Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

GKI: újabb mélyponton a várakozások

Újabb történelmi mélyponton kezdte az évet a tavaly ősz eleje óta romló GKI konjunktúra-index. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 januárjában.
A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény különösen a lakosság körében lett a korábbinál is borúlátóbb. A GKI fogyasztói bizalmi index januárban még a Bokros-csomag idején tapasztaltnál is mélyebbre esett - közölték.

Az ipari bizalmi index zuhanása a tavalyi év végén csökkent ugyan, de januárban ismét gyorsult kissé. Romlott az időszaki termelésről alkotott vélemény, és gyengült a foglalkoztatási szándék. Minimálisan, de javult viszont az exportrendelések, stagnált a saját termelésű készletek megítélése. Az építőipari bizalmi index is csökkent januárban. A termelési helyzet megítélése lényegében nem változott, a foglalkoztatási szándék viszont némileg romlott. Az iparban és az építőiparban az áremelési törekvésekkel szemben többségbe kerültek az ármérséklési tervek, a GKI szerint.

Januárban folytatódott a szolgáltatói bizalmi index csökkenése is. Tovább romlott az üzletmenet megítélése, a közeljövőre vonatkozó forgalom és foglalkoztatási lehetőség megítélése pedig alacsony szinten stagnált. A 2008 júliusa óta tartó zuhanás után viszont enyhén javult a kereskedelmi bizalmi index. Lényegesen kedvezőbb lett az eladási pozíció, valamelyest a készletek, és a közeljövőben várható rendelések megítélése is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008 októbere óta zuhan, s januárban még a Bokros-csomag időszakában tapasztaltnál is mélyebbre esett, az elemzők szerint. Számottevően romlottak a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai, és tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem. A lakosság 88 százaléka szerint családjának továbbra sincs módja félretenni, és romlott s tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. február 02. 09:39
    „Sötét nép, birka népnek rabló kormány, meg - tetszettek volna forradalmat csinálni stb.
    Mit tehetne Mari néni, meg Józsi bácsi meg a többiek? Bezzeg ´56-ban, azok voltak a kemény gyerekek.
    Ne felejtsük el, hogy a népnek vezető kell ahhoz hogy bármit csináljon, mert magára hagyottan csak játékszere a hatalmon levőknek, mégha azok olyan "sz.rháziak" is mind a Gyurcsány galeri. Ez nem csak Magyarországon, de bárhol a világon így van. A demokráciákban mindenhol megvannak azok a többszörös biztosítékok, amik leszürik a mocskot a felszínről. Nálunk ezek a szűrők nincsenek meg (köztársasági elnök, legfőbb ügyész, igazságszolgáltatás, valódi ellenzék, médiák). Az országot egy hazaáruló gang-ek által agyonrostált, lebutított, maffia szerű képződmény irányítja amit mi úgy hiszünk hogy országgyűlés, és a gyökerek az ÁVH-ig ill. az azzal erősen összefonódott KGB-ig érnek. Elég ha a Medgyessy-t, Gurcsányt adó sérthetetlen Apró klánra gondolunk. Az annó orosz érdekeket érvényesítő Apró klánt Kádár is csak fékezni tudta. Ma már nincsenek fékek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a repülőtér építését a vátiak

A vasárnapi érvényes és eredményes népszavazáson a választók 68 százaléka támogatta a repülőtér… Tovább olvasom