Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Fidesz-KDNP-frakcióülés: éles vita a rezsicsökkentés mikéntjéről

Folytatódik ma a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciószövetségének évadnyitó ülése Gyulán.
Kósa: próbáltuk értelmezni a baloldal helyzetét

Politikai helyzetértékelést tartott a Fidesz-KDNP-frakció kedd este gyulai ülésén, ahol megpróbálták áttekinteni az ellenzék helyzetét, Kósa Lajos szavai szerint azonban ez nem sikerült.

Arra a felvetésre, hogy miről beszélt Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kedd este, a Fidesz ügyvezető alelnöke a tanácskozás szerdai szünetében újságíróknak azt mondta: "általános politikai helyzetértékelés volt, próbáltuk értelmezni az ellenzék mozgását, de nem sikerült, kiderült, senki nem érti. Éppen hogy össze tudtuk szedni, hány potenciális baloldali párt van".

Emellett költségvetési kérdéseket is érintettek, és megállapították, hogy a mostani előrejelzések alapján még optimistábbak lehetnek, mint tavaly decemberben voltak - közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon vitára hívta Orbán Viktort, Kósa Lajos azt felelte: egy hatalmi harc zajlik, hogy ki legyen a baloldal vezetője. "Míg ez nem dőlt el, addig egy ilyen felvetés igazából a baloldali hatalmi küzdelem szükséges velejárója" - fogalmazott.

Kósa: éles vita a rezsicsökkentés mikéntjéről

Nagyon éles vita zajlik a rezsicsökkentés mikéntjéről a Fidesz-KDNP gyulai kihelyezett frakcióülésén a Fidesz ügyvezető alelnökének szavai szerint.

Ez egyrészt abból fakad, hogy vannak olyan cégek - például az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók -, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsicsökkentést, amivel a kormánynak foglalkoznia kell - mondta Kósa Lajos szerdán újságíróknak, utalva arra, hogy a Fidesz elnökségének javaslata szerint tavasszal tíz százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja, több városvezető azonban valamilyen kompenzációt szeretne emiatt az önkormányzati szolgáltatóknak.

Másrészt probléma az is - folytatta a Fidesz alelnöke -, hogy a rezsiköltségek mérséklése nem mindenkit érint egyformán, hiszen vannak, akik olyan vegyes tüzeléssel fűtenek, amelyre nem vonatkozott a csökkentés.

A "rezsicsökkentést mindenki elfogadta, mindenki támogatja" a frakcióban, de az említett okokból még nem született döntés, ezért este térnek vissza a kérdésre - közölte Kósa Lajos a gyulai tanácskozás szünetében.

Kompenzációt kérnek önkormányzati vezetők

Kompenzációt szeretnének a megyei jogú városok vezetői a tervezett újabb rezsicsökkentés miatt - mondta a fideszes Németh Szilárd szerda reggel újságíróknak a Fidesz-KDNP-frakció gyulai kihelyezett ülésén.

A Fidesz elnökségének javaslata szerint tavasszal tíz százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja.

Németh Szilárd, aki az eddig megvalósult rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoportot vezeti, ezzel összefüggésben elmondta: a tervezett további rezsicsökkentés miatt kisebb vita bontakozott ki, ugyanis elsősorban a megyei jogú városok vezetői féltik az önkormányzati - főképp a kommunális szolgáltatást végző - cégeik nyereségét, üzleti tervét. Ezért a díjak mérséklése esetén mindenképpen kompenzációt szeretnének. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd úgy fogalmazott, "minden szóba kerülhet".

Jelezte, a gyulai frakcióülésnek a legjelentősebb témája a további rezsicsökkentés, amelyet szerdán utolsó napirendi pontként tárgyalnak meg a kormánypárti képviselők. Különböző álláspontok ütköznek majd, de azért tanácskozik a képviselőcsoport, hogy mindenki megelégedésére határozhassanak a rezsiköltségek újabb mérsékléséről - tette hozzá.

A politikus elmondta azt is, hogy a nap folyamán beszámol a frakciónak az általa vezetett munkacsoport tevékenységéről. "A gáz-, a villamosenergia- és a távhőárak minden magyar háztartásban tíz százalékkal csökkentek" - jelentette ki.

Németh Szilárd végül megjegyezte: fel fogja vetni azt is, hogy a további rezsicsökkentés a kéményseprési díjakra szintén kiterjedjen.

Korábban

A csütörtökig tartó zárt tanácskozás fő témája a rezsicsökkentés. A Fidesz elnöksége azt javasolja ugyanis, hogy tavasszal tíz százalékkal csökkenjen a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj. Emellett arra kérnék a kormányt, vizsgálja meg egy újabb áram-, gáz- és távhőárcsökkentés lehetőségét, amely a következő fűtési szezonban lépne hatályba.

A KDNP azt jelezte, hogy emellett a családi adókedvezményről, valamint a bankok, szolgáltatók és végrehajtók túlkapásainak visszaszorításáról is szeretne tárgyalni a megbeszélésen.

A Fidesz-KDNP frakcióülésének történéseiről várhatóan csütörtök délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkvai útjáról kérdezi az MSZP a miniszterelnököt

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számoljon be múlt heti moszkvai… Tovább olvasom