Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Gyilkoljunk politikust!

Egyre több az olyan krimi, melyben létező személyt, általában politikust ölnek meg.

Szaporodnak a krimi-irodalomban a "killer thriller" műfajhoz tartozó művek száma. E gyűjtőnévbe azok a könyvek tartoznak, amelyekben egy létező személyt, többségében vezető politikust ölet meg művében a szerző.
 
A műfaj gyöngyszemei között tartják számon A kancellár végét (The End of Chancellor), amelyben Gerhard Schröder német kormányfőt gyilkolják meg, az Ellenőrző pontot (Checkpoint), amelyben George Bush amerikai elnök ellen kísérelnek meg merényletet, A tó című regényt (Der See), amelyben Jörg Haider osztrák szélsőjobboldali politikus az áldozat. Roberto Vacca könyvében Silvio Berlusconi, a napokban lemondott olasz miniszterelnök életére törnek, Andrea Salieri könyvében, a Berlusconi-gyilkosságban a cím önmagáért  beszél. A legnagyobb visszhangja azonban Giuseppe Caruso "Ki ölte meg Berlusconit?" című kötetének van - írja a Corriere della Sera című olasz napilap. 

A könyv híre túljutott Olaszország határain, a BBC  Világszolgálata, a World Service külön műsort szentelt neki, a brit  The Times című tekintélyes napilapban is megjelentek belőle részletek. Főszereplője egy 25 éves friss diplomás fiatalember, akik végigszenvedi az álláskeresés minden keservét és a létbizonytalanság vezeti el a gyilkosság gondolatához. Egy Forza Italia-párti olasz szenátor a BBC-ben nyilatkozva elmondta, hogy véleménye szerint a jól megírt, valószerű könyv azért veszélyes, mert a hasonló helyzetben lévő fiatalok azt gondolhatják: Berlusconi megölése az egyetlen megoldás. Annál is inkább, mert Caruso nem határolódik el tőle. 

Caruso elutasítja a vádat. "A BBC-nek megmagyaráztam, hogy nem  magáról Berlusconiról írok, hanem egy szimbólumról. Nem ösztönzök  senkit sem erőszakra. Egy bizonytalanságban élő ember életét mesélem  el, azt hiszem, valósághűen a sok e-mailből ítélve, amit a fiataloktól kapok" - nyilatkozta a szerző.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vár a Cseszneki Nyár

Idén is megrendezik immár tizenharmadik alkalommal a Cseszneki Nyár rendezvény- sorozatot. Tovább olvasom