Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Fico: Szlovákia nem engedi be területére Sólyom Lászlót

Példátlan és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte a történteket a magyar államfő.
Sólyom László magyar köztársasági elnök most pénteken nem megy át Szlovákiába, hanem a határ magyar oldalán ad majd nyilatkozatot - ezt közölte Szoták Szilvia, a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa péntek délután az MTI Révkomáromba, a tervezett szoboravatásra kiküldött munkatársával.

Példátlan és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte Sólyom László, hogy péntekre megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A köztársasági elnök a határátkelőtől gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent a részvétele az ünnepségen.

"Visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még" - mondta az újságírók gyűrűjében Sólyom László.

A köztársasági elnök rámutatott, a szlovák fél több, mint két hónapja tudja az átadás tényét, a legutóbbi napokig mindenben együttműködést tapasztaltak, majd kijelentette "remélem, hogy az utolsó két napban kitört hisztéria a legfelsőbb szinteken nem a szlovák fél érzelmeit tükrözi".

Újságírók kérdésére Sólyom László úgy fogalmazott: egy ilyen lépést nem lehet válasz nélkül hagyni és reméli, hogy a magyar diplomácia mindent elkövet, hogy ennek a lépésnek a súlyát éreztesse nemzetközileg, de rámutatott, ettől függetlenül törekedni kell a jó viszonyra.

"Nagyon szeretném, ha a jogi lépések mellett történne valami a lelkekben is" fogalmazott és kijelentette, hogy történtek ellenére a szlovák vezetőket bármikor szívesen látják Magyarországon, az itt élő szlovákság körében is.

A köztársasági elnök rámutatott, hogy szerinte semmiféle biztonsági kockázat nem állt fent és éppen arról szólt volna beszédében, hogy Szent István közös királya a magyar és a szlovák népnek.

Az elnök hozzátette, beszédét átadta Magyarország szlovákiai nagykövetének, kérve, hogy olvassa fel az ünneplőknek és végül tolmácsával mindkét nyelven felolvastatta a belépését megtiltó jegyzéket.

A szoboravatást a szlovák rendőrök körülbelül kétszáz rendőrrel biztosították, a Lúdpiac teret vasrácsokkal kerítették el, a több ezer néző a helyszínt 5-6 méter távolságból figyelhette, a sajtó munkatársait táskaátvizsgálás és fémdetektoros vizsgálat után engedték be az elkerített területre. Az MTI helyszínen lévő tudósítója csoportosan gyülekező szélsőségeseket nem látott, egyik nemzet részéről sem.

Szent István lovasszobrát közadakozásból állította fel Révkomárom önkormányzata, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a Palatinus Polgári Társulás, közel egy év alatt. Az alkotás Györfi Lajos munkája, Felvidék legnagyobb lovasszobra. A másfél méter magas szobor alapjául a kalocsai királyfej szolgált.

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt - jelentette be korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén pénteken délután.

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Fico úgy nyilatkozott: a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

A szlovák köztársasági elnök, Ivan Gasparovic pénteken felkérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy fontolja meg aznapi szlovákiai látogatását.

Ivan Gasparovic ezt a kérést pénteken délelőtt közölte Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövettel, akit bekéretett hivatalába.

"Örülni fogok, ha ezt az üzenetet Sólyom nagyon komolyan veszi" - nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai - köztük a magyar katonák is - bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

"Ez a dátum Csehszlovákia történetében nagy megrázkódtatással kapcsolatos. Ez a demokrácia fekete napja. Nem alkalmas arra, hogy ide jöjjön egy olyan állam képviselője, amely részt vett a beavatkozásban" - fejtette ki a szlovák államfő.

Gasparovic azt mondta, hogy "bizonyos aggodalmai" vannak a látogatással kapcsolatban. Úgy fogalmazott: ha Sólyom kérése ellenére is Révkomáromba látogat, azzal bizonyos célt követ, s Sólyom döntése hatással lesz szlovák-magyar kapcsolatok és együttműködés további alakulására.

"Bízom abban, hogy kérésemet komolyan veszi, bízom abban, hogy a látogatást mérlegelni fogja, és arra nem kerül sor" - jelentette ki a szlovák államfő. Kizárta azonban, hogy Sólyom tervezett látogatásának megvalósulása esetleg a szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethetne. Megjegyezte: személyesen jó a kapcsolata Sólyommal, s a visegrádi négyek államfőinek közelgő lengyelországi találkozóján kétoldalú tárgyalásokat terveznek.

Ugyanakkor biztosította Sólyom Lászlót: ha mégis úgy dönt, hogy magánlátogatást tesz Révkomáromban, a szlovák hatóságok kötelesek mindent megtenni biztonsága érdekében, s ezt meg is teszik.

Sólyom László korábbi bejelentés szerint péntek délután részt vesz és beszédet mond Szent István király révkomáromi szobrának felavatásán. A látogatásra Révkomárom vezetése hívta meg a magyar köztársasági elnököt. A szlovák vezetők az ünnepségre nem kaptak meghívást.

Olvasóink írták

221 hozzászólás
 • 221. zehn 2009. augusztus 24. 11:56
  „A szlovák politikai vezetésről is megvan a különbejáratú véleményem, de erről a totyogó-motyogó szenilis vénemberről is.”
 • 220. Lehiggadt 2009. augusztus 24. 11:43
  „"219. papsajt 2009.08.24. 11:12
  Eddig csat itthon sz@rtak Sólyom fejére,most pedig külföldön is. Gyenge kezű külképviseletünk és megalkuvó politikánk következménye látható."
  .
  Éppen az a baj, hogy amit a külpolitikában próbál a kormányzat sziszi-fuszi munkával felépíteni, azt a konok, öntörvényű és a külpolitikához SEM értő köztársasági elnökünk egy pillanat alatt szétrombolja!”
 • 219. papsajt 2009. augusztus 24. 11:12
  „Eddig csat itthon sz@rtak Sólyom fejére,most pedig külföldön is. Gyenge kezű külképviseletünk és megalkuvó politikánk következménye látható.”
 • 218. sőndör 2009. augusztus 24. 11:10
  „Úgy is kell neki, a határon túli magyarokat sem nagyon akarják beengedni magyarorsyágra !!”
 • 217. flexapja 2009. augusztus 24. 10:10
  „fijam szeresd felebarátaidat is... ancid szlovák volt ! :P”
 • 216. Lehiggadt 2009. augusztus 24. 10:09
  „Sólyom Lászlónak tudomásul kellene vennie, hogy magánemberként CSAK oda mehet, ahova a király is gyalog jár! Hivatalos ünnepségre pedig - ha kormányőrséggel, stb... megy, akkor - a BÉKESSÉG KEDVÉÉRT - időpontot kellett volna egyeztetnie, amikor Gasparovitsnak is megfelel az időpont, amikor ő is ott tud lenni! Egyelőre tudomásul kellene venni, hogy Révkomárom - SAJNOS - KÜLFÖLD!
  Szulejmánnak is avattak a törökök emlékművet Magyarországon!
  Ma reggel Balázs Péter nagyon szalonképesen indokolta, hogy a köztársasági elnökünk IS hibázott! Ez provokáció volt, és nem szolgálja a megbékélést!
  Mindez nem menti a szlovák Fic(K)o otromba viselkedését!
  Ez a Foc(K)o gyerek, aki 68-ban - ha jól tudom - még "egy gatyában járt" a jó Édesapjával, és az akkori vétkesek közül talán már senki sem él, politikai tőkét akar kovácsolni a kötözködéséből! Erre nálunk IS számos szomorú példa van, amikor valaki hasznosat, értelmeset nem képes csinálni, de mások pocskondiázásából próbál megélni...”
 • 215. flexapja 2009. augusztus 24. 10:08
  „kis szereplésmániás /festö lehetett régen/ ez a fico,nem kell vele foglalkozni.”
 • 214. bj029 2009. augusztus 24. 09:54
  „209. flexsnake 2009.08.23. 12:43
  Ezzel nem is lenne gond, ha nem élne ott 600.000 magyar... Ha otthagynád a valaha tied volt lakásban a fiad, vagy az anyád, szerintem Te is odajárnál odatenni az arcod! Ha pedig nem, az a Te szégyened!”
 • 213. napiszar 2009. augusztus 24. 08:57
  „Nem lehet olyan objektíven értékelni Fico legutóbbi lépését, hogy az ember ne fogja a fejét. Jóérzésű szlovák a szégyentől, jóérzésű magyar pedig a röhögéstől.

  Okos húzás volt. Biztosan lökött a szlovák szélsőséges nyugdíjasok körében vagy 2%-ot a saját népszerűségén, persze ezzel együtt a magyar radikálisok itthoni népszerűségét további 5%-kal tornázta fel. Ami fél évvel a magyarországi választások előtt hihetetlen okos húzás volt, mert ha ugye véletlenül kormányerő lesz a Jobbik tavasszal, akkor tényleg lesz miért visítania az ultranemzeti szlovák ...... ,,Szuverenitásuk miatt aggódnak" - arcomat kezembe temetve olvasom, és egyszerre tört ki belőlem a zokogás, és a röhögőgörcs. Ennyire egyszerű nem lehet magától senki, ezt csak eljátszani lehet.

  Persze értem én, hiszen mondani kellene valamit az otthoniaknak a 6 %-os GDP-csökkenésről, de azzal sok mindent nem tud kezdeni a Slota-Fico páros, és ha valamihez nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor témát kell terelni. Például a mocsok, kutyafejű szlovákvérre szomjazó, rohadék magyarokra, akik már a határ szélén állnak tankjaikkal. Nehéz szavakba önteni azt a szánalmat, amit az ember Fico irányába érez, de egy dolog biztos, hogy Európa leglúzerebb politikusa címét egyetlen lépésével elragadta Berlusconitól, pedig azon a cirkuszi majmon túltenni nem egyszerű feladat.

  Vajon a határ túloldalán pont ugyanazt érzik a gondolkodó emberek, mint én?
  Egyirányú utcába hajtott Fico. Ebben nincs leágazás és nincs lehetőség tolatni sem. A magyar-szlovák viszonylagosan jó kapcsolatot úgy tönkretette néhány hónap alatt, hogy évtizedekig nem fogjuk kiheverni. Bölcs dolog, mondhatom.

  Mint ahogy nagyon okos gondolat egy valótlan ellenségképpel riogatni. Ez a stratégia mindig-mindenkor visszaüt, mert éppen a pánikkeltéssel ültetsz hülye fejekbe sok apró bogarat, mert ha olyasvalamivel keresed a népszerűséget, amivel addig a kutya sem foglalkozott, hidd el előbb-utóbb lesz rá ,,kereslet"! Megkérdezhetjük erről akár a magyar liberálisokat is, akik addig szélsőségeseztek az elmúlt tíz évben, hogy a végén tényleg megjelentek és le is nyomták őket az EP választásokon. Nesze neked, okostojás!

  Egyébként ez a magyarellenes hiszti, rövidtávon biztosan jól kamatozik a belpolitikában, de nem számol a hosszú távú következményekkel, és nem kalkulál a nemzetközi és főleg a magyarországi hatásaival. Azt kellene végre tudatosítani az emberekben határon innen és túl, hogy ez a játék mérhetetlen károkat okoz mindkét fél számára és előbb-utóbb pénzben, számokban kifejezhető deficitet is fog jelenteni, túl azon, hogy emberek millióinak a hétköznapjait mérgezi meg.

  Ez a játék már régen átlépte a ,,jópofaság" határait. Drukkerveretés, nyelvtörvény és most Sólyom kitiltása messze túlmutat a ,,politikai pajkosság" fogalmán, de továbbra is azt mondom, hogy ezen a meccsen nem szabad kesztyűt húzni. Elég hátradőlni és jót mosolyogni az agresszív kismalac előadásán, ugyanis már nem csak mi nézzük derültséggel ezt a színjátékot, hanem a körülöttünk állók is. Mérhetetlenül buta, primitív és minden civilizációs normát ez a retorika. Az európai óvoda udvarán sértődötten hisztizik egy Fico nevezetű hülyegyerek, és mindenki rajta röhög. SZ-Á-N-A-L-O-M. Megássa ő a saját, a politikája és ,,eszméi" sírját, nem kell őt bántani.”
 • 212. spiler 2009. augusztus 24. 07:59
  „OKT.23-ÁN MI BEENGEDNÉNK AZ OROSZOLAT SZOBOR AVATÁSRA?”
 • 211. Zebulon 2009. augusztus 23. 19:05
  „Szerintem Sólyomnak minden szlovák igyekezet ellenére át kellett volna lépnie a gúnyhatáron. Ha engedik koszorúzni akkor azért lett volna hős, ha pedig elfogják és őrizetbe veszik akkor pedig azért. Sajna elszalasztotta ezt a lehetőséget, hogy a magyar történelem halhatatlanjai közé bekerüljön. Ez persze lehetne csak az ő baja, de valójában mindannyiunké...”
 • 210. Power 2009. augusztus 23. 14:50
  „Fico Gyurcsányhoz hasonlóan nagyot hazudott az EU-nak:
  I raised the PM Fico some concerns that have been expressed regarding the situation of minority in Slovakia particularly the Hungarian and also the Roma minorities and the need to respect the fundamental rights to each all of us to which the European Union is strongly attached.
  I informed the Prime Minister that the European Commission was paying close attention to the situation of minorities in Slovakia, in particular the Hungarians and the Roma, and to the resolve to respect the fundamental rights.
  PM Fico gave me clear assurance of his personnel determination and the determination of his government to respect all those fundamentals rights that are at the core of our European Union project.”
 • 209. flexsnake 2009. augusztus 23. 12:43
  „Nem szeretem a szlovákokat, nem szeretem más népek gyermekeit sem. Nem kell hogy szeresem. Ahogyan nem szeretem a cigányokat sem és még a szomszédomat sem aki fehér. Mert nem szeretem. Valaha az a lakás az enyém volt. Most mégsem járok oda tenni az arcom. Tiszteletben tartom hogy az ő tulajdona. De ő sem írja ki az ajtóra hogy bárki bemehet csak én nem. Nem szeretjük egymást de ettől még nem szarunk egymás lábtörlőjére.
  Mert tudunk egymás mellett élni. Ez ilyen egyszerű.”
 • 208. achilleus 2009. augusztus 23. 09:04
  „201. hozzászólás Figyelő 2009.08.22. 17:42
  Logarbogar, persze arról megfeledkezik, hogy az első "bocsánatkérésre" akkor mér sor került miközben a pártfőmuftik itthon még-már mentették a bőrüket, Csehszlovákiát pedig Gustav Husak pribékjei uralták.Vajon ki emlékezik az eseményekre? (Gyurcsányevics, vagy Libajnai??, FőcenzorBotoxildikó?:):
  "1989. augusztus 20-21-én ott voltunk a prágai Vencel téren, felemeltünk egy plakátot, amin az volt magyarul és csehül olvasható, hogy "mi nem tankkal, virággal jöttünk". Elhangzott cseh nyelven egy beszéd, melyben egyértelműen arról volt szó, hogy mi fiatal és lélekben fiatal magyar demokraták bocsánatot kérünk, megkövetjük a cseh és szlovák népet. Két évtizeddel korábban mi nem tudtuk befolyásolni a történéseket, a 68-as bevonulás a mi megkérdezésünk nélkül következett be. Ha rajtunk múlik, magyar katona soha nem lép Csehszlovákia földjére, hogy egy ilyen, a demokrácia vagy demokratizálás irányába mutató kísérletet eltiporjon, vérbe fojtson. A bocsánatkérés benne volt a beszédben. A bársonyos forradalom után pozícióba kerülő demokratikus cseh politikai elit ezt a bocsánatkérést nem felejtette el, ami egy pozitív dolog - az már kevésbé, hogy ugyanez a cseh demokrácia megerősítette a Benes-dekrétumokat. Azt kell mondanom, hogy ahogy a német politikai elit hálás szívvel gondol a magyar határnyitásra, ehhez hasonló módon pozitívan, kimondottan elismerőleg emlékeznek az egykori cseh és szlovák politikusok a Vencel téri kiállásunkra, arra, hogy mi vállaltuk az ezzel járó következményeket is: a börtönt és a bírósági tárgyalást."”
 • 207. Odin 2009. augusztus 23. 06:57
  „Miért kell verni a nyálukat a szlovákoknak??Akkoriban CSEHszlovákia volt,nem szlovákia,és tudtommal,Csehországi részen volt igen erős a lázadás.Egy olyan népnek ne legyenek nacionalista érzései,akinek a történelmét,egy 160 karakteres SMS.ben ellehet küldeni.Egyre jobban utálom őket,mire olyan marha büszkék,ennyi erővel egy szlovák a büdös életbe ne lépje át a Magyar határt,mert annyit ártottak nekünk,hogy egy örök életre ki kellene tiltani őket az Országból.”
 • 206. scire 2009. augusztus 23. 02:06
  „http://unciklopedia.org/wiki/T%C3%B3torsz%C3%A1g”
 • 205. horvathi 2009. augusztus 22. 23:38
  „Hatalmas hiba volt, hogy Sólyom László nem ment át a komáromi hídon és vissszafordult a felénél!

  A tótok ismét röhögnek egy jót a markukba és ők fognak győztesen kijönni ebből az ügyből is. Az EU meg ismét csak széttárja a kezeit és ismét nem csinál semmit!”
 • 204. zeuszka 2009. augusztus 22. 22:00
  „Egy biztos, hogy sólyom szereti az ilyen eseteket. Azért ne már a prágai bevonulás napján menyjen avatni. Ez pofátlanság !”
 • 203. garbon 2009. augusztus 22. 19:16
  „Nem kell ezt komolyan venni egy húgyagyú szlovák miniszterelnöktől.”
 • 202. 620829 2009. augusztus 22. 17:43
  „http://index.hu/bulvar/2009/08/22/menekules_kozben_arokba_borult_meghalt/
  SZÁMOMRA EZ A FONTOS...BÁR MINDENNAP LEHETNE HASONLÓKAT OLVASNI......A RENDŐREINK VÉGRE TETTÉK A DOLGUKAT ...CSAK ÍGY TOVÁBB!!!”
221 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÁV: Hétfőtől életbe lép a téli menetrend

Változik a vonatok menetrendje hétfőtől; visszaáll a MÁV-nál a télen megszokott közlekedési rend. Tovább olvasom