Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsányék már gyűjtik az aláírásokat

Megkezdte a pártszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését az MSZP Demokratikus Koalíció Platformja.
A Gyurcsány Ferenc vezette tömörülésben úgy számolnak: nagyjából háromezer szignóra van szükségük, a voksolást pedig ősszel rendeznék. Közben a pártelnökség tagjai ismét arról nyilatkoztak, hogy nem támogatják a volt miniszterelnök törekvését, illetve nem ismerik Gyurcsány szándékait. Az elnökség szerdán arról is döntött: a pártszavazás ügyével következő, május végi ülésén a választmány foglalkozzon.

Gyurcsány Ferenc múlt kedden jelentette be: platformja pártszavazást kezdeményez azért, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél szélesebb nyilvánosságot, nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve, hogy a választott pártvezetők vagyonbevallását összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának és javasolták, hogy minden pártvezetőt közvetlenül az MSZP tagjai válasszanak meg.

Egy héttel később a volt miniszterelnök a Facebookon ismertette azt a hat kérdést, amelyet pártszavazásra bocsátanának. Eszerint csak a párt elnökét választaná közvetlenül a tagság, a többi vezetőt nem, és ugyanez lenne igaz a megyei és fővárosi pártszervezetekre.

Az MSZP alapszabálya szerint a pártszavazást akkor kell kiírni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a kérdések megjelölésével kéri. A szocialista pártnak a hivatalos adatok szerint nagyjából harmincezer tagja van, vagyis a voksolás kiírásához háromezer aláírás szükséges. Az MTI úgy tudja, a Demokratikus Koalíció Platformban biztosra veszik, hogy sikerül ennyi szignót összegyűjteni. A tömörülésnek több mint hatezer tagja van, közülük nagyjából 1700-an tagjai az MSZP-nek. Gyurcsány Ferenc egyébként kedden Vácon tartott fórumot, ahol a platform megkezdte az aláírásgyűjtést.

A pártszavazás szóba került az MSZP elnökségének szerdai ülésén is. Korózs Lajos, a testület tagja újságíróknak azt mondta: arról döntöttek, hogy a kezdeményezésről a választmány tárgyaljon soron következő ülésén.

Bárándy Gergely ugyanakkor az elnökség ülése előtt úgy nyilatkozott: nem ért egyet Gyurcsány Ferenc javaslataival, mert szerinte nem helyes most a párt belső ügyeivel foglalkozni. Hozzátette: Gyurcsány kezdeményezése nem eredményez nagyobb átláthatóságot, a képviselők vagyonnyilatkozata ugyanis jelenleg is megismerhető és ellenőrizhető, így nem látja értelmét újabb vizsgálatoknak.

Kovács László, a párt alelnöke újságíróknak azt mondta: nem ismeri részletekbe menően a Gyurcsány-platform kezdeményezését, de úgy ítéli meg, időszerűbb, hogy belügyek helyett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájának alternatíváját kínálják a szocialisták.

Arra a kérdésre, támogatná-e, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen a pártvezetésbe, úgy felelt: nem tudja, van-e ilyen szándéka az ex-kormányfőnek. "Nem szokás valakit átvezetni az út másik oldalára, ha ő nem akar átmenni" - mondta, hozzáfűzve: nem hallott arról, hogy Gyurcsány a közeljövőben az MSZP elnöke szeretne lenni, vagy más vezetői tisztségre pályázna. Ugyanakkor kérdésre azt is mondta: nem tartja őt tehertételnek.

Kitért arra is: Európában nem példanélküli, hogy egy pártelnököt közvetlenül a tagság válasszon meg. De - folytatta - ennél fontosabbnak tartja, hogy idővel az legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki nem egyszerűen a párttagság, hanem a közvélemény számára a leginkább elfogadható, s akinek a legnagyobb esélye van győzni a választásokon. Szerinte nem szükségszerű, hogy a jelölt egyben pártelnök is legyen, és utalt Medgyessy Péterre, aki 2002-ben nem volt a szocialista párt tagja.

A Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezését az elmúlt héten több pártvezető is bírálta. Mesterházy Attila az MTI-nek azt mondta: fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Hasonlóan nyilatkozott Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője szerint Gyurcsányék indítványának rossz az időzítése, az MSZP-nek ugyanis nem önmagára, hanem a Fideszből kiábrándult szavazókra kell figyelnie. Balogh András elnökhelyettes pedig úgy értékelte: Gyurcsány akciója káros a baloldalnak.

Olvasóink írták

 • 14. bánki 2011. május 06. 10:36
  „13. queenmargareth 2011.05.04. 22:30

  Figyui mán ! MSZP nem FIDESZ !

  Lazíts mert még infartust kapsz a pánik beteg depressziód mellé.

  Használj vibrátort !”
 • 13. queenmargareth 2011. május 04. 22:30
  „Hát orbán mennyire lejáratta magát a frizbivel. Agymosás”
 • 12. Pres 2011. május 04. 22:13
  „Az mszpben kurcsány az első legény a gáton, akit nem lehet lehúzni a vécén. Pontosabban lehúzták, csak visszajött. Tönkre is megy bele a párt :)”
 • 11. jozko 2011. május 04. 22:08
  „Kínálja ? ? ? /valószínűleg elírták Kovács László szavait.../

  Itten mostan egy szép kis pártszakadásnak lehetünk tanúi?!

  Hááááát....az MSZP egységesen is gyenge, ha most tovább bomlasztják - szétesik!
  Alakul a Parlament legnagyobb független koalíciója?

  Jócskán éghet Gyurcsány Ferenc talpa alatt a talaj, ha most a protokoll mellőzésével direktbe kapcsol!
  Persze, aki időt nyer, életet nyer!”
 • 10. szpirigonzálesz 2011. május 04. 21:30
  „Nem szeressük Gyurcsány elvtársat! -nagyon finoman szólva-.”
 • 9. queenmargareth 2011. május 04. 21:16
  „nem érdekel. normálisabb, mint ez. Mint írtam, menjen börtönbe, de vigye orbánt is”
 • 8. achilleus 2011. május 04. 20:22
  „5. samu 2011.05.04. 18:56
  Hol volt akkor még Gyurcsány?
  Egy időben éppen a Kádár kérdést feszegette, mások meg jobbnak látták leléptetni a koponyát, akkor abbahagyta.
  7. queenmargareth 2011.05.04. 19:03
  Gyurcsánynak uralkodnia "kell", ha nem bír az országon (benne Orbánon), akkor jó lesz a pártján is, "beindult", nincs megállás. Ráadásul bizonnyal tettek rá pártbéli emberek rá olyan megjegyzéseket, amelyeket nem felejtett el, ez egy bizonyos típusú pártokon belül, komoly következményekkel jár ... különben is Gyurcsány egy szupermen, fél kézzel elintézi Orbánt, másik keze kisujjával meg lesöpri az ellenlábasokat. .... Hacsak valaki ki nem húzza a zsinórt a konnektorból...”
 • 7. queenmargareth 2011. május 04. 19:03
  „a pszichopata az ov és gyf ő harcuk-de ilyen nevetséges döntéseket még gyf sem hozott. úgyhogy kettő közül, ahol volt munkám és jó fizum, éljen gyurcsány”
 • 6. queenmargareth 2011. május 04. 19:03
  „a pszichopata az ov és gyf ő harcuk-de ilyen nevetséges döntéseket még gyf sem hozott. úgyhogy kettő közül, ahol volt munkám és jó fizum, éljen gyurcsány”
 • 5. samu 2011. május 04. 18:56
  „4. achilleus
  No-no!
  "Nagy azIsten allatretje."
  1957 majus 1.
  1994 tavasza”
 • 4. achilleus 2011. május 04. 18:47
  „Mondhatnám, én már csak egy kávét kérek ...
  --- röhejes az döbbenet, amellyel a párttársak Ferenc ámokfutását nézik,
  "nem gondolták volna" meg ilyenek, kérdeztétek volna Medgyessyt, ő már megtapasztalta a saját bőrén mire képes ez a pszichopata. Lehet ámuldozni elvtársak, ez még csak a kezdet (illetve a vég), ahogy vesszük.”
 • 3. queenmargareth 2011. május 04. 17:36
  „ezek után amit ov tesz, hajrá Gyurcsány.”
 • 2. KamuNeni 2011. május 04. 17:18
  „Remelem azt a barmot nem valasztjak meg megegyszer!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 04. 17:05
  „Én magam is adnék nekik olyan aláírást, hogy a fal adná a másikat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János Gyöngyöspatáról

Lázár szerint a munkahelyteremtés, az oktatás és a közbiztonság az a három terület, amelyen teendője van államnak a most kilátástalan helyzetben lévők érdekében. Tovább olvasom