Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hetven éves lenne az Ezüst Róka

Hetvenéves lenne ezen a hétvégén Charlie Rich, a rock and roll és a country egyik legnagyobb amerikai sztárja, akit - tekintettel korán őszülő hajára - zenésztársai, barátai és rajongói csak Ezüst Rókának neveztek.
Arkansas államban látta meg a napvilágot 1932. december 14-én. Szülei gyapotot termesztettek, Charlie kiskölyök korától mindig a fekete munkások között lábatlankodott, hallgatta éneküket, akkoriban hallott először bluest és gospelt.

Az ötvenes évek közepén kezdett énekelni, nagyjából akkor, amikor a rock and roll más sztárjai, köztük Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis. Ő a rock and rollnak a countrysabb oldalát ragadta meg. Nehezen indult pályája, soha nem tudott a "nagyok" nyomában maradni. Első nagylemeze, a "Lonely Weekend", rajta a sikert hozó azonos című dallal csak 1960-ban jelent meg, pedig már az ötvenes évek elején, még a "seregben" megalakította saját együttesét, amelybe feleségét is bevonta.

Bármilyen stílusra alkalmas mély hangját főleg klubokban lehetett hallani. Az ének mellett zongorázott is. Eljutott Memphisbe és környékére, elsősorban country-, rock and roll- és rockabillydalokat énekelt, de gyermekkori élményei hatására megpróbálkozott a gospellel, a blueszal és a dzsesszel is.

Billy Justis, az ötvenes évek sikeres szaxofonosa és menedzsere vette védőszárnyai alá, hangszerelte dalait, és úgy nevelgette, hogy - lehetőség szerint - Jerry Lee Lewishoz hasonló előadó váljék Charlie-ból. (Justis Jerry Lee Lewist és Johnny Casht is pártfogolta.) Charlie azonban eleve másfajta előadó volt, a show nem tartozott az erősségei közé.

A Sun kiadó eleinte nem látott fantáziát benne. Később a The Ways of a Woman in Love, a Thanks a Lot valamint a Break Up című dalaival belopódzott a kiadók és a közönség szívébe. Első kislemeze, rajta a Whirlwind című alkotásával 1958-ban jelent meg. A két évvel későbbi, a magányos hétvégéről szóló dala mellett a Big Man is közönségkedvenc lett.

A Sun kiadó vagy nyolcvan számát vette fel. Ez a dalmennyiség azonban csak egyetlen albumot és néhány kislemezt hozott Charlie-nak. A Sun és más kiadók Elvis Presleyvel, Johnny Cashsel és Jerry Lee Lewisszal sokkal nagyobbat "kaszálhattak". Charlie Rich próbálkozott az RCA-nál is, de itt sem került előtérbe, bár képességeit elismerték. A hatvanas évek közepének egyetlen igazán nagy slágere, a Mohair Sam, azután csend támadt körülötte. Kitartásának köszönheti, hogy a a hetvenes években újra felszínre kerülhetett, új lemezeket jelentetett meg, és a régi számait is leporolták.

A csaknem harminc éve felvett "Behind Closed Doors" című lemezével listavezető lett, és ez volt az év albuma is 1973-ban. A "Very Special Love Songs" című korongja kétszer is az év lemeze lett, őt pedig legjobb férfiénekesként tartották számon. Későbbi dalai közül jól sikerült a The Most Beautiful Girl és az I Love My Friend című dala is. Fellépett a countryzenében is nyomuló Jerry Lee Lewisszal és Carl Perkinsszel.

Újabb csend következett a nyolcvanas években, majd a kilencvenes években ismét megjelentették számait. A sikereknek nem tudott sokáig örülni, mert 1995 júliusában tüdőembólia következtében meghalt. Halála után - szokás szerint - ismét megindult egyes szólólemezeinek, majd gyűjteményes albumainak kiadása.

Kovács Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalózakció érte az eBay vásárlóit

Pénzügyi azonosítók és adatok - köztük bankkártyaszámok - ismételt megadására… Tovább olvasom