Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Első körben két állami cég részvényei kerülnek tőzsdére

Az Állami Autópályakezelő Zrt. és egy állami ingatlanokból álló portfóliót tartalmazó társaság kerülhet első körben az Új Tulajdonosi Program keretében a Budapesti Értéktőzsdére 2009 elején.
A második szakaszban kerülhet tőzsdére a Szerencejáték Zrt., a Magyar Posta, regionális vízművek, valamint a Magyar Villamos Művek, továbbá - a kormány szerdai döntése nyomán - a róla leválasztott nagyfeszültségű gerinchálózatot és a rendszerirányító Mavirt birtokló, ezután létrehozandó társaság. Ezen állami cégek alkalmassá tétele a tőzsdei kibocsátásra azonban hosszabb időt vesz igénybe - derült ki Veres János szavaiból.

Még ezután kell határozni arról is, hogy a társaságok hányad részét viszik a tőzsdére. Kisbefektetők mellett tervezik, hogy intézményi befektetőknek felkínálják a lehetőséget, ezek együttes tulajdoni hányada elérheti akár az 50 százalékot is - mondta el a pénzügyminiszter.

A részvénybirtoklással esetleg csak az ÚTP keretében barátkozó magánszemélyeket egy sor kedvezményben fogják részesíteni. Aki több, mint 5 évig megtartja a papírokat, azoknak nem kell árfolyamnyereség-adót fizetniük, a részvényeket 10 százalék kezdőrészlettel szerezhetik meg 3 évi törlesztéssel, de az osztalékot erre kell fordítaniuk. Az első három évben minden 10-ik részvény után újabb egyet vehetnek kedvezményesen. A jelenlegi tervek szerint maximum 250 ezer forint lenne az így igénybe vehető kedvezmény felső határ, amin felül piaci áron mindenki annyit vesz, amennyit akar. A kormány másfél évig visszavásárlást garantál, aminek ára azonban az, hogy ha eközben emelkedik a részvény árfolyama, azt nem fizetik ki.

Az MVM-mel kapcsolatos változás, hogy a cég pénteki közgyűlésén a tulajdonos vagyonkezelő Lengyel Gyula igazgatósági tagot ajánlja a közgyűlésnek megválasztani a menesztett Kocsis István elnök helyére, vezérigazgatónak pedig az eddigi helyettest, Mártha Imrét.

Veres János leszögezte: a kormány nem támogatja az élelmiszerek áfájának csökkentését, amit fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatként, három különböző formában. Arra hivatkoznak, hogy ezzel csökkenthetők a rendkívüli drágulás mitt megnőtt lakossági terhek. Veres azt mondta, hogy az Európai Bizottságban elvi megállapodás született arról, hogy a kormányok nem avatkoznak be a piaci folyamatokba sem az üzemanyagok, sem más termékek áremelkedésének tompítása érdekében. A pénzügyminiszter megismételte, hogy akinek bármilyen tehercsökkentő javaslata van, azt is mondja meg, miből szeretné pótolni a kieső összeget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett egy rab a tököli fiatalkorúak börtönében

Öngyilkosságot követett el egy rab még kedden dél körül a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási… Tovább olvasom