Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Első fokon életfogytiglant kapott P. Lajos

Első fokon életfogytiglanra ítélték P. Lajost, aki jelen állás szerint leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.


17.50 - A Győri Törvényszék első fokon életfogytiglanra ítélte P. Lajost, aki jelen állás szerint leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

15.30 - Több tanú is azt mondta, hogy nem volt fenyegető N. Márton.
N. Márton ismerőse ugyanakkor arról beszélt, hogy a sértett megmutatta neki korábban a fegyverét és azt mondta, egyszer lelövi vele P. Lajost. A bíró nyíltan kimutatta, hogy ezt nem hiszi, komoly kétségei vannak. Ugyanis N. Márton lakásán nem találtak fegyvert, jó barátai sem hallottak erről és még P. Lajos sem emlkítette, hogy N. Márton fenyegetése eljutott volna hozzá. Mégis előállt a tanú ezzel októberben, fél évvel a gyilkosság után. A bíró ismét figyelmeztette a hamis tanúzás tilalmára, kérdezte, vállalja-e a poligráfos vizsgálatot. A tanú azt mondta: nem.

13.30 - A Győri Törvényszék meghallgatta a vádlott feleségét is, aki nem tudott válaszolni arra, hogy miért nem hívtak rendőrt, amikor az érkező N. Mártonék életveszélyes fenyegetésétől tartottak. A nő a férjét nyugodtnak, az elhunytat rossz hírűnek írta le, akitől tartani kellett és tudomása volt arról is, hogy volt fegyvere.

˝Halálfélelmem volt, hiszen épeszű ember nem tesz ilyet, nem közeledik egy rátartott fegyverrel szemben˝
P.Lajos
A fegyverkérdés visszatérő probléma a perben, hiszen a védelem az önvédelemre alapoz, s azt kívánja bizonyítani, hogy P. Lajos valóban életveszélyes fenyegetésnek volt kitéve. Tehát tudta, hogy ellenlábasának pisztolya van, hallotta, hogy lőni tanul, hiszen éppen tőle kért a puskához olajat, mielőtt viszonyuk megromlott volna. U. Gábort nem ismerte jól, de veszélyesnek festette le és "alvilági zsoldosnak" nevezte, akitől szintén tartani kellett. A férfit - mint jól tudjuk - már akkor lőtte háton, amikor a sértett az autóban ült. P. Lajos azt mondja, attól tartott, hogy a N. Márton társa fegyverért nyúl az ülés alá, a  vád és a sértetti képviselők szerint viszont éppen menekülni akart az első lövés után. A védő ugyanakkor emlékeztetett: U. Gábor zsebében egy húsz centis kést találtak, a kocsijában vasrúd hevert.

Ugyanakkor lőfegyvere valóban csak P. Lajosnak volt, aki azt állítja: bokszolóállásban, határozott léptekkel jött felé N. Márton, hiába is fogta rá a kétlövetű vadászpuskát. "Halálfélelmem volt, hiszen épeszű ember nem tesz ilyet, nem közeledik egy rátartott fegyverrel szemben" - vallotta bíróságon, s elmondta azt is: U. Gábor látta rajta a félelmet és vigyorgott.

A tanúk közül egyelőre csak R. István, az ölés helyszínén biciklizgető szomszéd hazudtolta meg határozottan a vádlottat, ő kitart a mellett, hogy nem volt fenyegetőzés, "némák voltak" a sértettek, sőt, előadása szerint a Vadkan presszóból, azaz P. Lajostól jöttek ki éppen. A kérdésre, hogy N. Márton közeledett-e a vádlott felé, azt mondta: "csak állt, vigyázban, így, ahogy én". Ugyanakkor mások mellett ő is épített új elemet a bírósági vallomásába: "A Márton végül összekulcsolta a kezét, így" - tette kezét a szívére - "és azt mondta, hogy >Lajos, mit te...<, aztán már nem tudta folytatni." Dr. Gartner István védőügyvéd kérdésére, hogy ezt a részletet eddig miért nem említette az eljárás során, nem tudott érdemi választ adni.

A bíróság beidézett egy újabb szemtanút is, aki édesanyjával
 ˝A vékony fiú, akit életében talán ebben az eljárásban magáztak először, elvileg a vécéablakukból látta az eseménysort.˝
érkezett, tekintve, hogy alig múlt 14 éves.
A vékony fiú, akit életében talán ebben az eljárásban magáztak először, elvileg a vécéablakukból látta az eseménysort, s azt is, hogy az N. Márton ököllel ment P. Lajos felé. Ha ez igaz, annak azért is van jelentősége, mert a védelem szerint az elhunyt a küzdősportokban jártas volt.

A bíró azzal is szembesíteni próbálta P. Lajost, hogy képzelje el egy kívülálló szemével mindazt, amit önvédelemként fest le. A telefonban szabályosan odahívja ellenfelét, azt mondja: "akkor gyere ide". Két töltényt tesz a puskába, csőre tölti a fegyvert és kimegy a kiérkező autóhoz. A visszakozók beülnek a kocsiba, de ő még egyet rúg az autóba, amivel arra ösztönzi N. Mártont, hogy megint kiszálljon. Mellbe lövi őt, a kocsiba bepattanó másikat pedig háton - folytatta a tanácsvezető, tudatva egyben a vádlottal, hogy egy sértetti képviselő a beadványában az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjára tesz javaslatot. "Nem érzi úgy, hogy ezt az egészet kiprovokálta?" - kérdezte a vádlottat.

P. Lajos viszont állítja: az életét kellett féltenie és azért rúgott dühében még egyet a kocsiba, mert N.-ék távozásával a veszélyhelyzet nem szűnt meg. Azzal a kijelentéssel akartak ugyanis távozni, hogy "visszajövünk, ha majd nem lesz nálad fegyver." "Attól féltem hogy este jönnek, olyankor, amikor nem leszek itt, és a családomnak esik baja - mondta P. Lajos, aki egyébként hangsúlyozta, mindig meg tudta oldani a presszóban keletkezett feszült helyzeteket, soha nem volt szükség rendőrre és nem történt baj. Jó konfliktuskezelőnek tartom magam. Vagyis hát az voltam eddig - fogalmaz.


Győri kettős gyilkosság: szerdán kezdődött a per
11.35 - Szembesítik a két tanút, mindegyik fenntartja a maga állítását: az egyik szerint volt fenyegetőzés, a másik szerint nem.

A bíró azt kérdezte a második tanútól: nem furcsa-e, hogy háromszor ment be vallomást tenni, és a vallomás mindig változott P.Lajos javára. A válasz az: fáradt voltam, nem jutottak eszembe a dolgok.

11.00 -  Máris jött egy új szemtanú, aki hallotta a kiabálást, a sértettek fenyegették P.Lajost: ˝majd visszajönnek később.˝

10.45 - A vádlott kitart amellett, hogy védte magát. Úgy tudta, fegyvere  van N. Mártonnak és Ú. Gábornak. Egy szomszédja ugyanakkor tanúként azt állította, hogy N. Mártonék nem fenyegetőztek, N. Márton csak állt egy helyben, nem közelített P. Lajoshoz. A szembesítés eredménytelen volt.


8.51 - Az ügyész több emberen elkövetett emberöléssel vádolja P. Lajost, aki az ölés tényét elismerte, de leszögezte: önvédelemből tette és jogosan használta a vadászfegyverét.

8.35 - Ma ítéletet hozhat a bíró

Reggel fél kilenckor elkezdődött a tárgyalás, s bármily meglepő, elképzelhető, hogy még a mai nap folyamán - a késő délutáni órákban - ítéletet is hoz a bíró. Több mint egy tucat beidézettet kell meghallgatni eközben, nyilván ettől is függ, hogy kimondják-e az első fokú határozatot.
Korábban:

Előzmények:

Bíróság elé kerül a presszótulajdonos >>

Győri kettős gyilkosság - Fegyverét egy éve kapta vissza a presszótulajdonos >>

Győri gyilkosság: elrendelték a presszós előzetes letartóztatását - fotó >>


Vadkan presszó - Megalapozott az emberölés gyanúja - videó >>
A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint tavaly április 21-én este egy társaság szórakozott a férfi házának alsó szintjén lévő vendéglátóhelyen. Hajnalra eldurvult a hangulat, ezért a tulajdonos kitessékelte a vendégeket, akik másnap összeültek a történtek megbeszélésére.

Egy ismerősükkel felhívatták a presszóst, aki a vendéglátóhelyez hívta a rátelefonáló embert, az pedig társával meg is jelent nála. A vendéglős már kétcsövű vadászpuskával a kezében fogadta az érkezőket, a fegyvert pedig később - amikor fellángolt vitájuk - rájuk is fogta. Aztán autójukba rúgott, s amikor a két látogató egyike ökölbe szorított kézzel közeledett felé, és többszöri felszólítására sem állt meg, először őt, majd a kocsiba ugrani próbáló társát lőtte le.

Mindkét áldozat a helyszínen életét vesztette. A presszós - aki később önvédelemre hivatkozott - ezután megkérte az egyik szemtanút, hívja a rendőrséget, és átadta neki fegyverét.


Korábbi felvétel, kisalfold.hu
Korábbi felvétel, kisalfold.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harrach: gazdasági, politikai és ideológiai okai vannak a Magyarország elleni támadásoknak

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: Magyarországot "hisztérikus hangú, durva… Tovább olvasom