Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Egyetem lett a Budapesti Műszaki Főiskola

Ünnepi szenátusi ülést tartanak kedden a Budapesti Műszaki Főiskola egyetemmé válásának alkalmából a fővárosban - tájékoztatott az intézmény.
Az összegzés szerint a 130 éves múlttal rendelkező főiskola az elmúlt években dinamikus fejlesztési programot hajtott végre, melynek eredményeként teljesítette az egyetemekkel szemben a felsőoktatási törvényben megfogalmazott elvárásokat. A főiskola szenátusa ezt 2009. szeptember 7-én határozatban rögzítette.

Az intézmény vezetése a felsőoktatási törvény alapján az oktatási és kulturális miniszter útján kezdeményezte az Országgyűlésnél az egyetemmé nyilvánítást, s Óbudai Egyetem néven történő bejegyzését. A parlament 2009. november 23-án fogadta el a törvényjavaslatot, Sólyom László köztársasági elnök pedig december 11-én aláírta az erről szóló jogszabály-módosítást, így 2010. január 1-jén megkezdte működését az Óbudai Egyetem.

Az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki Főiskola (illetve a jogelődök: a Bánki Donát Műszaki Főiskola, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola és a Könnyűipari Műszaki Főiskola) általános és teljes körű jogutódja. Elnevezése a Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) által 1395-ben Óbudán alapított, majd néhány éves működési szünet után 1410-ben újjáalapított első fővárosi egyetemre utal.

Az intézmény öt karán jelenleg több mint 12 ezer hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait.

A Művészetek Palotájában tartandó ünnepi ülésen kitüntetésben részesülnek azok, akik tevékenyen hozzájárultak az egyetemmé válás folyamatához. Átadják a Pro Academia Polytechnica kitüntetést, a Főiskoláért Emlékplaketteket, valamint az Arany Emlékgyűrűt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és villanyórákat manipulált a lefülelt banda

Gáz- és villanyórák manipulálására "szakosodott" bandát fülelt le a rendőrség Hevesben - közölte a… Tovább olvasom