Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Ítéletidő: katasztrofális a helyzet az országban

Hétfő délelőttig országszerte több mint kétezer embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt; a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén vészhelyzet elrendelését kezdeményezte az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs; a délutáni órákban Miskolcra érkezik Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök is.
Szentes György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjének közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legtöbb kitelepítés. Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések; Budapesten is sok bejelentés volt viharkár és esőzés miatt.

A megáradt és kiöntött Ronyva patak miatt emberek százait telepítették ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely víz alatt lévő részeiből. A város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke, Szamosvölgyi Péter közölte, kezdeményezi, hogy a várost nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté, hiszen huszonkét utca, a település területének közel egyharmada víz alá került. A kitelepítetteket iskolákban, kollégiumokban helyezték el, többen rokonaiknál, ismerőseiknél találtak ideiglenes szállást. Volt, akit csónakkal menekítettek ki otthonából.

Katasztrofálisnak minősítette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetet az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján. Rácz Miklós közlése szerint a Sajón, a Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám, vélhetően minden eddigit meghaladnak majd a vízszintek.

A Baranya csatorna által elöntött 66. számú főút. Az esőzések miatt kiöntött Baranya csatorna több mint száz méter szélességben elöntötte a Pécset Kaposvárral összekötő 66. számú főutat, amit a rendőrség lezárt. Fotó: MTI (galéria)

Az igazgató tájékoztatása szerint az 1974-es nagy árvíztől is nagyobb lesz a most levonuló víz, jószerivel valamennyi folyón nagyobb áradat jön le, mint eddig bármikor, a legkritikusabb helyzet a Hernád mentén alakulhat ki. A védekezésben több százan vesznek részt, vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisek, civilek, és várhatóan a honvédség segítségét is igénybe kell venni.

A délutáni órákban Miskolcra érkezik Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök is.

Közben a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén vészhelyzet elrendelését kezdeményezte az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) - jelentette be a vízügyi ügyvezető szakállamtitkár hétfőn Budapesten; a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) 14 órakor kezdődő ülésen teszi meg az erre vonatkozó javaslatot. Kóthay László véleménye szerint a testület jóvá fogja hagyni az OMIT javaslatát, és elrendeli a rendkívüli készültséget.

Kora délutánra három út egy-egy szakasza vált járhatatlanná vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol eddig mintegy tucatnyi utat zártak le az esőzés, illetve a megáradt folyók miatt. Vízátfolyás miatt négy település megközelíthetetlen a megyében, a lakosság ellátása azonban megoldott. Nem lehet megközelíteni személyautóval Alsóvadászt, Sajóvelezdet, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást. A megyében mintegy kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan.

Víz áll egy kórteremben a szikszói kórházban, ahol a megáradt Vadász patak betört az intézménybe és elöntött egy 43 ágyas osztályt. Fotó: MTI (galéria)

A közútkezelő társaság megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a Sajó áradása miatt lezárták hétfőn kora délután a Sajóecseg-Boldva közötti út egy szakaszát. Ugyancsak járhatatlanná vált a Hernád áradása miatt Bőcs község belterületén a Sajólád és Bőcs közötti út, miként nem lehet közlekedni Szikszó belterületén a Vadász-patak áradása miatt a 3-as út egy másfél kilométeres szakaszán.

Homokzsákokkal magasítják a töltést a Bódva és a Sajó mentén, a Borsod megyei Edelényben szádfallal erősítették meg a töltést, amelyen már átcsurog a víz, Szendrő fölött szinte fátyolvízesésként bukik át a folyó a töltésen. Edelénynél, a település belterületén már csak néhány tíz centi hiányzik ahhoz, hogy a folyó vízszintje súrolja a híd belső peremét. A töltésen szinte végig homokzsákokkal védekeznek, próbálják megerősíteni és stabilizálni az egyébként is átázott gátakat.

Sajóecseden hasonlóképp védekeznek. Rabi József, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: 1974-ben háromszáz házat veszélyeztetett a Sajón akkor mért legnagyobb áradat. Jelenleg próbálják menteni, ami menthető, öt ház közvetlenül érintett, a többi nincs közvetlen veszélyben. Egész éjjel védekeztek a Bódva és a Sajó menti falvakban, városokban.

Egy kutya gázol a vízben a homokzsákokkal körülvett háznál Litkén. A heves esőzések miatt a környező hegyekről lezúduló víz árasztotta el a nógrád megyei település főutcáját. A víz több házat veszélyeztetett. Fotó: MTI (galéria)

Budapestről negyvenöt tűzoltó indul segíteni Borsod-Abaúj-Zemplénbe; a csapat egyik fele Miskolcon, a másik a Sajó menti településeken segédkezik majd az árvíz elleni védekezésben és az ingatlanokat ért károk elhárításában.

Hevesben jelenleg mintegy ötven településen zajlanak védekezési munkálatok. Szajlán éjszaka három család nyolc tagját kellett kitelepíteni, de ők hétfőn már visszaköltözhettek otthonukba. Heréden több mint húsz házba jutott be a víz, ott egy család rokonokhoz költözött. A településen jelenleg is szivattyúznak, hatezer homokzsákot vittek már Herédre, ahol a víz a dombokról folyik le a faluba.

Vámosgyörkön tizenöt lakost kellett kitelepíteni, őket a tornateremben helyezték el. Éjjel még 15 lakóházat veszélyeztetett a víz, ez a szám hétfőre hétre csökkent. Detken a Bene patak lépett ki a medréből, Tarnazsadányban pedig a Tarnóca patak, utóbbi vízszintje jelenleg is emelkedik.

Olvasóink írták

 • 19. TELSTAR 2010. június 05. 13:07
  „15.
  szkinhedet belőtt séróval?? Nem a punkokra gondoltál ?”
 • 18. Norman_Bates 2010. május 19. 12:41
  „Kizárt dolog, hogy edelény cigányfertőzött település!!!!!!
  Már napok óta megy a híradóba a homokzsák rakodás, de még nem láttam egy cigányt se ott dolgozni!
  Ebből következik, hogy nincs is ott cigány, vagy rosszul gondolom? ;-)”
 • 17. töröggszultán 2010. május 18. 18:35
  „15.szilmaril2 Most skinhead vagy nem ? Mert kopasz embernek belőtt séró???
  Egyébként két nap alatt bejártam a fél országot és nagyon kevés embert láttam a saját háza táján homokzsákot hordani meg árkot ásni. /tisztelet a kivételnek/ Mindent majd más?”
 • 16. Mignon 2010. május 18. 16:46
  „En is lattam mar egyszer arvizidejen egy embert a gaton
  homokzsakot cipelni, es homoszekszualis volt!

  Ugy am!”
 • 15. szilmaril2 2010. május 18. 15:04
  „Úgy szeretnék megnézni egy skinheadet a gáton belőtt séróval, szakadó esőben!!”
 • 14. apátfalvifaszagyerek 2010. május 18. 13:57
  „Szilléri, honnan a francból veszed h munkanélküli vagyok? :-) Vagy a kurucon ezt tanítják, hogy egy nickből megmond az adott illető származását, munkáját, politikai nézeteit?

  A gárdisták munkáját elismerem természetesen, az általam idézett sorokban csak az a poén, hogy a radikális ifjúság közé sorolják a skinheadeket meg a szurkolókat. És azt írják, h ők is dolgoznak a gáton... :D”
 • 13. szilléri 2010. május 18. 12:36
  „Apátfalvi Te most mit csinálsz ? Ki a gátakra !
  Mint munkanélküli -termelj vissza valamit az adófizetőknek !”
 • 12. deszkás 2010. május 18. 12:34
  „És a példaadó celebjeink,politikusaink?Jó annak aki a 10emeleten lakik égjen benne aki igy gondolkodik!”
 • 11. jq 2010. május 18. 10:15
  „Mert már nem alkalmas rá...”
 • 10. qrumpli 2010. május 18. 09:48
  „A honvédség mérnem segit?”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2010. május 17. 23:50
  „Egy kis poén a nehéz helyzetre

  "nemzeti radikális ifjúság egésze - gárdisták, vármegyések, szkinhedek, szurkolók - megmozdult, hogy segítsen a bajba jutott magyarokon."

  :D :D :D

  Gondolom nem kell írnom, h honnan van az idézet... :D”
 • 8. Sandwitch 2010. május 17. 22:12
  „Most vettem észre...
  Jelenleg a T-Home- és T-Mobile-vonalairól, a Magyar Telekom hálózatából hívható....más vonalról nem él sajnos.”
 • 7. Sandwitch 2010. május 17. 22:07
  „Ahogy elnézem, ennek a számnak lenne helye a címlapon kiemelve. Talán elkezdhetnének végre összefogni az emberek ebben az országban....”
 • 6. Sandwitch 2010. május 17. 22:05
  „1752: nemzeti segélyvonal az árvíz károsultjainak
  Társadalmi gyűjtést hirdetett az árvíz károsultjainak megsegítésére a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány - jelentette be Lehel László, a szervezet kuratóriumának soros elnöke, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

  Elmondta, hogy a déli órákban beindították a novemberben életre hívott 1752-es számú segélyvonalat, amelynek hívásával mindenki hozzájárulhat tárcsázásonként bruttó 250 forinttal a bajbajutottak megsegítéséhez. A számot vezetékes telefonról és a 30-as mobilszolgáltatóról lehet hívni Magyarországról.

  Mintegy 400 sajtóorgánumot keresett meg az alapítvány kuratóriuma a gyűjtés hírével. A gyűjtés éppen aktuális állását számlálón lehet nyomon követni a www.nsv.hu honlapon.

  Több más hasonló kezdeményezéstől eltérően nem kell várni egy hónapot a pénz átutalására, hanem az OTP-vel kötött szerződés alapján a hívások után néhány napon belül pénzhez jut a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány - hangoztatta Lehel László.”
 • 5. brill1 2010. május 17. 21:06
  „én szegeden lakok egy panelban és annak is a tizedik emeletén ugyhogy smmi baj nem fenyeget !! :D :D :D”
 • 4. gróf 2010. május 17. 16:01
  „Nyugi SBetti! El fog állni az eső...megígérem.
  Ma szabad napom volt, de holnap már melózok!”
 • 3. SBetti 2010. május 17. 15:45
  „gróf: Szerintem a napfénynél és száraz időjárásnál jobban nem sok mindennek tudnának örülni az emberek... Na jó némi anyagi segítség is biztos nagyon jól jönne a rengeteg károsultnak, de ha valahol el tudsz járni napfény ügyében, akkor intézkedj légyszíves, már ez is több lenne a semminél! Köszi! ;o)”
 • 2. gróf 2010. május 17. 15:21
  „Küldjünk a károsultaknak Napfényt! :(”
 • 1. gróf 2010. május 17. 15:01
  „Segítség felajánlások? Számlaszám?

  Jaaaaaaaaaaaaaaa az csak a Haiti árváknak jár.
  Nekünk a legfontosabb, hogy a borfesztiválon a rossz idő miatt ki kárpótolja a kereskedőket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöntéssel fenyegeti a Sajó Kazincbarcikát

Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó árvize, a település úgynevezett felső-barcikai városrészében az esti… Tovább olvasom