Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hende: jó az irány és az arány

Jó az irány és jó az arány is - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hétfőn Szombathelyen a rezsicsökkentésről rendezett fórumon.

A zsúfolásig megtelt Savaria Filmszínházban a politikus az iránnyal a rezsicsökkentés folytatására, az aránnyal pedig a fórum - becslése szerint - 500 fős közönségére és arra a 30-40 tiltakozóból álló csoportra utalt, amely "Rezsicsökkentés helyett rezsimváltást", "Európa nem ellenség" feliratú táblákkal várta a fórumra érkezőket.

Hende Csaba úgy fogalmazott: az, hogy a tiltakozók akár a villanyáram és a gáz magasabb áráért is tüntethettek, a demokrácia legfényesebb bizonyítéka.

Szavai szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök az elmúlt napokban nyilatkozataikban egyértelművé tették, hogy hatalomra kerülésük esetén megszüntetnék a kormányzat rezsicsökkentő intézkedéseit, újra extraprofitot biztosítva a külföldi tulajdonban lévő multinacionális energiaszolgáltató cégeknek, bankoknak és áruházláncoknak.

Hende Csaba felsorolta mindazt, amit szavai szerint az elmúlt négy évben elértek, amivel Szombathely gazdagodott.

Elsőként említette, hogy a kormányzat átvállalta Szombathely önkormányzatának összes adósságát, ennek eredményeként megfogalmazása szerint a következő két évben négymilliárd forinttal több maradhat a város kasszájában, hiszen sem törlesztést, sem kamatot nem kell fizetni.

Szólt arról is, hogy 11,7 milliárd forintos beruházással már épül a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbje, az elmúlt négy évben szavai szerint jelentősen csökkent a gyógyszerek ára, emelkedett az egészségügyben dolgozók bére, tehát nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, hogy a kormányzat keveset költ az egészségügy fejlesztésére.

Hende Csaba szerint Szombathely gazdasága is nagyszerűen teljesített, hiszen az iparűzési adó 45 százalékos emelkedése azt jelzi, hogy a térségben működő cégek gazdasági potenciálja számottevően emelkedett.

Emlékeztetett, hogy a kormány kiemelten kezeli azt a gazdasági összefogást, amely a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központban öltött testet, és amelynek köszönhetően a Szentgotthárd-Szombathely-Zalaegerszeg térség az ország legfejlettebb gazdasági régiói közé tartozik.

Hozzátette: a további gazdasági fejlődésnek gátat szabhatna a szakemberhiány, éppen ezért fejlesztik a cégek bevonásával a szakképzést és indítják el 2015 szeptemberében a Savaria Egyetemi Központban a gépészmérnökképzést.

Kiemelte a Győr-Szombathely közötti 86-os főút négysávos autóúttá fejlesztésének programját, szavai szerint az építés zajlik, az út hamarosan eléri Szombathelyet, 2016 közepére pedig szavai szerint a gyorsforgalmú úton lehet autózni Győrig.

A rezsicsökkentésről a fórum vendég előadójaként Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szólt. Elmondta, hogy két és fél millió ember írta alá a rezsicsökkentés megvédését és folytatását célzó petíciót, ennek alapján a kormánypárti politikusok megerősödtek abban, hogy a rezsicsökkentést folytatni kell.

Elmondása szerint pénteken a kihelyezett frakcióülésen meg kívánják adni a felhatalmazást arra, hogy a képviselőcsoport támogassa az újabb rezsicsökkentést az Országgyűlésben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tescós rablás: a vádlottak védői felmentést kértek

Vádbeszédében az ügyész öt életfogytiglan - köztük három tényleges - kiszabását kérte. Tovább olvasom