Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Fidesz: börtönben ülő polgármesterek ne kapjanak fizetést közpénzből

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből - jelentette be Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt, a párt VII. kerületi frakcióvezetője kedden Budapesten.
A Fidesz vasárnap közölte, hogy Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott.

Hétfőn "a VII. kerületi testületi ülésen a szocialisták Hunvald György bűntársává váltak, szavazataikkal ugyanis lehetővé vált, hogy (...) a polgármester tovább kapja a fizetését közpénzekből" - mondta a keddi sajtótájékoztatón Vattamány Zsolt, utalva arra, hogy az erzsébetvárosi MSZP-s képviselők a napirendre vételét sem támogatták annak a fideszes indítványnak, hogy függesszék fel a polgármester alapilletményének kifizetését, illetve vonják meg tőle költségátalányát.

A kerületi frakcióvezető szerint a Hunvald György számára az önkormányzat részéről juttatott havi 742 ezer forint több mint arcátlanság, hiszen a polgármester nyilvánvalóan semmilyen munkát nem végez "a rácsok mögött", és hivatalos költsége sem merülhet fel.

Hétfőn a szocialisták visszaéltek hatalmukkal, "a börtönlakó polgármester pártjára álltak" - fogalmazott Vattamány Zsolt, hozzátéve: a következő testületi üléseken is indítványozni fogják a fizetés utalásának megszüntetését. Kérdésre hozzátette: a szocialisták nem igazán indokolták döntésüket arról, hogy miért nem akarták napirendre venni a Fidesz indítványát.

A tájékoztatón Cser-Palkovics András úgy vélekedett, hogy ma csak egy nagyon szűk réteg, a hatalmával visszaélő szocialista politikai elit jár jól, hiszen "több milliót tesznek zsebre az állami vezetők, sokmilliós tanácsadói szerződésekben a holdudvart támogatják, és most az is egyértelműen kiderült, hogy egy börtönben ülő, súlyos bűncselekményekkel vádolt szocialista polgármester is havonta több mint félmilliós fizetést vesz fel".

A frakciótársával, Kontrát Károllyal közösen jegyzett képviselői önálló indítványukról kifejtette: ahhoz, hogy a börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből, a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt kell módosítani.

Indítványuk szerint a polgármester, illetve az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonya szünetel, ha vele szemben bűncselekmény alapos gyanúja miatt a bíróság jogerősen előzetes letartóztatást, vagy e helyett lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet vagy távoltartást rendelt el. Eszerint pedig a jogállásról szóló törvényt kiegészítenék azzal, hogy nem jár díjazás, valamint költségátalány a polgármesternek, alpolgármesternek, ha foglalkoztatási jogviszonya az előzőek alapján szünetel.

Arra a kérdésre, hogy a törvény szerint most jár-e a fizetés Hunvald Györgynek, Cser-Palkovics András közölte: "mi azt gondoljuk, hogy ebben a pillanatban is teljesen egyértelműen van törvényi lehetőség arra, hogy a szocialisták - akár egy testületi ülés tekintetében - döntsenek erről a kérdésről; (...) a szocialisták viszont úgy látszik, visszaélnek a hatalmukkal, visszaélnek azokkal a jogi kiskapukkal, amelyek vannak. Ezt a kiskaput szeretnénk mi becsukni."

A helyettes szóvivő arra a kérdésre, miszerint nem gondolják-e, hogy a polgármestereken túl másokra is ki kellene terjeszteni a törvényjavaslatot, úgy válaszolt: a kérdés teljesen jogos, és meg is kell majd vizsgálni.

A képviselő-testületek munkáltatóként dönthetnek az előzetes letartóztatásban lévő polgármester tiszteletdíjának csökkentéséről, ám hogy ezt milyen mértékben tehetik, abban már nem volt egyetértés az MTI által hétfőn megkeresett jogászok között.

Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják.

A Népszava múlt csütörtökön azt írta, hogy a Hunvald Györgyhöz köthető vagyon zár alá vételéről döntött a nyomozati bíró. A lap értesülését Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, hozzátéve, a döntés nem jogerős, ellene a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő polgármester védője fellebbezett.

Az ügynek 21 gyanúsítottja van, közülük szeptember elején Kardos Pétert - a pénzügyi bizottság volt elnökét - kiengedték az előzetesből, és a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra változtatták - írta a Népszava.

Olvasóink írták

 • 6. Léni 2009. szeptember 23. 12:48
  „Mi is a neve a fóti polgármesternek, akit nem talált az ügyészség-bíróság bűnösnek? DR MÁDL ZSOLT !
  A tudósitásokban látott és hallott jelenetek után ez enyhénszólva érdekes! Nem Fóton volt az, hogy az út-
  javításoknál létrejövő umbuldánál Kövér Laci barátjuk segítségére számítottak?
  Egy szocialista polgármester ilyesmiért már az akasztófa árnyékában érezhetné magát!”
 • 5. Power 2009. szeptember 22. 18:00
  „4. hozzászólás aranka2 2009.09.22. 14:48
  Önmagában az előzetes letartóztatás általában még valóban nem minősülhet a rendkívüli felmondás jogszerű indokának, de Hunvald György már régen beismerte a hűtlen kezelést és az okirat hamisítást.
  Mire várnak még az illetékesek?
  Éltetjük Hunvald elvtársat az adófizetők pénzén?”
 • 4. aranka2 2009. szeptember 22. 14:48
  „Tipikus fideszes hazugság!
  Hunvald nem börtönben ül, hanem előzetes letartóztatásban van. Nem védem a fickót, lehet, hogy bűnös (ez a valószínűbb), lehet, hogy nem, de ez tisztán jogi kérdés. Nem lehet olyan intézkedést tenni, mintha bűnös volna, mert az jogsértés. A fidesz vezetői között valószínűleg nincs jogász, ha ilyent mernek mondani.”
 • 3. Power 2009. szeptember 22. 14:44
  „"Teccettek vóna" előzetesbe helyezni, a munkahelyemen már a második napon kitették volna a szűröm.
  Jó munkahely ez a VII. kerület.
  Hogy lehet ide bejutni? :)”
 • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 22. 14:23
  „No comment.”
 • 1. 751510 2009. szeptember 22. 12:59
  „Milyen szomorú, hogy ez sokaknak nem triviális...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi házak fosztogatóit fogták el

Három, betöréssorozatból élő férfit fogtak el Salgótarjánban; a banda tizenkét családi házból… Tovább olvasom