Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hat új közmunkaprogram indul július 1-jétől

Július 1-jétől hat új közmunkaprogramot indít a kormány. Az 5-7 hónapig tartó programok költsége csaknem 5 milliárd forint, és több mint hatezer embernek biztosítanak majd jövedelmet - közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.
Magyarországon a szakképzettséggel rendelkezők ugyanolyan arányban dolgoznak, mint az EU legtöbb országában, a szakképzetlenek magas aránya miatt rosszak nálunk a foglalkoztatási mutatók - fejtette ki a miniszter. A nyolc osztályt elvégzettek közül a férfiak mindössze 25-26 százalékának, a nők 19-20 százalékának van munkája. Azoknak a férfiaknak, akik az általános iskolát sem végezték el, csak 10 százaléka tud munkát találni, a nőknél pedig ez az arány a 2 százalékot sem éri el - tette hozzá Szűcs Erika.

Ebben az évben 9,5 milliárd forintot tervezett a költségvetésből a kormány közmunkaprogramokra. Ezek egyre inkább összekapcsolódnak képzésekkel - mondta a miniszter. Az év első felében 4,5 milliárdot fordítottak erre. Összesen 7600-an jutottak munkalehetőséghez az ország 938 településén.

Július 1-jétől hat új programot indít el a kormány - közölte Szűcs Erika. Ezek költsége majdnem 5 milliárd forint, és 5-7 hónapos munkalehetőséget biztosítanak majd körülbelül hatezer embernek. A résztvevők az erdőgazdálkodásban, az árvíz- és belvízvédelemben, az idegenforgalomban végeznek feladatokat, illetve nemzeti parkok, vasúttöltések és közutak környékének rendezésében.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: nem ért egyet a szerencsi kistérség polgármestereinek felvetésével, miszerint a családi pótlék legfeljebb 3 gyermekig járjon, további gyermekek esetén adójóváírás vagy adókedvezmény formájában kellene támogatást nyújtani. A szociális és foglalkoztatási kérdéseket viszont, amit a polgármesterek felvetettek, kezelni kell - közölte a tárca vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. június 16. 20:54
    „Hát ezzel megint nem termelnek semmit amit el lehetne adni és legalább az önköltségüket tudnák megtermelni! Nem igaz, hogy nincs egyetlen egy ember sem, aki termelő munkát tudna adni a munkanélkülieknek ebben az országban? Mi a jó fenéánek vállaták a posztjaikat, ha nem érternek a feladatukhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadtak az intézkedő közterület-felügyelőkre

Két nap alatt kétszer is késsel támadtak az intézkedő közterület-felügyelőkre Budapesten. A… Tovább olvasom