Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Cozma-ügy: Életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott az ügyész

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész négyórás vádbeszéde végén a Cozma-ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja, Raffael Sándor és Németh Győző ellen pénteken a Veszprém Megyei Bíróságon.
Sárosi Dóra megyei ügyész indítványozta továbbá, hogy a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván esetében a fegyházbüntetés időtartama legyen közel a törvényi büntetési tétel felső határához (20 év).

Az ügyészség a három vádlottat egyrendbeli, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint egyrendbeli, bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében indítványozta elmarasztalni.

Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat egyrendbeli, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, velük szemben az ügyész a büntetési tétel felső határához (8 év) közeli időtartamú börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott az ügyészség szerint kétrendbeli, emberöléssel kapcsolatos bűnpártolást követett el, esetükben szintén a büntetési tétel felső határához (7,5 év) közeli börtönbüntetés kiszabását javasolták.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Sárosi Dóra a vádbeszédben közölte: az ügyben 700 tanút hallgatott ki a rendőrség, közülük 200-at a bíróság is beidézett. A tényállás alapját elsősorban a tanúk vallomása és az 50 szakértő véleménye adja. Mint mondta, több mint 60 tanú tett egybehangzó vallomást arra vonatkozóan, hogy a vádlottak követték el a bűncselekményt.

Az ügyész rámutatott arra: az Enyingről induló, mintegy 25 tagú társaság már akkor agresszíven viselkedett, amikor bement a veszprémi lokálba. Németh Győző 2 óra 53 perckor között bele a békésen táncoló Marian Cozmába: meglökte, majd megütötte a sportolót. A verekedésbe bekapcsolódott Raffael, Sztojka, Pál és Bihari is. Ütötték-rúgták a földre került sportolót, Raffael Sándor pedig vesetájon szúrta őt, könnyebb sérülést okozva a kézilabdásnak.

A vádbeszéd szerint Raffael és társai a lokálból menekülő sportolókat üvegekkel, poharakkal dobálták. Az utcán Raffael, Németh és Sztojka egyszerre támadt rá Cozmára. A sportoló a kezével kaszáló mozdulatokat téve védekezett, majd egy szúrás érte a mellkasát és a földre rogyott. Raffael Sándor ezt a szúrást csak az idén márciusban vallotta be.
Sárosi Dóra kiemelte: az enyingiek közül valaki azt kiabálta a helyszínen, hogy "a Csoki (Raffael) szúrt". Azt is állítják tanúk, hogy Raffael kijelentette, használta a kést, megszúrta a "csíkos pólóst", s Budapesten a lakásában azt mondta: "te, jó ég, mit tettem, megöltem egy embert, ezért életfogytot fogok kapni". Tanúk igazolják azt is, a már mozdulatlanul fekvő Cozmát Németh és Sztojka kétszer nagy erővel még fejbe is rúgta.

Németh Győző elismerte, hogy ő rúgta fejbe a Cozma fölé hajoló Zarko Sesumot is. Az ügyész kitért arra: Németh a késével vesén szúrta Ivan Pesicet, akinek csak a gyors orvosi beavatkozással lehetett az életét megmenteni; éppen ezért módosították a vádat testi sértésről emberölési kísérletre.

Az ügyész emlékeztetett a szakértői véleményekre is, amelyek szerint Marian Cozma vérét találták meg Raffael Sándor és Sztojka Iván pólóján, Ivan Pesic vérét pedig Raffael és Németh Győző pólóján mutatták ki.

Marian Cozmát a 6-os és 7-es borda között érte egy nagy erejű, 18,5 centiméteres szúrás, amely szinte átvágta a szívet. A sportoló életét azonnali orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni. Ivan Pesic veséjén 13-15 centis szúrt seb keletkezett, a sportoló veséjét el kellett távolítani, s ha a kézilabdázó nem került volna gyorsan kórházba, fél órán belül elvérzett volna. Műtétnek köszönhető az is, hogy Zarko Sesum nem szenvedett maradandó szemkárosodást.

A vádlottak a lokál elől gépkocsikkal elmenekültek, s Raffael és Németh - Budapestre érve - elkezdték szervezni a nyugatra menekülésüket. Ebben Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott segített; előbbi - aki Raffael élettársa volt - egy autót kért kölcsön, utóbbi pedig 150 ezer forintot adott át barátjának, Németh Győzőnek, sőt a kocsijával - mint "előfutó autó" - az osztrák határig ment Raffaelékkel. Az Olaszországba vagy Svájcba igyekvő Raffaeléket február 8-án 21 óra 58 perckor fogták el az osztrák rendőrök a Graz felé vezető autópályán.

A vádbeszéd alatt nem volt jelen Sztojka Iván harmadrendű vádlott, ugyanis a perbeszéd kezdetekor üvöltözni kezdett, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a kéz- és lábbilincsben lévő, szinte dühöngő vádlottat a kommandósoknak kellett "megfékezniük." Kiabáltak a tárgyalóteremben Sztojka hozzátartozói is. A bíró ekkor kiüríttette a termet, s csak mintegy félórás szünet után folytatódhatott a vádbeszéd. Sztojkát azonban nem vezették vissza és a hozzátartozói sem mehettek be a tárgyalóterembe.

Jelen volt a tárgyaláson a Cozma családot képviselő ügyvéd, Helmeczi László is, aki bejelentette: Marian Cozma szülei nevében 50-50 millió, két testvére nevében pedig 25-25 millió forint összegre nyújtott be polgári jogi keresetet a Veszprém Megyei Bírósághoz - vagyoni és nem vagyoni kártérítés címen - a bűnügy első öt vádlottjával szemben.
Beszédében az ügyvéd hangsúlyozta: Marian Cozma a család egyedüli eltartója volt, világsztár kézilabdázó, akinek a halálával kár érte a klubját, Veszprémet, a "román, a magyar, sőt az egyetemes kézilabdasportot".

A tárgyalás hétfőn védőbeszédek elhangzásával folytatódik.

Korábban írtuk:

A harmadrendű vádlott viselkedése miatt kiüríttette a termet a bíró a Cozma-gyilkosság pénteki tárgyalásán Veszprémben, a megyei bíróságon.

Az ügyész vádbeszéde közben Sztojka Iván harmadrendű vádlott ordítozni kezdett, azt hangoztatta, hogy ő nem gyilkos, miért mond ilyeneket az ügyésznő.

Sztojka Iván obszcén szavakat kiabált, szinte fékezhetetlen volt, kommandósoknak kellett lefogniuk. A vádlottnak a tárgyalóteremben hátul helyet foglaló hozzátartozói is hangoskodtak.

A bíró elrendelte a vádlottak kivezetését, és mindenkinek el kellett hagynia a tárgyalótermet. A bíróság folyosóján Sztojka Iván ügyvédje igyekezett csillapítani a feldühödött hozzátartozókat.

Olvasóink írták

 • 18. maros50 2011. május 28. 07:48
  „16.Ugye a véleményedet fenntartod arra a gyilkosra is aki horogkeresztes zászlóval takarta le a lány holtestét.”
 • 17. N.P. 2011. május 27. 22:35
  „9349779 2011.05.27. 18:20
  Semmi ilyesmit nem mondtam!
  Komoly tévedésben vagy: a demokrácia nem egyenlő az anarchiával, és a diktatúra nem egyenlő a példás renddel, a jogkövető magatartással. Az agyonszidott USA legliberálisabb államban is szétosztanának vagy ezer évet a bodzaszedő férgek között!”
 • 16. bánki 2011. május 27. 22:15
  „Kötél vagy golyó !

  Napi ellátásuk 8500 Ft !

  Pénzkidobás !

  ,,B " terv, döntsön Cozma családja !”
 • 15. igazságkereső 2011. május 27. 20:43
  „A társadalmunkat az ilyen férgektől csak is teljes izolálással lehet megvédeni!”
 • 14. LukSzusz 2011. május 27. 18:38
  „Egész jól néz ki az Enyigi ház amit bodzából építettek ezek a fekák.”
 • 13. KamuNeni 2011. május 27. 15:21
  „ezt a tetut soha nem szabadna kiengedni bortonbol es remelem soha nem is lessz kiengedve. Elve legalabbis.”
 • 12. papsajt 2011. május 27. 15:04
  „gondolom ez is rokkantnyugdíjas 20éves kora óta.

  idegi alapon.

  így lehet kultúrálatlanul tombolni, majd sajnálkozni,hogy nem vette be a nyugtatót.

  és gondolom az egész família ezért tombolt.

  Egyszerűen nem tudnak viselkedni!”
 • 11. N.P. 2011. május 27. 14:39
  „MD2009 2011.05.27. 14:18

  Tito partizánjai ugyanígy közelítették meg a délvidéki magyarság okozta "problémát" 1944-45-ben....”
 • 10. N.P. 2011. május 27. 14:04
  „seawasp 2011.05.27. 10:02

  "A 2.,és 3. írja a jót, mert a demokrácia nevezetű moslékozás csak ront az emberiség életén!" - azért mondjuk a tibetiek, vagy a Tienanmen téren halomra lőtt fiatalok családjai nem biztos, hogy pontosan így gondolják...a mi 56-os mártírjainkról nem is beszélve...”
 • 9. Stevvve 2011. május 27. 13:31
  „félreolvastam:

  A bíró elrendelte a vádlottak kivégzését :-)

  bárcsak helyesen olvasva látnám ezt!!”
 • 8. egyszerűvállalkozó 2011. május 27. 13:10
  „Ha jól emlékszem a "Valahol Európában" című filmben hangzott el: "Konyorgom a........ fel" Most nem mondhatnánk ugyanezt? Egy tetű férget etetünk az adófizetők pénzén.”
 • 7. papsajt 2011. május 27. 10:45
  „Kollégámmal szoktunk politizálni. Mondon neki,hogy múltkor: rá szabadítottátok a cigányságot a magyarokra, ugyan mit fogtok csinálni velük később, ha a magyarok megfogynak és elmennek? Amit a palesztínokkal ,volt a válasz. "Bezárjuk őket."”
 • 6. magyarock1 2011. május 27. 10:28
  „Ez is a kúltúrájuk része, amit a magyarok egyre jobban nem tolerálnak.”
 • 5. seawasp 2011. május 27. 10:02
  „A 2.,és 3. írja a jót, mert a demokrácia nevezetű moslékozás csak ront az emberiség életén! Erre példa az araboknak szánt demokrácia, ami szerintem méregként csapódik le nálunk, mert ők a kemény rendszert szeretik csak! :-D”
 • 4. Horton 2011. május 27. 10:00
  „" feldühödödt hozzátartozók ".....:-)
  Ehhez nincs mit hozzáfűzni....”
 • 3. LukSzusz 2011. május 27. 09:54
  „Annak a kisbajuszos németnek a portréja a bírósági terem falán lógna,már rég lelenne zárva az ügy ,beismerték volna azonnal.
  Ez az új demokrácia a gyilkosok,csalók,korrupt állami vezetők paradicsoma.
  Aki itt nem lop,nem csal adót az éhenhal,akár milyen kormány van.”
 • 2. MD2009 2011. május 27. 09:41
  „Hát, úgy 30 évvel ezelőtt egy ilyen esteben a BV-sek úgy megverték volna a .... cigányt, hogy a terembe visszatérve ő maga kérte volna, hogy csak kizárólag gyilkosnak hívják innentől kezdve. Változnak az idők...Kiengedtük a gyeplőt a kezünkből, ez a népcsoport továbbra sem hajlandó az elvárt normáknak megfelelni. <moderálva..>”
 • 1. 751510 2011. május 27. 09:40
  „Ha benntartják, ki szedi le a bodzát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÖSZ szerint a települések nem terhelhetők tovább

Több kifogást is emelt és további egyeztetést kért a Belügyminisztérium új önkormányzati… Tovább olvasom