Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Három magyar fiatalt állított elő a rendőrség Kassán

Tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért három miskolci középiskolást állított elő a rendőrség Kassán azt követően, hogy a felvidéki városban hétfőn felavatták Esterházy János mellszobrát - erősítette meg az MTI értesülését Szerencsés János, Magyarország kassai főkonzulja kedden.
Egy miskolci középiskola diákjai kiránduláson vettek részt Szlovákiában, elmentek a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetője, Esterházy János mellszobrának avatására is a Csáky-Dessewffy palota udvarára, amely a kassai Major család tulajdonában van.

Az avatást követően Kassa egyik utcáján igazoltatta a rendőrség a középiskola három tanulóját, miután olyan ruházatot viseltek, amelyen feltételezésük szerint náci, neonáci jelkép volt - mondta Szerencsés János.

Közlése szerint az egyik tanulót még hétfőn, két társát pedig kedden szabadlábra helyezték, mindhárman elhagyták Szlovákiát, ügyükben döntés a későbbiekben várható.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget egyébként szlovák szélsőségesek egy csoportja szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta meg. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki.

"Az SNS elnöksége már felszólította a szlovák kormányt és a külügyminisztériumot, hogy határozottan foglaljon állást Magyarország eme provokációjával kapcsolatban, mivel a mi területünkön kerül leleplezésre annak az Esterházynak a mellszobra, aki együttműködött Szlovákia elárulójával, Horthyval, támogatta a bécsi döntést, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kassa városa Horthy ölébe hulljon" - olvasható Ján Slota pártelnök hétfői nyilatkozatában.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt. "Esterházy mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.

Olvasóink írták

 • 6. Falcao 2011. március 16. 15:24
  „Ezeknél már a magyar zászló is tiltott önkényuralmi jelkép már lassan.”
 • 5. horvathi 2011. március 16. 12:13
  „A cikk nem részletezi pontosan, hogy a tót megszállók ugyan milyen szimbólumokat nyilványítottak "tiltott önkényuralmi" jelképnek? Csak nem egy a történelmi Magyarországot ábrázoló kitűzőt, amely emlékezteti őket a tolvaj mivoltukra?

  A Jad Vasem által is kitüntetett, a csehek börtönében mártírhalált halt halt gróf Esterházy Jánosra pedig Szlovákia vezetői inkább büszkélk lehetnének, hiszen magyar nemzetisségű politikusként egyszemélyben javított valamit Szlovákia becsületén, amikor egyedüliként nem szavazta meg a szlovákiai zsidók deportáléását elrendelő törvényt. Ezzel szemben az összes szlovák képviselő igennel szavazott.

  Örök dicsőség gróf Esterházy Jánosnak!”
 • 4. Apátfalvi** 2011. március 15. 23:31
  „3. örömmel hallom, azonban tévedésben vagy: a horogkereszt meg a nyilaskereszt nem nemzeti jelkép, hanem irtani való stigma. Ne legyél naiv, annyi eszük még a szlovák rendőröknek is van, hogy egy egyszerű magyar címert nem fognk önkényuralmi jelképnek nézni...

  <moderálva>
  MAGYARORSZÁG MINDÖRÖKKÉ!”
 • 3. bánki 2011. március 15. 21:16
  „2. Apátfalvi** 2011.03.15. 18:47 Apátfalvi TE beteg vagy!

  Én megfogom engedni a szlovák kisebbségnek a ,,nemzeti" jelképeinek használatát Tótkomlóson, vagy a visszacsatolt Kassán !”
 • 2. Apátfalvi** 2011. március 15. 18:47
  „remélem megyilkolják őket a szlovák szélsőjobbosok, és a harc hevében mind2 fél halálos sebeket fog szerezni. Máris nyugtuk lesz mind a felvidéki magyaroknak, mind a szlovákoknak, mert az örök "aknamunkások", az uszítók elpusztultak.”
 • 1. tótkomlósi 2011. március 15. 17:56
  „A jövő orbán viktorai?
  Remélem nem engedik haza őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi embert állítottak elő a rendőrök a Hősök teréről

Több mint egy tucat személyt állítottak elő a Hősök teréről, akikkel szemben feloszlatott társadalmi… Tovább olvasom