Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fidesz-választmány: Kövér vállalja a házelnökséget

Megkezdődött a Fidesz országos választmányának zárt ülése szombat délelőtt Budapesten, a VIII. kerületi Polgárok Házában.
A tanácskozás előtt Kövér László választmányi elnök közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni a Fidesz-frakciónak házelnökjelöltnek, és ő vállalja is a tisztséget. Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: "a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt". Ha másnak más jelöltje van, akkor ő is a cédulára kerülhet, a húszéves gyakorlat azonban az, hogy a pártok induláskor megállapodnak a tisztségviselői pozíciók szétosztásában - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha megválasztják őt az Országgyűlés elnökének, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy válaszolt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, jövőre lesz ez a kérdés esedékes; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között. Arra a felvetésre, hogy volt-e benne bármilyen kétség a házelnöki szék elvállalásával kapcsolatban, Kövér László kifejtette: "nem szoktam visszautasítani a felkéréseket; tehát ebben az értelemben egyértelmű volt, hogy eleve nem zárkózom el egy ilyen felkérés elől. Természetesen ugyanakkor vakon és automatikusan semmilyen megbízatást épeszű ember nem fogad el, hanem előtte mérlegel, hogy tud-e igazán hasznára lenni annak az ügynek, annak a közösségnek, amelyiknek a képviseletében ezt a pozíciót elvállalja". Mint fogalmazott, eleve megtisztelőnek tekintette, és a végén az "esetleges kételyeket" is eloszlatva elvállalta a felkérést.

Arra a kérdésre, igaz-e vagy csak pletyka, hogy konfliktus volt közte és Orbán Viktor között Schmitt Pál államfői jelölésével kapcsolatban, azt mondta: "én semmilyen pletykát nem szeretnék erősíteni". Orbán Viktor "nekem a Fidesz létrejöttét megelőző időkből lévő barátom, tehát idestova 27 esztendeje ismerjük egymást, nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés" - mondta. Kövér László még ezt megelőzően arra az újságírói kérdésre, miszerint eldőlt-e, hogy ő lesz a parlament elnöke, úgy válaszolt: ez majd akkor dől el, ha az Országgyűlés erről szavaz. Arra, hogy vállalja-e a tisztséget, kijelentette: "igen, vállalom".

A Fidesz országos választmányának elnöke később beszélt arról is, hogy azon településeken, ahol a Fidesz-csoportokat az elmúlt hetekben, hónapokban feloszlatták, később döntik el, ki lesz a polgármesterjelölt, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Közlése szerint 8-10 ilyen "kétséges" hely van. Kifejtette: a választmány szombati ülésén - az őszi önkormányzati választással kapcsolatban - elfogadja a megyei listákat és a budapesti listát, a főpolgármester-jelöltet és a megyei közgyűlési elnökjelölteket is. Egyetlen kikötés van: e szerint a szövetségesek tagjai közül az országos választmány elnöksége ezekre a listákra még vehet fel embereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasrúddal ütötte fejbe húgát egy kisfiú

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a 9 éves kislány, akit 11 éves féltestvére ütött fejbe egy… Tovább olvasom