Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Emmi: kevesebb orvos és több ápoló megy külföldre - grafika

A közlemény szerint a migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.
Tavaly csaknem százzal csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek hatósági bizonyítványt. A külföldre távozni kívánó ápolók száma azonban emelkedett - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-t.

A tárca közleménye szerint a migrációs szándék csökkenése a fiatal, szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében a legjelentősebb.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal nyilvántartása szerint 2011-ben 1200, míg tavaly 1108 orvos kért igazolást külföldi munkavállaláshoz. 2011-ben 651, tavaly 557 fiatal orvos kért hatósági bizonyítványt a diploma megszerzését követően vagy a szakorvosképzés alatt. 2007 óta a tavaly volt az első olyan év, amikor a hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma nem emelkedett.

Nagyításhoz kattinson a képre!
Nagyításhoz kattinson a képre!

A tárca szerint az ápolók körében nőtt a migrációs szándék. 2011-ben 314, 2012-ben 518 ápoló fordult hatósági bizonyítványért a hivatal felé, a legtöbben Ausztriában, valamint Németországban terveznek munkavállalást.

A közlemény szerint az előző években több intézkedés irányult az orvosok helyzetének javítására. Emlékeztettek arra, hogy tavaly júliustól csaknem 16 ezer fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozó orvos kapott béremelést, novembertől pedig a háziorvosi körzetek finanszírozása emelkedett 14 százalékkal.

A szakorvosjelöltek és rezidensek számára először 2011-ben meghirdetett a Markusovszky Lajos-ösztöndíj keretében a szakképzés befejezéséig havi 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak azok, akik vállalják, hogy a szakvizsga után Magyarországon dolgoznak és nem fogadnak el hálapénzt. Az ösztöndíjas helyekre tavaly is túljelentkezés volt, az 500 helyre több mint 600 fiatal orvos nyújtott be pályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin férfivel verekedett össze az áruházi parkolóban

Két társaság verekedett össze Balassagyarmaton, két embert kórházba vittek, egy palesztin és egy hugyagi férfit őrizetbe vettek. Tovább olvasom