést alkalmazott. A végeredmény szerint 6 részben a Transped Kft., 1-1 részben pedig a másik két ajánlattevő lett a nyertes.

A Carbonex Kft. által kezdeményezett jogorvoslat során kiderült, hogy a Transped Kft. referencia igazolása hamis volt. Amennyiben ezt az ajánlatkérő MÁV Zrt. felismerte volna, akkor nem folytathatott volna elektronikus árlejtést, mivel egy érvényes ajánlat esetén ezt jogszabály tiltja.

Ezért a KDB a Transped Kft.-t 2 évre kizárta a közbeszerzési eljárásokban való részvételből, a MÁV Zrt.-t pedig 1 millió forintra bírságolta.

A KDB megsemmisítette az ajánlatkérőnek az elektronikus árlejtésre szóló felhívását, és az azt követően hozott - így az eljárást lezáró - döntését is.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2010. december 31. 14:23
    „Mi a fenére használnak ennyi szenet ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

Budapest - Kihízták a KENÓ nyerőszámait. Tovább olvasom