Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

BKV-botrány: Zelenák és Mesterházy is előzetesben

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt előzetes letartóztatásba helyezte péntek este a Budai Központi Kerületi Bíróság, Regőczi Miklós, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettese házi őrizetbe került - értesült a végzésről az MTI.
Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt előzetes letartóztatásba, Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettesét pedig házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság - értesült a péntek este meghozott végzésekről az MTI.

A végzések nem jogerősek, az MTI információja szerint Mesterházy és Zelenák ügyvédje fellebbezéssel élt, Regőczi házi őrizetbe helyezése ellen pedig az ügyész fellebbezett.

Mesterházy ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek péntek este annyit mondott, az ügyvédi kódex mértéktartásra inti a jogi képviselőket, ezért nem akar részletekbe bocsátkozni, de - mint mondta - a kényszerintézkedés elrendelését indokolatlannak és súlyosan törvénysértőnek tartja.

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók még szerdán, a rendőrség szerint a volt vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják: rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Regőczi Miklóst és Zelenák Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

A Fővárosi Főügyészség péntek délelőtt jelezte, hogy a BKV-ügyekkel kapcsolatos nyomozások során a rendőrség által szerdán őrizetbe vettek előzetes letartóztatását kezdeményezi. A vádhatóság - amely jelezte, hogy már tavaly augusztus óta kiemeltként kezelik a BKV-val kapcsolatos eljárást - a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozva kezdeményezte Mesterházy Ernő, Regőczi Miklós és Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető előzetes letartóztatását.

A bíróság több órán át tanácskozott az indítványokról, majd végül az esti órákban hozta meg döntését.

Szintén a Budai Központi Kerületi Bíróság határozott a nap folyamán a BKV volt informatikai igazgatójának, Fuzik Zsoltnak az előzetes letartóztatásáról. A férfit szintén szerdán fogta el a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság "Sólyom" bevetési egysége Szegeden, ahol külsejét elváltoztatva bujkált. Az informatikai igazgatót tavaly december 4-e óta körözték.

A vesztegetési ügy tavaly december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV budapesti, Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén aznap, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György.

Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetője és Sziebert György előzetes letartóztatásba került. Mindkettőjüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség ezután többször kereste a BKV informatikai igazgatóját, aki azonban az idézésekre nem jelent meg, mert állítása szerint Ausztriában síelt és közben megbetegedett.

Olvasóink írták

 • 15. achilleus 2010. február 07. 14:22
  „13. hozzászólás Mathiasking 2010.02.06. 17:34
  "1997-ben Mesterházy feleségül vette Mécs Mónikát, így a később az MSZP padsoraiba átült, akkor még SZDSZ-es Mécs Imre veje lett," - http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/20100204-szurke_oltonybol_rabruhaba”
 • 14. KovácsPistike 2010. február 06. 21:58
  „Azt hittem hogy Vonát és Mesterházyt tartóztatták le, így nem sokáig tartott ez az öröm.”
 • 13. Mathiasking 2010. február 06. 17:34
  „Még senki sem firtatta a rokoni szálakat az MSZ(M)P Miniszterelnök jelöltje (Mesterházy Attila) és a BKV-s főtanácsos (Mesterházy Ernő) között? Pedig megérne egy misét!!!!!!!!!”
 • 12. achilleus 2010. február 06. 17:01
  „Úgy látszik a Népszabadság (értsd MSZ(M)P) felfedezte, hogy az MSZP szavazatokat az szdsz-mdf társaságtól tud már csak elszedni. Egyből neki is álltak amortizálni a hajdani szövetségeseket, talán még Demszkyig is eljutnak néhány ezert szavazat reményében. Ráadásul így a Hagyó-féle BKV-szocialista vonalról is elterelik a figyelmet, sőt még az igazság bajnokaként is feltüntethetik magukat. Mesterházy Attila ki is fejtette álláspontját a pénzcsapok elzáródásáról. Itt az ideje népszabadságos elvtársak, hogy a MÁV-nál is találjanak valami szdsz-es balekot, akire rá lehet tolni a gyanút.”
 • 11. Mathiasking 2010. február 06. 15:12
  „Az MSZ(M)P-nek a választási listát felül kell vizsgálni és át kell értékelni, mert hamarosan mindenki előzetesben lesz!”
 • 10. efje 2010. február 06. 14:14
  „A 4-esnek szólt, bocsi.”
 • 9. efje 2010. február 06. 14:12
  „5-ösnek. Nem kell kormányra kerülniük ahhoz hogy belelássanak ebbe-abba. Érdekes egybeesés hogy a választások előtt fél évvel derülnek ki a turpissságok főleg annak tudatában hogy éppen a Jobbik jelent veszélyt a politikai bűnözőknek, nem pedig a Fidesz amely már besározta magát kormányzása idején. Ez az összeesküvés elméleted meg nem tűnik logikusnak esetleg figyelemelterelőnek. A vásárhelyi Fideszes gyűlés után megjegyezte egy tag hogy ennek a zsidónak se elég egy autószalon pesten. Ha már a Fideszesek is egymást zsidózzák abban lehet valami.”
 • 8. bambinaXX 2010. február 06. 11:21
  „Várjuk a következőket!!
  Nem ártana végre törvénytmódosítani: aki gazdasági bűncselekményt követ el, ítéljék börtön helyett(hisz nem ölt, ill. telve a börtönök) teljes vagyonelkobzásra, a családjára kiterjedően is! Eddig "sima ügy " volt, hogy átíratta bármijét rokonaira és megúszta. Nem ártana már ha a gazdasági bűncselekményeket itthon is komolyan vennék!!!!”
 • 7. tabularasa 2010. február 06. 10:56
  „theseus..... nem rokona, valamelyik műsorban szó volt róla, úgy emlékszem, hogy a Hír TV-n.”
 • 6. theseus 2010. február 06. 10:35
  „Ez a M. E. nem rokona véletlen (?) a miniszterelnökjelöltnek?”
 • 5. igazságkereső 2010. február 06. 09:58
  „Papp Gábor ügyvéd úr súlyosan törvénysértőnek tartja Mesterházy előzetes letartóztatását! A társadalom pedig azt tartja súlyosan törvénysértőnek, hogy a BKV-tól és más állami fenntartású közlekedési cégektől / pl.: MÁV / csak úgy "röpködtek ki" a százmilliók,miközben a polgári lakosság már a jegyárakat is alig tudja megfizetni,mert ugye, hogy legyen mit "kiszivattyúzni",ahhoz nyilván jegyárakat kellett folyamatosan emelni.Amennyiben bebizonyosodik Mesterházy és tsai bűntelensége, akkor ott lesz a kártérítési igény jogintézménye.Addig pedig hagyni kell az igazság-és jogszolgáltatást,hogy végezze dolgát.Mert azért a pénzek - nem is kevés- valahogy csak eltűntek,többek között ugye aluljáróban is fogtak el prominens embert aki akkor készült átvenni- ugye nem a fizetését? - a valószínűleg a súlyosan törvénysértő módon "kihozott" pénzt!!”
 • 4. tabularasa 2010. február 06. 09:53
  „efje.....sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak, a Jobbik semmit sem fog tudni csinálni, csak ugatni, mert hányszor mondjam még el: NEM LESZ KORMÁNYZÓ ERŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Azért mondhatnak nagyokat, mert nem kell felelősséget vállalniuk, mert nem lesznek kormányzóképesek, tehát azt fogják mondani, hogy bocs, de nem mi vagyunk kormányon és ennyi. Ennyi lesz a Jobbik ígérgetéseiből. Csak a józan paraszti eszeteket kellene használni és az összes jobbikos fan rájöhetne, hogy ez az egész átverés, de sajnos majd megint csak utólag jönnek rá, amikor már nincs mit tenne, csak szívni......”
 • 3. efje 2010. február 06. 05:38
  „A sok kérdés közül az egyik az hogy Mesterházy úr kitálal e azért hogy kevesebbel megússza. Demszky úr mennyire jó barát?
  Ezek után el lehet képzelni mi tortenik majd ha a Jobbik be teszi a lábát a parlamentbe. Az ígéreteik valóra válnak, a fel parlament vagy Tájföldön vagy előzetesben köt ki. Fordult a kocka uraim.”
 • 2. dodó 2010. február 05. 20:35
  „Már látom Demckit vezetőszáron! Ibolyka mosolya sem felhőtlen!

  "Mesterházy Ernő is segédkezett az MDF-SZDSZ-szövetség létrejöttében

  ... Mesterházy Ernő őrizetbe vételével a Városháza egyik legbefolyásosabb személye került rács mögé.
  ... szerdán a BKV-nál történt visszaélések kapcsán őrizetbe vett Mesterházy Ernő, a főpolgármester tanácsadója a Bahia-hálózat révén alapozta meg vagyonát. Demszky Gáborral először 1990-ben, egy koncerten találkozott. Felületes ismeretségük 2000 körül alakult szoros bizalmi viszonnyá, amikor Demszky Gábor megbukott az SZDSZ elnökeként.
  2006-ban már Mesterházy Ernő képviselte a főpolgármestert a budapesti koalíciós tárgyalásokon. Létrehoztak neki egy külön részleget is a Városházán Kormányzati Koordinációs Iroda néven, hogy lobbizzon a kormányzatnál és a pénzügyminisztériumnál budapesti fejlesztések érdekében. A lap forrásai szerint karrierjének felívelését az is segíthette, hogy Gyurcsány Ferenc kancellária-, később titokminisztere, Szilvásy György és közte igen jó kapcsolat alakult ki.
  2006-ban, az önkormányzati ciklus elején a cikk szerint Mesterházy Ernő megegyezett Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettessel a közműcégek és az azokkal járó fővárosi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztok elosztásáról. A döntést e kérdésekről a pusztán egy fős koalíciós többségű közgyűlés helyett a gazdasági bizottság hatáskörébe helyezték át, ahol a koalíciónak már kétharmados többsége volt.
  A Népszabadság szerint Mesterházy ezután az országos politika felé fordult: szerepe volt Retkes Attila SZDSZ-elnökké választásában, sőt, az MDF-SZDSZ választási szövetségének kialakításában is.
  A TV2-nek nyilatkozó Demszky Gábort meglepte Mesterházy Ernő őrizetbe vétele.
  A rendőrség gyanúja szerint Mesterházy Ernő szándékosan bírta rá a BKV vezetőit, hogy, megszegve vagyonkezelési kötelezettségüket, indokolatlan és szükségtelen szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje a távirati iroda érdeklődésére azonban úgy vélte: maga a gyanúsítás teljes jogi képtelenség, amely ellen védence panasszal élt. A védő álláspontja szerint tisztázták is a gyanúsítás jogi képtelenségét a mintegy négy órán át tartó kihallgatás során."
  (Nápszabadság-InfoRádió)”
 • 1. asztenoszsz 2010. február 05. 20:08
  „BKV-botrány: Zelenák és Mesterházy is előzetesben...
  ilyen gyorsan???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődközeli helyzetben van Szigetvár

Csődközeli helyzetben van Szigetvár a város alpolgármestere, Rodek Gyula (SZDSZ) szerint, aki az… Tovább olvasom