Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Ismeretterjesztőink nevét termekkel őrzi a TIT

Székházának bővülését is ünnepelheti a TIT Pannon Egyesülete a magyar tudományos ismeretterjesztés megindulásának 165. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozaton. A tegnapi győri rendezvény vendége volt Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.
1841. június 13-án 134 neves magyar tudós aláírásával erősítette meg a tudományos ismeretterjesztés intézményes szükségességének szándékát, amelyet Bugát Pál orvosprofesszor fogalmazott meg először. Az akkori Természettudományi Társulat vezérelve ma is a TIT sajátossága. Egyebek között erre emlékeztetett köszöntőjében dr. Cseh Sándor, a társulat Pannon Egyesületének elnöke a tegnap Győrben rendezett ünnepi tudományos ülésen. Az eseményen jelen volt, s előadást tartott a tudomány, az ember és a társadalom viszonyáról Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki egyúttal a TIT elnöke is.
Az ismeretterjesztő társulat vezérelve az igényesség, a megbízható tudományos ismeretek tisztelete. A TIT ezért nem szolgálja, jóllehet komoly anyagi hasznot hozhatna, a tudománytalanságot, sarlatánságot. Viszont a hagyományos, az általános műveltséghez tartozó ismeretanyagot adó előadásokon kívül egész sereg közvetlenül hasznosítható, „hétköznapi” ismeretet is kínál: szakmai át- és továbbképzéseket, nyelvi kurzusokat, számítógépes tanfolyamokat, nyári egyetemeket...
Az előadások és az ismeretterjesztés jövőjéről szóló eszmecserén kívül a nap jelentős eseménye volt még, hogy a TIT Szent István úti székházában (Technika Háza) felavathatták a megújított oktatótermeket. Mindegyiket ünnepélyesen el is nevezték. Az összesen hat oktatóterem olyan személyiségekről kapta nevét, akiknek munkássága a megye tudományos ismeretterjesztésének egy-egy szakaszában is meghatározó jelentőségű volt. Ezentúl a Technika Házában Winter Ernő, Timaffy László, Z. Szabó László, Horváth Árpád, Mónus Imre és Turóczi Mária nevét őrzi egy-egy terem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságosan győzött a Barcelona?

Tovább olvasom