Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Felvételi 2011: jelentősen nőtt az elektronikus úton jelentkezők száma

Jelentősen nőtt az általános felsőoktatási felvételi eljárásra elektronikus úton jelentkezők száma a tavalyihoz képest az előzetes adatok szerint - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: tavaly elektronikus úton 64.274-en nyújtottak be felvételi jelentkezést, míg az idén 88 200-en.

Mint Hoffmann Rózsa közölte, az idei jelentkezők összlétszáma még nem ismert, mert a papíralapú jelentkezések feldolgozása még most zajlik.

Az államtitkár kiemelte: "óriási eredménynek" tekintik, hogy az idén - az előző évvel ellentétben - gond nélkül zajlott a jelentkezés az Oktatási Hivatal, az Educatio Kft. és az oktatási államtitkárság összefogásának eredményeként, és jelentősen nőtt azok száma, akik minden nehézség nélkül töltötték ki elektronikus úton az űrlapokat.

Utalt arra, hogy az új felsőoktatási törvény majdani bevezetése nem érinti az idei felvételi rendszert, sőt 2012-ben sem lesznek jelentős változások ezen a téren. "A fiatalok pártján állunk, ezért olyan rendszert dolgozunk ki", amelynek keretében lesz elég idejük a tanulóknak felkészülni a változásokra - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Hoffmann Rózsa elmondta: heteken belül megkezdik a több mint 550 vélemény bedolgozását az új közoktatási törvény tervezetébe, amelyet péntektől kezdődően tárgyalnak meg különböző szakmai szervezetekkel. Céljukként jelölte meg, hogy a készülő törvény jogi normaszövege "egy stabil szöveg legyen". Alapvetéseiben nem változott a december elején közzétett koncepció, "csak részleteiben alakult" - mutatott rá.

Az oktatási államtitkárság saját magának május 1-jét szabta meg az új közoktatási törvény véglegesítésének végső határidejeként - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy felmenő rendszerben szeretnék bevezetni a mindennapos testnevelésórákat, és növelni tervezik a szakértői testületek létszámát is; ezen célok eléréshez azonban az eddiginél több tanárra lesz szükség.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal az új jogszabályok anyagi fedezetéről folyamatosan egyeztetnek, hogy azok "elviselhető terhet rakjanak az ország vállára" - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Kerékgyártó Sándor elmondta: a felvételi portál műszaki háttere nemrég egy új szerverparkba költözött egy uniós projektnek köszönhetően, ez hatékonyabb és biztonságosabb működést biztosít a korábbihoz képest.

Kitért arra, hogy a felsőoktatási intézményekbe elektronikus úton jelentkezők 45 százaléka tavaly az utolsó pillanatban jelezte továbbtanulási szándékát, ez az arány az idén 35 százalék volt. Előfordult olyan pillanat, amikor 3 ezren töltöttek ki egyszerre űrlapokat - jegyezte meg.

Az érdekességek között említette, hogy a leggyorsabb jelentkező a határidő lejártának napján, február 15-én 23 óra 37 perckor jelentkezett be és 9 perc alatt véglegesítette jelentkezését. Az elektronikus úton jelentkezők közül a legidősebb és a legfiatalabb között 54 év a korkülönbség. Volt olyan, aki 40 helyre jelentkezett, ez megegyezik a tavalyi adattal. Az idei legutolsó jelentkező a hitelesítő adatlapot február 15-én 23 óra 59 perc 59 másodperckor töltötte le.

Kerékgyártó Sándor felhívta a figyelmet arra: az elektronikus jelentkezéseket február 23-ig kell hitelesíteniük a felvételizőknek, ellenkező esetben a jelentkezések érvénytelenné válnak.

A felsőoktatási intézmények az idén államilag támogatott képzésre 53.450 hallgatót vehetnek fel, ebből 40 610 hallgatót alapképzésre, 2840-et egységes, osztatlan képzésre, 10 ezret pedig felsőfokú szakképzésre. Az idén 19 600 hallgatót vesznek majd fel államilag támogatott mesterképzésekre, 1300-at pedig doktori képzésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozottan ellenőrzi a teherautókat a rendőrség

Fokozottan ellenőrzi a teherautókat a rendőrség csütörtöktől az egész országban a TISPOL-akció… Tovább olvasom