Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Gyors az apadás a Felső-Tiszán

Gyors az apadás Tisza felső szakaszán, így Nagyhalász és Gávavencsellő között másod-, míg Szabolcsveresmart és Nagyhalász között pedig elsőfokúra mérsékelhette az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken.
A Tisza országhatár és Szamosveresmart közötti részén már nincs készültség, az árterekről a víz húzódik vissza a folyó medrébe - mondta Bodnár Gáspár.

A vízügyi szervezet mérési adatai szerint Tiszabecsnél péntek délelőtt már vízmérce alatti, mínusz 50 centiméter volt a Tisza vízszintje. Vásárosnaménynál pedig, ahol öt napja 30 centire közelítette meg az ár az eddig még legnagyobb, 934 centiméteres vízállást, mindössze 280 centiméter a mostani vízszint.

A többi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyó közül a Krasznán van még másodfokú készültség, ott igen lassú az apadás. A gátaknál altalajszivárgások összegyűlt vizének elvezetéséről is gondoskodniuk kell a vízügyi szakembereknek.

A Lónyay-főcsatornán szintén másodfokú a készenlét, s ott is gyakori az altalajszivárgás, amit kezelnek a véderők. A vízügyi igazgatóság árvízvédelmi osztaga változatlanul a térségben tartózkodik és a főcsatorna jobb partján a helyenként felpuhult töltés előtér víztelenítését végzi, szivárgó árkokat épít ki.

Bodnár Gáspár megemlítette: a kedvező tiszai vízállás várhatóan pénteken lehetővé teszi, hogy a Lónyay-főcsatorna gávavencsellői árvízkapuját megnyithassák, s ez csökkenti majd a vízfolyás gátjainak terhelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wikileaks-ügy: azeri gáz miatt agódott Magyarország

Magyarországot aggasztotta, hogy Azerbajdzsán esetleg nem tud elégendő földgázt biztosítani a… Tovább olvasom