Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Fizetősek lehetnek a bölcsődék

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást.

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány elfogadja, majd a parlament is jóváhagyja  az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot - írja a Népszava a szerdai számában.

Eszerint "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó (...) a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, (...) mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet" - olvasható a lapban.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elutasítja a tervezetet. A Népszava idéz a közleményükből: "apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja".

Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást. Jelenleg több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak.

A Népszava felidézi Soltész Miklós szociális államtitkár nyáron tett kijelentését arról, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Egyolvasó 2011. november 17. 04:31
  „A rendszerváltás óta, (de írhatok székcserét is) családbarát politikát folytat a mindenkori hatalmon lévő párt és vele együtt a parlamentben ülő, állítólag Magyarországért és a a választókért "dolgozó" képviselők, a családbarátság az igaz megmaradt csak az a baj, hogy a szűk családi körüket támogatják állandóan a választókra pedig nagy ívben tesznek. Ígértek munkahelyeket, lettek is ennyi államtitkár nincs egy országban sem mint itt Magyarországon.
  Egy képviselőnek itt ha nincs vagy három állása már nem is mehet a parlament közelébe, hogy hány helyről vesznek fel különféle pénzeket szerintem még maguk sem tudják.
  -Polgármesteri fizetés
  -Képviselői juttatás (ez ugye két helyről, mert hát az önkormányzati képviselőségben is ott ülnek)
  -Ilyen-olyan bizottsági tagság
  -Ilyen-olyan költségtérítés (igazolások, számlák nélkül)
  -Ruhapénz
  -A pártban betöltött funkció utáni pénzek
  -stb. stb. amiről még mi választók nem is tudunk.”
 • 40. Mogyoró 2011. november 17. 02:57
  „Akkor hajrá csináljunk gyereket, hogy legyen népszaporulat, kormányunk gondoskodik a jövő nemzedékéről.”
 • 39. vári 2011. november 16. 21:53
  „Egy hozzászólás máshonnan:

  "15

  A gáz ott van ezzel, hogy megint az alacsony jövedelmű rétegen ütünk egyet ezzel. Akik már nem jönnek ki a maradékból, ha a 7-8 ezres fizetnivalóra még pluszban ráteszik az egy főre jutó jövedelem 25%-át, ikreknél pláne bukta, ott már most se semmi. Ergo aki egy bizonyos jövedelemszint alatt keres, az kénytelen otthon maradni, mert a bölcsi költségével csökkentett bevétele esetleg nem több (kevesebb akár?) mint a GYES, pláne a GYED összege. Következésképpen amikor már ez mind lejár, még kevésbé lesz eladható a munkaerőpiacon, ahol már úgyis az ő rétege alkotja a cserélhető-rugdalható munkavállalók csoportját. Aki magas jövedelmű, annak így is megérheti inkább dolgozni, viszont a versenyképtelenebbjén rúgunk egyet - mert az ÁFA-emelés meg a SZJA-emelés (200 bruttó alattiak, ugye....) az nem volt elég."

  Hasonló aggodalmaim vannak nekem is.”
 • 38. zozzy 2011. november 16. 21:50
  „rohagyanak meg ez ám a népesedési politika”
 • 37. vári 2011. november 16. 21:49
  „dodoni

  Az, amit (többek közt) én üdvözítőnek tartok, és a családok nagyobb mértékű társadalmi, anyagi stb. támogatása, az emberek érdekeltté tétele a családalapításban, a több gyermek vállalásában etc. - szerintem nem zárják ki egymást, bár bizonyos kompromisszumok szükségesek.
  De nem mindegy, utóbbi milyen formában és céllal valósul meg a gyakorlatban. Ha csorbítja a választás szabadságát, akkor lehet, hogy amit nyerünk a réven, azt elvesztjük a vámon. Gondolok itt konkrétan például arra, hogy a nőket a főállású anyaság intézménye felé terelik. A nők egy részében egy ilyen módszer erősítené a nagyobb család iránti vágyat, másokban meg épp ellenkezőleg.”
 • 36. dodoni 2011. november 16. 20:33
  „Vári

  Annyit még a cikkhez, hogy egyrészt elég régi, másrészt meg elég sok ostobaság, rosszindulatú maszatolás is van benne. Pl. "A népesedéspolitikáról és különösen a születések számáról több okból is ciki beszélni. Például azért, mert az ilyen szólamok többnyire rasszisták." Minap egy cikkben nevezték "szalonrasszizmusnak" a kérdésen való problémázást. Ezeket úgy kell értenünk, hogyha, több mint jogos okkal, aggódunk népünk jövője miatt, akkor rasszisták vagyunk. Azt sugalmazzák, hogy jogsértést követünk el "Kik ellen?" ha "igyekszünk nem kiveszni a világból". A MaNcs világ életben azoknak a táborába tartozott, akik nem hogy nem tartották gondnak, problémának demográfiai hanyatlásunkat, de egyenesen kívánatosnak hirdették illetve csak gúnyolódni tudtak rajta. "Fekete Agyalágyula ordít. Fogyik a magyar! Fogyik a magyar!" Későbbi javaslatuk pedig a szülési kedv serkentésére ez volt: "Dugjunk többet!" (Kéretik nem kimoderálni, mert ez így ebben a formában leíródott.)

  Én annyit írtam, hogy a Nyugaton alkalmazott módszerek a születések számának minimálisan elégséges szintre emeléséhez a legtöbb országban elégtelenek még akkor is, ha van bölcsőde, óvoda, a nők könnyen visszatérhetnek a munkába stb. A franciák jutottak a legtovább ezekben és ott még ott táncol a határon a reprodukciós mutató. Csakhogy ők tudod, hogy mikor kaptak észbe, hogy tenni kell valamit? Száz évvel ezelőtt! Azóta szisztematikusan kiépítettek egy rendszert, amit szinte teljes társadalmi konszenzus övez, s amely így foglalható össze: nem lehet a gyermeket nevelő családokat a gyermeket nem nevelőkkel egy kalap alá venni semmilyen téren, mert ők gondozzák a társadalmi lét, a folyamatosság letéteményeseit, a gyerekeket. Minálunk egy kalap alá vesszük őket. Évtizedek óta uralja a közgondolkodásunkat a végletesen ostoba szemlélet: "a gyermek kizárólag magánügy, örömforrás, hobbi, ugyanúgy ahogy a bélyeggyűjtés vagy a kutya tartás. Ha a társadalom ebbe besegít (rászorultsági alapon), azt kézcsókokkal szíveskedjenek a gyerekesek meghálálni, de semmiképpen se tessenek követelődzni." Ez az ostoba szemlélet tükröződik ebből a javaslatból is, mert a több évtizedes elhülyülést sajnos az ún. családbarát pártokra is hatott. Lévén hogy ott is emberek vannak.”
 • 35. vári 2011. november 16. 19:25
  „dodoni

  Nézd, "zsinórban" szülni csak a nyomor közepén szoktak a nők, mert nincs elérhető hatékony fogamzásgátlás, és mert az egy más életstratégia, a gyerekeket korán befogják dolgozni, így egy újabb poronty nem csupán egy újabb éhes szájat, hanem újabb két dolgos kezet is jelent. Így is lehet, de szeretnéd ezt a gyerekednek? Ugye nem.
  A másik esetben a szükséges feltétel a nők elnyomása. Ha a nő nem tanulhat (akár még olvasni sem), nincs más választása, mint férjhez menni és szülni meg háziasszonykodni - és nem is akar mást választani, mert nem is _tudja_, hogy másképp is élhetne, nem teljes mértékben az "urától" függve. Szeretnéd ezt a feleségednek? Feltételezem (remélem), ezt sem.
  Tehát abból kell valamit kihozni, ami van - csökkenteni a nők munkaerőpiaci hátrányát, növelni a létbiztonságot, és akkor nőni fog a gyerekvállalási kedv. De annyi gyerek nem lesz, amennyi a világnak a mélyszegénységben élő felén. Hacsak nem csúszunk le mi is ide.”
 • 34. dodoni 2011. november 16. 18:08
  „26. Vári

  Idézek az idézetedből.

  "ott többé-kevésbé rendben vannak a gyerekszámok"

  A reprodukciós minimumot a születések száma két ország kivételével sehol sem éri el.”
 • 33. Egyolvasó 2011. november 16. 17:31
  „Nagyon helyes, van itt pénz az embereknél csak meg kell találni a módját, hogy hogyan vegyük el tőlük.
  Mi veletek vagyunk fidesz hisz rátok szavaztunk.”
 • 32. klj_54 2011. november 16. 16:47
  „Azt olvasom az újságban, hogy fizetős lesz a jövőben a bölcsőde.

  Gondolom ez után az óvoda jön, azt pedig majd követni fogja a négy osztályos elemi oskola, mely persze szintén fizetős lesz!
  .....Ennek a kormánynak a tagjai ellenzékből bitangul tudták a frankót! Semmit nem tett jól az a gaz szoci kormány, szerintük.
  Én pedig azt mondom, hogy Horthy óta ilyen gyalázatos bandavezére nem volt e honnak mint most Orbán!
  Snittpaját hagyjuk ki ebből, mert ő nem más mint az a bizonyos azonos hangalakú, de ellentétes értelmű szó a "golyós toll" magyarosított nemzeti változata:( Ő a nemzet Golyós Tolla!
  Horthyék egy háborúba vitték hazámat.
  Ezek a töketlenek pedig gazdasági csődbe!
  .....Persze ezért is Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úr a felelős, szerintük. Ha Orbánnak a bukott, elkergetett miniszterelnöknek járt nyolc évig (a Miniszterelnök úr) , akkor ez Fletónak is jár, igaz ő lemondott nem kergették el
  .....Kérdezném én, miből gondolja a kormány azt, hogy lesz olyan marha aki ebbe az országba, ebbe a lelki szemétdombba gyereket akar, fog szülni? Persze a fehér-bőrű, képzettebb emberekre gondoltam.
  A kisebbség az gondoskodik saját utánpótlásáról.
  Én pedig azon gondolkodom, hogy ha még a rokkantnyugdíjat is ellopják tőlünk, kiballagunk családostól Weiterstadt környékére.
  Lányaim, férjeik nagyobb unokáim beszélnek németül, is.
  Az utcát még el tudom söpörni, itthon is megtenném, de nem kellek.
  Ott tartunk, hogy lassan senki és semmi nem fog itthon tartani.
  A náci ideológiát szépen csempészik bele a köztudatba és a balga nép tűri, még talán azt is amikor korbáccsal kergetik be a koncentrációs táborba...
  Tessék mondani, nincs ebben a hazában egy bátor ember (fideszes politikus) , aki szembe állna Orbánnal és elküldené vissza a Graz-beli szanatóriumba?
  Rám nem hallgat.”
 • 31. Norbi56 2011. november 16. 14:07
  „29. dondongó 2011.11.16. 13:30
  Nem kedves doondongó !
  és focistadionra közpénzből egy fillért sem költenék... sokakkal ellentétben ! Az az üzleti szféra dolga. Tudniillik a profi foci az nem nemzeti, hanem üzleti vállalkozás. Természetesen költenék sportpályákra és uszodákra,( ez más kategória) mert a sportolás és az egészséges életmód és az arra való nevelés a kultúra része, éppen úgy költenék rá minta a kultúra sok más területére, amelyek nem üzletiesíthetőek ! de ez egy másik téma...”
 • 30. KALFO 2011. november 16. 13:47
  „13!X_Y
  Nem ártana ha nem is átgondolnád, de legalább utánanéznél a különböző közpolitikai döntések háttéranyagának...no komment
  Köszönöm bambinaXX a megerősítést.
  Az a baj alapvetően a magyar emberekkel h minden új döntés, vagy reform ellen azonnal fellázadnak, holott nem is tudják és értik annak alapvetően fontos társadalmi és gazdasági hatásait és hasznosságait. Nem dühösen kell valamin változtatni, hanem átgondoltan, racionálisan és korporációkba tömörülve kell azon változtatni, megértve azon intézékedés mélyreható változásainak szükségességét, mert különben sohase hozzuk be lemaradásunkat a Nyugattal szemben....
  Tehát nem a hatalomra kell minden egyes változtatásban vagy szükséges társadalmi változásban hagyatkoznunk, mint a régmúlt idők feudális világában, hanem csak is saját magunkra és így érhetünk el jelentékeny fejlődést és biztosíthatunk egy élhető országot...”
 • 29. dondongó 2011. november 16. 13:30
  „24. Norbi56 2011.11.16. 11:02

  De kemény vagy Norbi. Remélem a debreceni Loki stadionért szívesen adózol, mert arra többet költenek (10-12 milliárdocska), míg az ország összes bölcsijének fejlesztésére 8 és fél milliárdot szánnak. Ez is egyfajta értékrend.”
 • 28. KamuNeni 2011. november 16. 12:47
  „Ja!!! Miert ne?? Ha mar gyereket csinalnak akkor fizessenek is. Csak az a baj hogy akinek penze van az magan szemelyt fogad, akinek meg nincs, nincs mas valasztasa mint az allamiba vinni.

  Meg egy ado a szegnyekre?? Nem tan??”
 • 27. újratöltve 2011. november 16. 12:08
  „Merthogy fogy a magyar!”
 • 26. vári 2011. november 16. 12:01
  „Naca

  "A gyermekvállalást nem a bölcsődei helyekkel kellene ösztönözni, hanem az otthoni ellátás erősítésével, a gyes összegének emelésével."

  Szerintem bízzuk ennek eldöntését a családokra.
  Továbbá, ha nem kompenzálják valahogyan a nők munkaerőpiaci hátrányát, amely a gyes következménye, akkor a gyes összegének emelkedése nem sokat ér - mert, mint írtam, ennek a kiesésnek hosszútávú hatásai vannak.

  "Ezen országok szociológiai elemzése során azt találták, hogy ahol magas a női foglalkoztatottság, és jók a női munkavállalás kondíciói is, ahol a szülés után könnyű a nőknek a munkaerőpiacra visszatérni, ahol jó színvonalúak a gyerekintézmények és a fogyatékosokat és időseket ellátó szolgáltatások, vagyis az állam szerepvállalása intenzív e téren, és ahol a társadalom egyenjogú tagjának ismerik el azokat az egyedülálló nőket, akik gyereket nevelnek, ott többé-kevésbé rendben vannak a gyerekszámok. Minél kevésbé teljesülnek ezek a feltételek, annál inkább csökkenést mutatnak a születési mutatók."
  http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=9150”
 • 25. Naca 2011. november 16. 11:49
  „A gyermekvállalást nem a bölcsődei helyekkel kellene ösztönözni, hanem az otthoni ellátás erősítésével, a gyes összegének emelésével. A kisgyermeknek az anyja mellett van a legjobb helye. És még egy. A bölcsőde nem nevelési-oktatási intézmény, hanem egészségügyi. Az egészségügyi tárcához van sorolva. Ezért más a finanszírozás is és szükség szerint elrendelhetik a térítési díj fizetését, ugyanúgy, mint bármely más egészségügyi területen. A bölcsőde nem kötelező.”
 • 24. Norbi56 2011. november 16. 11:02
  „19.deszkás
  én viszont úgy látom, hogy hatvan-hetven év álszent és hazug , és rövidlátó politikájának az eredmény(telenség)e ez a helyzet, amely mind a mai napig fenn áll. Még ma sincs egyetlen bátor államférfi aki azt mondaná, hogy emberek megálljunk.! Csak hazudoznak és türelmet kérnek. Nekem sincs több! Az eladósodásunk már a hetvenes évek elején megkezdődött és ez azóta folyamatosan fennáll és növekvő mértékű. Én sem örülök ennek, viszont NEM szeretnék még több adót fizetni. Tehát mivel mindennek költségei vannak ami pénzben jelenik meg és pénz csak korlátozottan áll rendelkezésre, nincs más mód , mint minden nagy elosztórendszert a lehetőségeinkhez igazítani. Persze lehetünk mi is Görögország, de akkor nem térítési díjas bölcsőde nem lesz, hanem nem lesz bölcsőde, és nem lesz nyugdíj, meg GYES, GYED, családi pótlék. Csak sokaknak szegénység, s keveseknek jólét !”
 • 23. anya5353 2011. november 16. 11:00
  „20.!
  Ajtódíszt se adnak egyébként.....(Nem, mintha hiányozna,,,,,...:)))”
 • 22. airwaves 2011. november 16. 10:54
  „Rabok legyünk, vagy szabadok?
  Ez a kérdés.
  Válasszatok!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: teljes gazdasági fordulatra van szükség az országban

A volt miniszterelnök szerint a kormány gazdaságpolitikája körül elfogyott a levegő. Tovább olvasom