Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Bizonyíték: Gyurcsány közvetlen utasítást adott

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott olyan iratokat adott át szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt "erősítik", hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. A főügyészség szóvivője közölte, az okiratok között több olyan is van, amely "már első rátekintésre releváns az ügyben".
Budai Gyula, miután átadta a jegyzőkönyveket, belső feljegyzéseket, az ügyészség épülete előtt tartott tájékoztatón példaként ismertette Nagy Jánosnak, a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének feljegyzését, amelyben - mint mondta - az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására oly módon, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a sukorói telekcserét végre kellett hajtani.

Közölte, megítélése szerint egy kormányfő nem adhat konkrét utasítást ilyen esetekben, ezzel ugyanis a hivatali visszaélés valamilyen kategóriáját valósíthatja meg.

"A volt miniszterelnök konkrét információval bírt az egész jogügyletről, és a volt miniszterelnök volt az, aki miniszterelnöki szinten koordinálta az egész telekcserét" - összegezte.

A miniszterelnöki megbízott álláspontja szerint a sukorói telekcsere ügyében "teljesen egyértelmű", hogy az előző kormány hivatalnokai szándékosan akadályozták a nyomozást, illetve nem biztosították a nyomozóhatóság részére azokat az iratokat, amelyek a felelősség tisztázásával kapcsolatban egyértelműek lettek volna.

Budai Gyula az MTI kérdésére a nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban azt mondta, információi szerint az ügyben tanúkihallgatások zajlanak, és új szakértői vélemény készült el. Véleménye szerint "előbb-utóbb" gyanúsítások is történnek majd; még nem Gyurcsány Ferenc gyanúsítása, hanem más szereplőké. Példaként azt mondta, hogy szerinte Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának felelőssége, valamint az ügyben eljáró más beosztottaké előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik.

A sajtótájékoztató után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak azt mondta: az átadott okiratok között több olyan is van, amely egyrészt "már első rátekintésre releváns az ügyben", másrészt eddig nem állt az ügyészség rendelkezésére.

Közölte, a "pillanatnyi mérleg" szerint nincs gyanúsított az ügyben, és jelenleg szeptemberig van meghosszabbítva a nyomozás határideje.

Fazekas Géza hozzátette: a nyomozás során több olyan megkeresése is volt a főügyészségnek különböző állami szervek felé, amelyre nem kapott teljes körű választ.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a Kingís City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Olvasóink írták

 • 14. sima 2010. július 14. 21:36
  „Ez már nem lári-fári , Ferkó !”
 • 13. barkzso 2010. július 14. 21:31
  „Qrcsány Fegyenc - sittre vele!”
 • 12. dodó 2010. július 14. 21:14
  „2010. július 14. 10:10 "Gyurcsányista miniszterek körletét alakítják a sitten

  A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány több minisztere is az elszámoltatások látóterébe került különböző szerződések miatt - mondta kedden Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztos.
  Szűcs Erika volt szociális miniszterrel lemondása után saját korábbi tárcája kötött több millió forintos tanácsadói szerződést sajtófigyelésért, Hiller István oktatási minisztersége idején több gyanús szerződést is kötött már az új Orbán-kabinet terhére, Draskovics Tibor szerepét az áfa-visszatartások ügyében vizsgálják, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ex-kormányfők pedig a sukorói kaszinó-beruházás kapcsán kerültek a kormánybiztos látóterébe - sorolta a fideszes politikus.

  Papcsák Ferenc hozzátette: az is bizonyos már, hogy a BKV-hoz hasonló alrendszer működött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) is, a gyanús szerződésekkel érintett cégek is ugyanazok, mint a közlekedési társaságnál."/ F.H./”
 • 11. asztenoszsz 2010. július 14. 20:27
  „Ne terelj, Léni...bár elég ciki lehet nektek, ha a böszméteket hűvösre teszik.”
 • 10. történész 2010. július 14. 19:47
  „és más mostani "nagy vezetőét sem aki személyesen kokettált náluk spanyol honba..Szerény megítélésembe ez nem sokat változtat azon,hogy akarják -e a fideszes istenfiakat a falusi emberek polgármesternek, vagy jó nekik akit ismernek...és nem ígérgető.”
 • 9. achilleus 2010. július 14. 19:26
  „2. hozzászólás Léni 2010.07.14. 17:40
  Drága Léni? Kértem már, hogy olvass el független szakértői anyagot is, ne csak Vadait, amit ráadásul még Gyurcsány is cenzúrázott.
  1) szakértői: http://www.kommentar.info.hu/kern_tamas_a_gripen-project.pdf
  2) http://www.origo.hu/itthon/20071108-gripenjelentes-indokolatlan-volt-a-beszerzes.html
  "(...) A jelentés egyelőre nem nyilvános, alig két napja az [origo] - amikor hivatalosan betekintést kért az anyagba - azt a választ kapta a Kormányszóvivői Irodától, hogy a közvélemény ezt nem ismerheti meg, amíg Gyurcsány Ferenc megfelelő mélységében át nem tanulmányozta. (...)"
  Titkosították, feljelentést NEM tettek:
  http://www.origo.hu/itthon/20071109-titkositottak-45-evre-a-gripenbizottsag-eredeti-jelenteset.html
  Vajh´ miért? Amúgy meg nem kellene ennyire egyoldalúan látni a dolgokat, később máshonnan is jött az "áldás":
  http://www.168ora.hu/itthon/a-szocialistak-erintettek-gripen-ugyben-34294.html”
 • 8. KolompárRómeó 2010. július 14. 19:20
  „3. hozzászólás Léni 2010.07.14. 17:43

  "Óvónéni! Én véletlenül hozzáértem a ferikéhez, ő meg kinyírt, lelőtt, leszúrt és kibelezett 30 embert!´

  Mutogassunk már mindig a másikra!”
 • 7. KolompárRómeó 2010. július 14. 19:19
  „Ájrópéer zseniális vezetőnk ilyet nem tehetett! Ő csak az országért és az emberekért dolgozott mindig!”
 • 6. szilléri 2010. július 14. 19:16
  „Léni ! Nyilván az utántöltő készletre és alufelnis spojleres Gripenre gondolsz?
  Csak azért mert ez Szekeres ügylet -üzlete volt !”
 • 5. LukSzusz 2010. július 14. 18:30
  „Szegény Fletót még becsukják??!!!”
 • 4. macusnéni 2010. július 14. 18:22
  „Lassan egy egész osztagot kell felállitani,akik az előző kormány disznóságait vizsgálják ki és teszik egyenesbe.Majd utánna visszagyűjteni amit magukhoz vettek ,még a pillájuk sem remegett belé,mikor ezeket csinálták.”
 • 3. Léni 2010. július 14. 17:43
  „Javítok! Gripen ügyben miért nem vizsgálják ki, hogy miért és ki változtatott egy éjszaka
  leforgása alatt a már eldöntött tényeken? Talán a most regnáló kormány valamelyik
  oszlopos tagja?”
 • 2. Léni 2010. július 14. 17:40
  „Gripen ügyben miért nem vizsgálják ki és miért változtatott egy éjszaka leforgása
  alatt az eldöntött tényeken? Talán a most regnáló kormány valamelyik oszlopos tagja?”
 • 1. Bunghole99 2010. július 14. 17:07
  „hagyó mellett még van hely ferenc...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Lázár János kérjen bocsánatot

Az MSZP a honvédség és a rendőrség állománya nevében bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost, a… Tovább olvasom