Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Buktatók az évismétlésről szóló rendeletben

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a hiányzás nem jelenti automatikusan azt, hogy a kisdiák nem teljesítette tanulmányi kötelezettségét.
Szabó Máté egy panasz kapcsán foglalkozott az évismétlés kérdésével. Egy szülő azt kifogásolta, hogy gyermekét meg akarják buktatni, mert sokat hiányzott. Az iskola igazgatója az érintett rendeletre hivatkozott, amely szerint 250 óra hiányzás felett évfolyamot kell ismételni.

A rendeletben az szerepel, hogy a nevelőtestület még engedélyezheti az osztályozóvizsgát a tanulónak, ha egy tanítás évben 250 óránál többet hiányzik, és emiatt a teljesítményét nem tudják értékelni. Az osztályozóvizsga megtagadható, ha a diáknak több igazolatlan órája van, mint igazolt, és az iskola évközben szólt a szülőnek vagy szülőknek az igazolatlan hiányzásokról. Ebben az esetben csak évfolyamismétléssel folytathatja tanulmányait az érintett diák.

Az ombudsman szerint a bonyodalmat az okozza, hogy a négy éve módosított közoktatási törvény szerint az általános iskola első három évében és a negyedik évfolyamon félévkor nem osztályozzák a gyerekeket, hanem szöveges értékelést kapnak. Évfolyamot csak akkor kell ismételni az első három évben, ha a tanuló hiányzása miatt nem tudta teljesíteni a követelményeket. Szabó Máté azt mondta: ebben az esetben elég lenne az osztályozó vizsga is, függetlenül attól, hogy a tanuló egyébként nem osztályozható.

Az ombudsman úgy véli, hogy a szabályozás nem egyértelmű, összhangot kellene teremteni a szöveges értékelésről szóló törvény és a hiányzásokat taglaló rendelet között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna csökkentené a Magyarországra szánt gázmennyiséget

Ukrajna hétfőn azt kérte Magyarországtól, hogy nyolcmillió köbméterrel csökkenthesse a napra… Tovább olvasom