Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Együtt 2014 - pontosításokat kér a Facebook-kampányban az adatvédelmi hatóság

Több intézkedés megtételére is felszólította az Együtt 2014 Facebook-oldalán közzétett kampányhoz kötődő adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesületet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).
A hatóság - az MTI-hez kedden eljuttatott - állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg "A te Magyarországod. Tegyél érte!" elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az Együtt 2014-szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.

A NAIH szorgalmazza azt is, egyértelműen nevezzék meg a magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, akiket a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is.

Adatbiztonsági aggályokra való tekintettel a jövőben se továbbítsák az érintettek adatait EGT tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére - szólít fel a Péterfalvi Attila NAIH-elnök aláírásával ellátott állásfoglalásában a hatóság

"Megnyugtató választ adott az adatvédelmi hatóság vezetője"

- Cáfolta a jogi aggályokat, és remélhetőleg útját állja a további fideszes félelemkeltésnek is Péterfalvi Attila válasza - írja közleményében az Együtt 2014.

Mint emlékezetes, kérdéseivel az adatvédelmi hatósághoz fordult egy állampolgár az Együtt 2014 internetes toborzó akciójával kapcsolatban („A Te Magyarországod. Tegyél érte. Csatlakozz!").

A beadványt követően a kormánypárt lejárató kampányba fogott a Bajnai Gordon vezette ellenzéki erő ellen, azt állítva, hogy az adatgyűjtés a választások tisztaságát befolyásolhatja. Az Együtt 2014 az első pillanattól kezdve következetesen állította: az internetes toborzó akció minden szempontból megfelel a hatályos jogi szabályozásnak, a fideszes lejárató kampánynak jogi alapja nincs, csak politikai hátsó szándéka – a változást akaró polgárok elbizonytalanítása, megfélemlítése a célja.

Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság vezetőjének ma nyilvánosságra hozott válasza ezeket a jogi aggályokat határozottan eloszlatta, így remélhetőleg a képtelen vádaskodásnak is véget vet.

Péterfalvi Attila határozatában kizárólag technikai jellegű pontosításokra hívja fel a figyelmet – ezeket, például a beleegyező nyilatkozat kiegészítését az Együtt 2014 szakemberei haladéktalanul orvosolják –, ugyanakkor nem szólított fel az eddig összeállt adatbázis megsemmisítésére, amit jogsértés esetén meg kellett volna tennie. Mindez azt jelenti, hogy az Együtt 2014-nek immár „papírja" is van arról, hogy toborzó akciója során jogszerűen gyűjtött adatot, amiképpen jogszerű az internetes csatlakozási kampány folytatása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május végéig lehet belépni az árfolyamgátba

Május 31-ig meghosszabbította az árfolyamgát igénylésének határidejét kedden az Országgyűlés. Tovább olvasom