Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Enesei lány a villányi borkirálynő

Enesei lány lett a villányi borkirálynő. Kovács Enikő szépsége mellett hozzáértésével fogta meg a zsűrit.

Enesei lány lett a villányi borkirálynő, s ezzel egy évig a borvidék arca. Kovács Enikő nemcsak szépségével, hanem hozzáértésével is megfogta, saját költésű versével pedig egyértelműen a maga pártjára állította a zsűrit.

Hogy kerül egy enesei lány Villányba, hazánk legdélibb borvidékére? A szokásos éves családi „bortúra" során, a Kovács család ugyanis minden évben felkerekedik, hogy meglátogasson egy-egy neves magyar borvidéket, s hódoljon a nemes nedű élvezetének. Tokaj és Eger után idén Villány volt soron, ahol pünkösdkor hatalmas borünnepen választották meg a borkirályt és a borkirálynőt. A címre bárki jelentkezhetett, aki nem volt házas, a koronát azonban nem adták olyan könnyen, mint a szépségkirálynők trófeáját: nemcsak a bájos külső, hanem a szakértelem is sokat nyomott a latban, sőt, aki a „szakmai" feladatokon nem vitte át a lécet, elbúcsúzhatott a megtisztelő címtől.

Rímekkel és kóstolással nyert

Kovács Enikő sikerrel vette az elméleti bortesztet, majd a második megmérettetést is: sikerült szép számú tombolát eladnia a közönségnek – igaz, ebben azért a mosolyának is volt egy kis szerepe –, az igazi próba azonban a borkóstolás volt.

Részlet Kovács Enikő versenyen előadott verséből:

„Borban van az igazság
és borban van a lényeg,
e tökéletes nedű nélkül
mit érne az élet...

A felkelő Nap mosolyát,
az alkony vörös fényét,
a zivatarok illatát,
s a boldogságnak ízét...

A hétköznapok gondja közt
az ünnep tisztaságát,
minden cseppben érzed ezt,
s a lélek szabadságát."

– Azt hiszem, a kékoportóval nyertem, azt nem volt könnyű felismerni, de egyébként is a vörösborokat szeretem inkább – mondja a huszonhat éves közlekedésmérnök, aki „csak" hobbiból foglalkozik borokkal. – Szeretem a bort, de nem az ivászatot, hanem a borkultúrát. Nem tanultam sehol, a kóstolók, pincelátogatások során ragadt rám a tudás, a szakemberek mindig szívesen segítenek, elmondják, mire kell figyelni. Az interneten szoktam kutatni borfesztiválok, rendezvények után, ezekre a társaság miatt is érdemes eljárni. Minden évben összejönnek itt az ismerősök, s egy-egy ismertebb arc is rendszeresen feltűnik ilyenkor. Pálffy Istvánnal és a Neoton Família zenészeivel is találkoztam már a pincékben.

A bor mellett az irodalom, a versírás a másik hobbi. A kettő – elég csak Balassira vagy a bordalokra gondolnunk – nem is áll olyan távol egymástól, sőt, költői vénája segítette hozzá Enikőt a borkirálynői címhez: az utolsó fordulóban, amikor a nagyközönség előtt kellett bemutatkozni a jelölteknek, a többiekkel ellentétben személytelen bemutatkozás helyett saját költésű verssel lepte meg a zsűrit. A nyeremény a megtisztelő cím mellett egy wellnesshétvége és egy gyertyafényes vacsora volt, s persze válogatás  a Polgár Pincészet legjobb boraiból, melynek palackjai azóta nem hiányozhatnak egyetlen családi vacsoráról sem.

Bár a huszonkét magyarországi borvidék között lehet válogatni, Enikőnél most egy évig biztosan a Villány-siklósi a nyerő, hiszen borkirálynőként egy évig ő látja el a borünnepek háziasszonyi teendőit. A földig érő bársony palástban és koronában, a borkirály oldalán már szerepelt az októberi Bacchus Borfesztiválon, hamarosan pedig a Márton-napi újborköszöntőre hivatalos. Addig is igyekszik még többet megtudni a hegy levéről", s ismerőseivel, barátaival is igyekszik megismertetni és megszerettetni a minőségi borokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyő hisz a rock and rollban

A rock and roll hazai királya fáradhatatlan: közel a hatvanhoz még mindig megmozgatja a közönséget, legközelebb november 12-én, a győri egyetemi csarnokban ad koncertet. Annak ellenére, hogy a „roki" sokaknak csak vidám bulizene, soha nem felejti el hangsúlyozni, hogy ez a műfaj jóval többről szól: forradalomról, falakat ledöntő bátorságról. Tovább olvasom