Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Indiai Összművészeti Fesztivál az A38 hajón

Budapest - Filmvetítés és táncelőadás mellett kiállítás, kerekasztal beszélgetés és koncert is szórakoztatja az érdeklődőket január 15-én a Duna-púdzsá Indiai Összművészeti Fesztiválon az A38 hajón a fővárosban.
A nyitóünnepségen Leveles Zoltán hindu szerzetes a Dunának mutat be szertartást: méz és tej csorog a folyóba, majd levéltányéron mécsesek indulnak útnak. A fesztivál egyik fellépőjének tájékoztatása szerint a 16 órakor kezdődő programban szerepel Juhász Balázs vándorkiállítása, indiai-magyar kerekasztal beszélgetés a folyóinkért, Tóth Szabolcs és Mótyán Tibor szitár-tabla koncertje, Bittner Meenakshi Dóra dél-indiai klasszikus táncelőadása és Tóth Tamás Guru című dokumentum-játékfilmje, melyet 2010-ben a Kumbh Melán forgatott.

Juhász Balázs fotóművész Álmom India című kiállítása a világ ősi tradícióinak közös értékeire hívja fel a figyelmet, kifejezve a Föld országainak szellemi összetartozását. A vándortárlat 2012 tavaszán, holi ünnepére érkezik Indiába, közben például Pécs, Szófia, Moszkva, Belgrád, Zágráb, Bécs, Prága, Berlin, Zürich, Párizs, New York, Kolumbia, Ecuador, Peru és Brazília közönsége tekintheti meg. A tavaszköszöntő ősi holi fesztivál Indiában a színek és az összefogás ünnepe, a jó diadala a gonosz felett - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Guru című mozgókép főhőse Rámdász, a munkában megöregedett indiai utazó-kereskedő, aki felesége halála után elindul az egyik szent városban tartott nagy zarándoklatra Gurut keresni. Az eseményen bemutatják Leveles Zoltán és Juhász Balázs Álmom India című könyvét is, a fotók mellett az érdeklődők gondolatébresztő írásokat olvashatnak.

A Duna-púdzsa kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a durga púdzsát. A púdzsá szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangeszt a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 120 baleset történt az országban

A rendőrség összesen 120 közúti közlekedési baleset során intézkedett a közutakon az elmúlt 24 órában. Egyik sem követelt halálos áldozatot. Tovább olvasom