Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Csökkenhet a köztisztviselők felmentési ideje

Januártól a köztisztviselők felmentési ideje nem lehetne több 2 hónapnál, ha az erről szóló önkormányzati bizottsági módosító indítványt elfogadja az Országgyűlés.
A köztisztviselők jogállásáról szóló - Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes politikusok által a Ház elé terjesztett - törvénymódosításhoz nyújtott be módosító indítványt Kovács Zoltán a parlament önkormányzati bizottságának elnökeként.

A bizottság azt indítványozza, hogy változtassák meg a köztisztviselőkre vonatkozó felmentési idő mai szabályait. A hatályos törvény szerint a köztisztviselőket legalább két hónapos felmentési idő illeti meg, amely a közszolgálati jogviszonyban töltött évekkel arányosan növekszik, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg.

A bizottsági módosító indítvány szerint a felmentési idő időtartama fix, két hónap lenne.

Az előterjesztő ezt azzal indokolja, hogy a felmentési idővel kapcsolatban a hatályos jogszabályok különbséget tesznek az államigazgatás, valamint a közigazgatás területén dolgozók között; a módosító indítvány a "rövidebb, 2 hónapos időtartamban meghatározott felmentési idő bevezetésével egységes szabályozást teremt".

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat - amely a tervek szerint január 1-jén lépne hatályba - azt indítványozza többek között, hogy jövő évtől az államigazgatás mellett legyen lehetőség a közigazgatásban is a munkavállalók indoklás nélküli elbocsátására.

A parlament hétfőn folytatta le a jogszabálytervezet általános vitáját.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2010. december 08. 17:50
    „Köztisztviselőre szükség van. Hogy mennyire és hogy mit csinálnak, az szervezés kérdése. De az tuti, hogy ezekkel a szabályokkal azt érik el, hogy köztisztviselő már csak az marad, aki semmire nem alkalmas, aki teheti, elmegy a piacra. Na akkor aztán lehet örülni, hogy töketlenek vannak olyan pozícióban, ahol nem kéne.

    Ezt már a tanároknál is a végletekig húzták, sokan - az értékesek! - elmentek méhészkedni és egyéb, az eredeti szakmához semmiképpen sem kapcsolódó szakmákat művelni.

    Valóban ezt akarjuk?”
  • 1. frakk 2010. december 08. 14:24
    „Sokan vannak, gyorsabban kell menniük egyeseknek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök mentettek ki egy férfit füsttel teli lakásából

Rendőrök mentettek ki szerdán budapesti otthonából egy 37 éves férfit, akinek a lakásában a… Tovább olvasom