Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Időközi választás Újpesten

Hétfőn kezdődik az ajánlásgyűjtés.
Hétfőig minden újpesti választópolgárnak meg kell kapnia a novemberi időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait az időközi választásra.

A főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében november 23-án tartanak időközi választást, mert a választókerületben áprilisban mandátumot szerző Kiss Péter szocialista politikus júliusban elhunyt.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig kilenc pártot vett nyilvántartásba a választásra: a Magyar Liberális Pártot, a Magyar Munkáspártot, a Zöldek Pártját, a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot, a Lehet Más a Politikát, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, valamint a Demokratikus Koalíciót.

Az időközi országgyűlési választáson - ahogyan az áprilisi voksoláskor is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást.

A nyilvántartásba vett pártok már leadhatták igényléseiket az ajánlásgyűjtő ívekre, de azokat legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés. A jelölteket október 20-án 16 óráig lehet bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.

A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása. Emellett a választáson csak azok vehetnek részt - tehát csak azok ajánlhatnak érvényesen jelöltet - akiknek a választókerületben van az állandó lakóhelyük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül tartott fegyvereket

Négy, engedély nélkül tartott lőfegyvert foglaltak le egy 70 éves férfitól Kesztölcön. Tovább olvasom