Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Jogsértő az autópálya-ellenőrök matricavadászata

Szakértők szerint alkotmányellenes rendelet hatalmazza fel az autópálya-ellenőrt, hogy autókat állítson meg - írta a Népszava.
A lap hétfői számában Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy alkotmányosan aggályosnak tekinthető az Állami Autópálya Kezelő Zrt. azon jogosítványa, hogy ellenőrei hivatalos hatósági személyek jelenléte nélkül állíthatják meg azokat a vezetőket, akik fennakadnak az ellenőrző rendszeren.

Felhívta a figyelmet: ha egy autó a városban tilosban parkol, a parkolóellenőrnek joga van kerékbilincset tenni a járműre, de csak hatósági igazolvánnyal rendelkező személy, például közterület-felügyelő jelenlétében. "Ezt a párhuzamot kellett volna alkalmazni az autópálya-ellenőrök esetében is" - mondta.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs osztályának képviselője a lapnak annyit mondott, hogy a jogosulatlan ellenőrzésre irányuló vádak alaptalanok, az ellenőrnek jogában áll megállítani a pihenőből kifelé tartó autót.

Olvasóink írták

 • 13. lukrecia 2013. március 11. 14:41
  „Ezt ellenorizhetik
  http://totalcar.hu/magazin/hirek/2013/03/08/ilyen_bitang_lesz_a_magyar_merci/”
 • 12. kormoska 2013. március 11. 12:35
  „A rendőrség kommunikációs osztályának közleménye(részlet).
  "A jelzésre a gépjármű vezetője köteles lehúzódni és megállni,de az igazoltatást-okmányellenőrzést kizárólag a KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG erre törvényileg feljogosított ellenőre végezhet.
  Az ÁAK(állami autópályakezelő)ellenőre NEM JOGOSULT a személyazonosság és a forgalmi engedély ellenőrzésére,kivéve ha hatósági személlyel(rendőrrel)együtt végzi"

  Azt hiszem így mindenki számára érthető.”
 • 11. Smerdis 2013. március 11. 12:23
  „engem is megállítottak a múltkor a pihenőből kifelé. megmondtam, hogy húzzanak előlem, mert átmegyek a fejükön. felháborító, hogy kifizetek egy valag pénzt a matricára, aztán van bőr a képükön feltartani, amikor rohannék a dolgomra.”
 • 10. kormoska 2013. március 11. 12:07
  „Lehet,hogy alkotmánysértő és jogsértő de ez nem csak magyar jelenség!
  Főleg az e-útdíjat már bevezetett országokban gyakori az ilyenfajta megállítgatás-ellenőrzés.
  Ott viszont MINDIG van az ellenőrökkel rendőr!
  Ha idehaza tényleg nincs velük hatósági személy,akkor igaza van Dr.Kovács Kázmérnak,az autópálya ellenőr önmagáában NEM hatósági személy.”
 • 9. deszkás 2013. március 11. 10:22
  „Arról meg "elfelejtkezik" Az Autópálya Zrt felhívni a figyelmet: SMS-ben legalább egy órával ELŐTTE váltsa meg a matricát mert a rendszer időnkénti lelassulása miatt előfordulhat nem nyugtázza így egy ellenőrző ponton még nincs adat. A felvétel elkészül és magyarázkodhatsz.”
 • 8. _csutak_ 2013. március 11. 10:12
  „A demokrácia a kötelezettségeit ismerő és azokat betartó jogkövető állampolgárokat feltételez.
  Ha a hatóság (annak véli magét) nem tartja be az írott jogot, akkor miért is próbál bárkit is molesztálni?
  Félreértés ne essék,fizetni kell, de a szabályokat minden félnek illene betartani!”
 • 7. Ebgondolat 2013. március 11. 09:54
  „Ennyi erővel akkor az is alkotmánysértő, ha egy sportrendezvény biztonsági embere fellép a rendbontókkal szemben.
  Többek között az a baj ezzel az országgal (vagy inkább annak népével), hogy baromira félreértelmezi az alkotmányosságot.
  Gondoljunk csak bele: korábban azért nem lehetett a tömegközlekedési járműveken kamerákat elhelyezni, mert az ombuccman alkotmánysértőnek találta. Mint ahogy alkotmánysértő volt az is, hogy nem lapátolták el időben a havat!
  Abszurdisztán, Viccország.”
 • 6. deszkás 2013. március 11. 09:48
  „HORTISZOBOR! Azt hogy bünteted meg te <moderálva>? Még egy rendőr se tudja.Majd odaadja a bankkártyát? Persze ha idióta. A <moderálva> azt mondták:" azé az SK-s rendszám mert itthon nem tudnak megélni" Azóta 26(!) szor annyi az SK-rendszám. Nem véletlen így lehet kikerülni a büntit.Tavaly az újszegedi hídnál terítve volt az út eldobált sárga csekkekkel. Egyébként igaza van Kovács Kázmérnak! Mondom NINCS nyilvántartás csak a magyar autókról! Ezt bizonyítja egy régi eset ugyan mikor egy hazai autóst citáltak bíróság elé "nem fizetett" jelszóval amiről aztán kiderült egy S felségjelű (svéd) autó volt! Az hogy az Állami Autópálya Zrt ilyen agresszív lehet annak köszönhető a felső vezetésük kapcsolata "harmonikus" az állambá felső vezetésével.Hogy miért nincs lehetőség jó kérdés ezzel NEM AKARNAK ÖSSZETŰZNI AZ Unióval. Érdekes ugye?”
 • 5. KamuNeni 2013. március 11. 09:39
  „Nem hiszem hogy alaptalanok mert en ugyan ritkan jarok MO-n, de volt mar hogy le allitottak.”
 • 4. papsajt 2013. március 11. 09:27
  „Románok mesélték akik a nagybani piacra járnak, hogy még életükbe nem vettek pálya matricát!
  Hetente jönnek, de azt mondja, a románok nem vesznek akik Szegedre jönnek, mert éjjel nem ellenőrzi őket a kutya se.
  Sötétben kell használni és kész.”
 • 3. igazságkereső 2013. március 11. 09:10
  „Legalább ennyire jogsértő az a gyakorlat, amikor egy pénzintézet kiadja ügyfeleinek adatait egy harmadik személynek -legyen az követeléskezelő társaság, amely megveszi a bankoktól azok ügyfeleinek személyes adatait! -! Érdemes lenne Bogár László közgazdász írását is elolvasni, amely a "Kifosztás színjátéka" címmel jelent meg a Magyar Hírlap 2013. január 10.-diki, csütörtöki számában! Ha már a jogsértő gyakorlatok elemzésénél tartunk, legalább ennyire jogsértő a bankok egyoldalú szerződésmódosítása is, meg az is, hogy ......”
 • 2. szatyi 2013. március 11. 08:36
  „"1. Horthyszobor 2013.03.11. 07:43 "

  Nem erről van szó! Arról, hogy ha valaki felvesz egy fényvisszaverős mellényt, meg nyakába akaszt egy plasztikkártyát, még ne képzelje magát hatósági személynek, aki bármit megtehet!”
 • 1. Horthyszobor 2013. március 11. 07:43
  „Igenis meg kell büntetni a román ingyeneloket!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam helyett a lakókat citálják bíróság elé

A tatabányai kertvárosi lakótelepen élőktől hajtaná be az építő cég a hőszigetelésre megítélt, de az… Tovább olvasom