Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Előzetesben az Óbudán gyilkoló férfi

A bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit, aki az elmúlt hónapokban Óbudán háromszor is kirabolt otthonukba hazatérőket, egyiküket meg is ölte. A férfi mint visszaeső bűnöző, akár a "három csapással" is sújtható.
A Fővárosi Törvényszék honlapján azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt indult büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteki végzésében egy hónapra elrendelte P. Tamás előzetes letartóztatását. A végzés jogerős.

A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyével indokolta a kényszerintézkedést. A bíróság a bűnismétlés veszélyét azzal indokolta, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, többször volt már büntetve hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése miatt. A jelen gyanúsításban szereplő cselekményeit sorozatjelleggel, továbbá feltételes kedvezmény és két, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte le. Mindezek alapján fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy P. Tamás szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

"Figyelemmel P. Tamás elkövetés után tanúsított magatartására, előéletére és életvitelére, továbbá a bűncselekményre írt büntetési tétel nagyságára, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóság elől megszökne, elrejtőzne, ezért az eljárási cselekményeken való jelenléte kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható" - fogalmazott a törvényszék.

A gyanúsított előzetes letartóztatása a végzés szerint az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2013. január 14-ig tart.

Szigeti József a BRFK bűnügyi főosztályvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a rendőrség kedden elfogta azt a 22 éves férfit, aki az elmúlt hónapokban Óbudán háromszor is kirabolt otthonukba hazatérőket, egyiküket pedig meg is ölte. A korábbi hasonló erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt büntetett előéletű budapesti P. Tamás a terhére rótt bűncselekményt elismerte.

Szigeti József azt mondta, hogy P. Tamás ellen visszaesőként a "három csapás" intézményi rendszerét is alkalmazhatják, ami akár a legsúlyosabb ítélet kiszabását is maga után vonhatja.

Az Országgyűlés 2010 nyarán módosította a büntetőjogi szabályozást, amely a "három csapás" elvével a legsúlyosabban bünteti az elkövetőket. E szerint a bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetőknél a harmadik bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 14-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom