Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Előzetesben a vesztegetéssel gyanúsított rendőrök

Az ügyben a vesztegetés, a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés esetében is fennáll az alapos gyanú.
Előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a
vesztegetéssel gyanúsított rendőröket. Póta Péter, a törvényszék szóvivője a pénteki nem nyilvános tárgyalásról újságíróknak nyilatkozva elmondta: az ügyészség által előterjesztett két indokból csak az egyiket, a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyét fogadta el a bíróság, a bűnismétlés veszélyét nem találta bizonyítottnak a kényszerintézkedés
elrendeléséhez.

Póta Péter közlése szerint a bíróság megállapította azt is, hogy az ügyben a vesztegetés, a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés esetében is fennáll az alapos gyanú.  A végzés nem jogerős, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Az MTI csütörtökön számolt be arról, hogy a Fővárosi Főügyészség bejelentette: vesztegetés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt szerdán összesen nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük egy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőr alezredest, valamint több más budapesti rendőrt és ügyvédet.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta, a gyanúsítások két csoportra oszthatók: a rendőr alezredest és egy másik rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. A másik ügycsoportban a gyanú az, hogy az érintett rendőrök anyagi ellenszolgáltatásért adtak ki adatokat ügyvédeknek polgári, illetve büntető ügyekben az ügyviteli és nyilvántartó rendszerből. Ezekhez az adatokhoz az ügyvédek nem férhettek volna hozzá - tette hozzá a szóvivő. Az ügyben három rendőrt vettek őrizetbe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel azt közölte: felfüggesztették a vesztegetés miatt őrizetbe vett rendőrök szolgálati viszonyát. Dezső Antal, a rendőr alezredes védője a tárgyalás szünetében az MTI-nek elmondta: ügyfele a józsefvárosi piaccal kapcsolatos gyanúsítás vonatkozásában - amely egy 2010-es bűncselekmény - teljességgel értetlenül áll a gyanúsítás előtt. Védence tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Hozzátette: az ügyben érintett ügyvédekkel kapcsolatban a tárgyaláson az alezredes elmondta, hogy több évtizedes szakmai barátság fűzi őket össze. Több alkalommal valóban kértek tőle tanácsot olyan ügyekben, amelyekben a sértetti oldalt képviselték, vagy valamilyen polgári peres eljárásban annak eldöntéséhez, hogy büntetőeljárás is indítható-e. Azt azonban határozottan
visszautasította, hogy az általa nyújtott segítségért  ellenszolgáltatást kapott volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átlagbérek további emelkedésére számít a Fidesz

Zsigó Róbert szerint az átlagbér-növekedés folytatódni fog, hiszen több béremelési program is… Tovább olvasom