Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Fidesz: éllovasak vagyunk a munkanélküliségben

Magyarország éllovas a munkanélküliség tekintetében, az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta egész Európában és a szeptemberi infláció a legmagasabb volt az unióban - értékelte az ország helyzetét Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon kormányfő felszólalására reagálva hétfőn parlamentben. A frakcióvezető szerint a miniszterelnöki felszólalás házszabályellenes volt, mert napirenden szereplő kérdést érintett.

A fideszes politikus azt mondta: nagy vesztesei vagyunk az Európával való versengésnek.

Navracsics Tibor kifejtette: Magyarország éllovas a munkanélküliség tekintetében, hiszen 10,4 százalékos annak aránya. Az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási rátával rendelkezünk, egyedül Máltát tudjuk leelőzni - sorolta.

Hozzátette: a szeptemberi infláció az unió 27 tagállama közül a legmagasabb volt, s a nyugdíjasinfláció rendre meghaladja a rendes inflációt.

Kitért arra is, hogy a Bajnai Gordon által alkotott költségvetésben - ha elveszik a 13. havi nyugdíjat - jövőre a nyugdíjak reálértéke 10-12 százalékkal csökken majd. 2008. első félévéhez képest a pedagógusok keresetének vásárlóértéke 10,3 százalékkal, míg az egészségügyi dolgozóké 8,3 százalékkal csökken majd.

A velünk csatlakozó országokat nézve a gazdasági teljesítmény átlagosan 22,5 százalékkal nőtt, ebből Csehországban 25,6 százalékkal, Lengyelországban 23 százalékkal, Szlovákiában 35,8 százalékkal, Magyarországon pedig 9,9 százalékkal - idézte a német statisztikai hivatal idei összesítését.

Az OECD jövőre Lengyelországban 2,5 százalékos, Csehországban és Szlovákiában 2 százalékos gazdasági növekedést jelez, míg Magyarország esetében 1 százalékos zsugorodással számolnak.

Kitért arra is, hogy az államadósság idén naponta több mint 3 milliárd forinttal nő, minden állampolgárra idén 2 milliós adósság jut. "Önök adósították el így az országot" - summázta.

A fideszes politikus utalt a Magyar Nemzeti Bank jelentésére is, amely a költségvetési hiányt 4,3 százalékra korrigálja, s ehhez jön még a 2,7 százalékos adósságkonszolidáció. A kettőt összeadva már a 7,5 százaléknál tartanak, amit a Fidesz mondott.

Navracsics Tibor megjegyezte: a kormányfő hozzászólása házszabályellenes volt, mert napirenden lévő kérdést érintett, kizárólag erről beszélt. Korábban félbeszakítottak emiatt felszólalásokat, most ez nem történt meg - mondta.

Hozzátette: ez két okból történhetett meg. Az egyik, hogy a miniszterelnök köztisztviselői nem tudják, hogy mi van a házszabályban. Ha ez igaz, akkor a magyar közigazgatás még "annál is rosszabb állapotban van, mint, amit mi gondolunk."

A másik, hogy a kormányfő pontosan tudta, hogy házszabályt sért, de nem törődött vele. Ezt a beszédet szabadon elmondhatta volna a záróvitában, ha "befáradt volna" - rögzítette a frakcióvezető.

Olvasóink írták

  • 1. Kami45 2009. november 30. 21:51
    „Túl nagyot ugrott a pannon puma, az ért esett ennyire pofára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az SZDSZ parlamenti frakciója

Az SZDSZ pártvezetése szerint hétfőn megszűnt a párt parlamenti frakciója. Az SZDSZ hétfői… Tovább olvasom